Sernik z jagodami
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
- Cukier drobny (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
- Herbatniki (100 g)
- Masło (50 g)
- Jagody (500 g)
Przepis na sernik z jagodami krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku.
Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę dokładnie wyłóż dno tortownicy. Dobrze dociśnij.
Jagody umyj i osusz chwilę na sitku.
Twaróg zmiksuj z cukrem. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, ciągle miksując. Wlej śmietanę i chwilę miksuj.
Dodaj mąkę i jeszcze chwilę miksuj.
Masę serową wylej na spód z herbatników.
Wierzch ciasta posyp jagodami.
Piecz w 160 st. C przez 40 minut.
Po tym czasie zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostudzenia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z jagodami
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik z jagodami. Jest bardzo szybki w przygotowaniu.
Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.
Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik z jagodami.
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku półtłusty. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik z jagodami. Możecie również wykorzystać „ser z wiaderka”, ale wtedy wypiek będzie znacznie słodszy.
Ten prosty pieczony sernik wykonacie na kruchym spodzie z herbatników i masła. Wystarczy rozdrobnione herbatniki dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i taką masą dokładnie wyłożyć dno foremki na ciasto. Teraz zmiksuj twaróg z cukrem, jajkami i śmietaną. Na koniec dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj. Przelej do tortownicy. Na wierzchu ułóż jagody. To ciasto możesz również przygotować z jagodami mrożonymi lub z borówkami. W każdym wydaniu będzie niezwykle smaczny.
Przepis na sernik z jagodami możesz również wzbogacić kruszonką. Wystarczy, że utrzesz 150 g mąki pszennej z 100 g cukru i 100 g masła. Całość zagniataj, aż składniki się połączą. Posyp ciasto równomiernie kruszonką przed pieczeniem.
Jagody to małe, ciemnofioletowe, okrągłe owoce. Rosną głównie w lasach i są niezwykle smaczne. Oprócz tego mają wiele wartości odżywczych. Doceniane są przede wszystkim za ich właściwości lecznicze w przypadku biegunki. Sok z owoców jagody zawiera dużą ilość garbników, które neutralizują szkodliwe działanie produktów, które wywołały biegunkę. Tym samym, zwalniając pracę jelit. Jagody doceniane są również za dużą zawartość witaminy A, która ma pozytywne działanie na wzrok – zmniejszając ryzyko zaćmy.
Alergeny w serniku z jagodami
Lista alergenów dla sernika z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika z jagodami
Jagody są bogate w garbniki, które mają działanie lecznicze podczas biegunek.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.