Surówka z młodej kapusty do grilla

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty do grilla
Surówka z młodej kapusty do grilla to wspaniała propozycja na delikatną wersję surówki typu coleslaw. Młoda kapusta świetnie nadaje się na lekkie letnie surówki. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
127 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Młoda kapusta - pół małej główki (600 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Por (200 g)
  • Szczypiorek (30 g)
  • Majonez (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówka z młodej kapusty do grilla krok po kroku

Kapustę posiekaj drobno.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Posiekaj szczypior.

Pora umyj dokładnie i poszatkuj w kostkę.

Umieść w misce posiekane warzywa.

Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy.

Dopraw solą, miodem i pieprzem.

Dodaj majonez, śmietanę kwaśną i majonez, wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówka z młodej kapusty do grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty do grilla

Surówka z młodej kapusty do grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do posiłku na świeżym powietrzu. Surówka jest bardzo delikatna i będzie pasowała do każdego rodzaju grillowanego mięsa, które przygotujesz. Grillowane mięso jest bardzo wyraziste w smaku, dlatego delikatna surówka będzie je doskonale uzupełniać. Przepis na surówkę z młodej kapusty do grilla jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: młoda kapusta, marchewka, por, kukurydza, szczypior, śmietana kwaśna, majonez, miód, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do grilla? Kapustę posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Posiekaj szczypior. Pora umyj dokładnie i poszatkuj w kostkę. Umieść w misce posiekane warzywa. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy. Dopraw solą, miodem i pieprzem. Dodaj majonez, śmietanę kwaśną i majonez, wymieszaj.

Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania. Błonnik pokarmowy ma bardzo dobry wpływ na działanie naszego układu trawiennego. Błonnik zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom glukozy we krwi. Błonnika ma także dobry poziom naszego cholesterolu. Młoda kapusta jest warzywem zawierającym małą ilość kalorii i dużą ilość błonnika pokarmowego. Dostępna jest w okresie od maja do sierpnia i warto korzystać z jej dostępności. Kapusta młoda ma bardzo delikatny smak i szybko się gotuje. Z młodej kapusty przygotować można zupę, surówki, a także zapiekać ją z dodatkiem sosów. Młoda kapusta jest świetnym źródłem składników mineralnych i warto wykorzystywać ją na surowo.

Podsumowując szybka surówka jest najlepsza na ciepłe letnie dni. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Surówkę najlepiej zrobić chwilę przed podaniem. Łatwa surówka może być także dodatkiem do kanapek lub lekką przekąską. Surówkę najlepiej spożyć tego samego dnia.

Alergeny w surówce z młodej kapusty do grilla

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty do grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

W przepisie na surówka z młodej kapusty do grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty do grilla

na 100g gotowej potrawy

Surówka z młodej kapusty do grilla to zawierający bardzo dużą ilość błonnika dodatek do posiłku. Surówka jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
98.15
127.59
Białko (g)
1.41
1.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
8.38
10.89
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
8.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
2.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
7.06
9.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
2.70
Tłuszcze nienasycone (g)
4.98
6.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
2.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.39
4.41
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
151.20
196.56
Witamina B6 (mg)
0.12
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina C (mg)
20.45
26.59
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.56
0.73
Retinol (µg (mcg))
9.93
12.91
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.42
0.55
Foliany (µg (mcg))
38.65
50.24
Beta karoten (µg (mcg))
1433.39
1863.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
96.23
125.09
Potas (mg)
176.67
229.67
Wapń (mg)
41.33
53.73
Fosfor (mg)
34.04
44.26
Magnez (mg)
14.35
18.66
Żelazo (mg)
0.64
0.84
Cynk (mg)
0.24
0.31
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty do grilla 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z młodej kapusty do grilla

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
600 g
pół małej główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 600 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
140 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 140 g
Koszt składników
30.20