Szarlotka z kisielem cytrynowym
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Śmietana 12% (150 g)
- Jabłko - 4 duże sztuki (1000 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Kisiel (proszek) - cytrynowy (40 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
Przepis na szarlotka z kisielem cytrynowym krok po kroku
W malakserze umieść 300 g masła, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, 100 g cukru i śmietanę.
Rozdrobnij składniki do powstania kruszonki.
Wysyp ją na blat i zgnieć ciasto.
Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Na patelni rozpuść 100g masła i dodaj jabłka i cynamon.
Smaż jabłka przez 10 minut.
Ciasto podziel na dwie części.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem.
Na ciasto wyłóż jabłka.
W misce umieść białka jaj, ubij na sztywną pianę, dodaj 200 g cukru i kisiel, zmiksuj do połączenia składników.
Wyłóż pianę na jabłka, a na nie zetrzyj drugą część ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z kisielem cytrynowym
Szarlotka z kisielem cytrynowym to sprawdzony przepis, który pozwoli Ci upiec pyszne ciasto na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Przepis na szarlotkę z kisielem cytrynowym jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kwaśna 12%, proszek do pieczenia, jabłka, masło, kisiel cytrynowy, białka jaj, cynamon.
Jak zrobić szarlotkę z kisielem cytrynowym? W malakserze umieść masło, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i śmietanę. Rozdrobnij składniki do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zgnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka i cynamon. Smaż jabłka przez 10 minut. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Na ciasto wyłóż jabłka. W misce umieść białka jaj, ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i kisiel, zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż pianę na jabłka, a na nie zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, D, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo, sód, magnez i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Cynamon jest przyprawą korzeniową, która ma silne właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające.
Podsumowując pyszna szarlotka jest łatwa do przygotowania. Dobra szarlotka może być przechowywana przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Do zrobienia szarlotki użyj najlepiej kwaśnych twardych jabłek, podkreślą one słodki smak ciasta.
Alergeny w szarlotce z kisielem cytrynowym
Lista alergenów dla szarlotki z kisielem cytrynowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze szarlotki z kisielem cytrynowym
Szarlotka z kisielem cytrynowym to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Węglowodany proste oraz cukier zawarte w cieście podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi. Ciasto można przygotować z maki orkiszowej będzie zawierało więcej błonnika.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.