Smalec z fasoli z jabłkiem

Opublikowano: 12.12.2021 r., 17:33 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smalec z fasoli i jabłka w naczyniu
Smalec z fasoli i jabłka
Smalec z fasoli z dodatkiem jabłka to pyszne wege smarowidło na kanapki. Jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Spróbuj, a zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
120 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (400 g)
  • Jabłko 1 jabłko (180 g)
  • Cebula 1 c ebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na smalec z fasoli z jabłkiem krok po kroku

Fasolę zalej wodą i mocz przez całą noc.

Na drugi dzień zmień wodę w fasoli na świeżą i ugotuj ją do miękkości.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na złoty kolor.

Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i rozdrobnij je na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia, dodaj przyprawy.

Zblenduj całość na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na smalec z fasoli z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat smalcu z fasoli z jabłkiem

Pyszny smalec z fasoli z jabłkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako wege smarowidło na kanapki. Fasola w połączeniu z cebulą, jabłkiem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Smarowidło zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić smalec z fasoli z jabłkiem do chleba? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy fasolę zalać wodą i moczyć całą noc. Na drugi dzień wlewamy do niej świeżą wodę i gotujemy do miękkości. Następnie cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Jabłko obieramy, usuwamy z niego gniazdo nasienne i rozdrabniamy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i dodajemy przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę.

Przepis na smalec z fasoli z jabłkiem bez mięsa nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Wegetariański smalec odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Smarowidło jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Fasola z puszki również idealnie sprawdzi się do jego przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w smalcu z fasoli z jabłka

Lista alergenów dla smalcu z fasoli z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z fasoli z jabłkiem

Wartości odżywcze smalcu z fasoli z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Smarowidło składa się z produktów o wysokiej wartości odżywczej, a dodatkowo posiada niski IG.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
200.43
120.26
Białko (g)
11.25
6.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
24.03
14.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.83
4.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
2.95
1.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.69
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
1.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
3.45
2.07
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu z fasoli z jabłkiem 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu z fasoli z jabłkiem

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jabłko
180 g
1 jabłko
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cebula
100 g
1 c ebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
29.50