Surówka z młodej kapusty do grilla
- Młoda kapusta - pół małej główki (600 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Por (200 g)
- Szczypiorek (30 g)
- Majonez (100 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Kukurydza konserwowa (140 g)
Przepis na surówka z młodej kapusty do grilla krok po kroku
Kapustę posiekaj drobno.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Posiekaj szczypior.
Pora umyj dokładnie i poszatkuj w kostkę.
Umieść w misce posiekane warzywa.
Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy.
Dopraw solą, miodem i pieprzem.
Dodaj majonez, śmietanę kwaśną i majonez, wymieszaj.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty do grilla
Surówka z młodej kapusty do grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do posiłku na świeżym powietrzu. Surówka jest bardzo delikatna i będzie pasowała do każdego rodzaju grillowanego mięsa, które przygotujesz. Grillowane mięso jest bardzo wyraziste w smaku, dlatego delikatna surówka będzie je doskonale uzupełniać. Przepis na surówkę z młodej kapusty do grilla jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: młoda kapusta, marchewka, por, kukurydza, szczypior, śmietana kwaśna, majonez, miód, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do grilla? Kapustę posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Posiekaj szczypior. Pora umyj dokładnie i poszatkuj w kostkę. Umieść w misce posiekane warzywa. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy. Dopraw solą, miodem i pieprzem. Dodaj majonez, śmietanę kwaśną i majonez, wymieszaj.
Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania. Błonnik pokarmowy ma bardzo dobry wpływ na działanie naszego układu trawiennego. Błonnik zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom glukozy we krwi. Błonnika ma także dobry poziom naszego cholesterolu. Młoda kapusta jest warzywem zawierającym małą ilość kalorii i dużą ilość błonnika pokarmowego. Dostępna jest w okresie od maja do sierpnia i warto korzystać z jej dostępności. Kapusta młoda ma bardzo delikatny smak i szybko się gotuje. Z młodej kapusty przygotować można zupę, surówki, a także zapiekać ją z dodatkiem sosów. Młoda kapusta jest świetnym źródłem składników mineralnych i warto wykorzystywać ją na surowo.
Podsumowując szybka surówka jest najlepsza na ciepłe letnie dni. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Surówkę najlepiej zrobić chwilę przed podaniem. Łatwa surówka może być także dodatkiem do kanapek lub lekką przekąską. Surówkę najlepiej spożyć tego samego dnia.
Alergeny w surówce z młodej kapusty do grilla
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty do grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
W przepisie na surówka z młodej kapusty do grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty do grilla
Surówka z młodej kapusty do grilla to zawierający bardzo dużą ilość błonnika dodatek do posiłku. Surówka jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.