Szarlotka z kisielem cytrynowym

Opublikowano: 21.01.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa szarlotka z cytrynowym kisielem
Szarlotka z kisielem cytrynowym
Szarlotka z kisielem cytrynowym to doskonała propozycja na pyszny deser, który świetnie komponuje się podany z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
557 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Jabłko - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Kisiel (proszek) - cytrynowy (40 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na szarlotka z kisielem cytrynowym krok po kroku

W malakserze umieść 300 g masła, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, 100 g cukru i śmietanę.

Rozdrobnij składniki do powstania kruszonki.

Wysyp ją na blat i zgnieć ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelni rozpuść 100g masła i dodaj jabłka i cynamon.

Smaż jabłka przez 10 minut.

Ciasto podziel na dwie części.

Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem.

Na ciasto wyłóż jabłka.

W misce umieść białka jaj, ubij na sztywną pianę, dodaj 200 g cukru i kisiel, zmiksuj do połączenia składników.

Wyłóż pianę na jabłka, a na nie zetrzyj drugą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotka z kisielem cytrynowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z kisielem cytrynowym

Szarlotka z kisielem cytrynowym to sprawdzony przepis, który pozwoli Ci upiec pyszne ciasto na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Przepis na szarlotkę z kisielem cytrynowym jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, śmietana kwaśna 12%, proszek do pieczenia, jabłka, masło, kisiel cytrynowy, białka jaj, cynamon.

Jak zrobić szarlotkę z kisielem cytrynowym? W malakserze umieść masło, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i śmietanę. Rozdrobnij składniki do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zgnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka i cynamon. Smaż jabłka przez 10 minut. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyklej nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Na ciasto wyłóż jabłka. W misce umieść białka jaj, ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i kisiel, zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż pianę na jabłka, a na nie zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, D, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo, sód, magnez i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Cynamon jest przyprawą korzeniową, która ma silne właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające.

Podsumowując pyszna szarlotka jest łatwa do przygotowania. Dobra szarlotka może być przechowywana przez 3-4 dni w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Do zrobienia szarlotki użyj najlepiej kwaśnych twardych jabłek, podkreślą one słodki smak ciasta.

Alergeny w szarlotce z kisielem cytrynowym

Lista alergenów dla szarlotki z kisielem cytrynowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze szarlotki z kisielem cytrynowym

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka z kisielem cytrynowym to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Węglowodany proste oraz cukier zawarte w cieście podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi. Ciasto można przygotować z maki orkiszowej będzie zawierało więcej błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
253.27
557.18
Białko (g)
3.99
8.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
29.84
65.64
Węglowodany przyswajalne (g)
28.90
63.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
2.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.65
30.03
Tłuszcze nasycone (g)
9.22
20.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.43
9.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
116.55
256.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.33
249.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
2.31
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.75
61.04
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.60
76.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
30.52
67.14
Potas (mg)
206.52
454.34
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.03
151.87
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
117.75
259.04
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.42
22.93
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.36
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
0.62
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z kisielem cytrynowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z kisielem cytrynowym

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Jabłko
1000 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kisiel (proszek)
40 g
cytrynowy
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
34.80