Sernik z frużeliną
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Jajko (9 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Cukier (170 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Wiśnie mrożone (500 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sernik z frużeliną krok po kroku
Z mąki pszennej, kakao, jajka (1 szt.), cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i masła (100 g) zagniatamy kruche ciasto. Masa powinna być jednolita.
Wyklejamy nim dno blaszki do pieczenia, a następnie nakłuwamy je delikatnie widelcem. Spód pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem (150 g) na puszysty krem. Dodajemy do nich twaróg, budyń o ulubionym smaku, pozostałe rozpuszczone zimne masło oraz sok z cytryny. Składniki miksujemy do połączenia się.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się.
Masę serową przelewamy równomiernie na upieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik pozostawiamy do wystudzenia.
Na koniec rozmrożone wiśnie zasypujemy pozostałym cukrem. Podgrzewamy je w rondelku. Łączymy je z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną. Owoce powinny się zagotować.
Łączymy je z rozpuszczoną żelatyną. Przestygniętą frużeliną zdobimy ciasto.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z frużeliną
Pyszny sernik z frużeliną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia lub na imprezę. Kruche ciasto w połączeniu z masą serową oraz z frużeliną wiśniową jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sernik z frużeliną? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, kakao, jajka (1 szt.), cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i masła (100 g) zagniatamy kruche ciasto. Masa powinna być jednolita. Wyklejamy nim dno blaszki do pieczenia, a następnie nakuwamy je delikatnie widelce. Spód pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem (150 g) na puszysty krem. Dodajemy do nich twaróg, budyń o ulubionym smaku, pozostałe rozpuszczone zimne masło oraz sok z cytryny. Składniki miksujemy do połączenia się. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się. Masę serową przelewamy równomiernie na upieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik pozostawiamy do wystudzenia. Na koniec rozmrożone wiśnie zasypujemy pozostałym cukrem. Podgrzewamy je w rondelku. Łączymy je z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną. Owoce powinny się zagotować. Łączymy je z rozpuszczoną żelatyną. Przestygniętą frużeliną zdobimy ciasto.
Sprawdzony przepis na sernik z frużeliną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Pyszne ciasto odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w serniku z frużeliną
Lista alergenów dla sernika z frużeliną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
Wartości odżywcze sernika z frużeliną
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.