Frużelina

frużelina

Frużelina są to inaczej żelowane owoce, które stanowią doskonały dodatek do wielu deserów. Wybornie smakują z nią zarówno lody, jak i naleśniki, gofry, torty i inne ciasta. Frużelina jest ogólnodostępna w sklepie, jednak nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby zrobić ją zupełnie samodzielnie. Receptura na żelowane owoce jest szybka, a także prosta do przygotowania. Jeśli lubisz piec ciasta, warto zapamiętać przepis na frużelinę i zastąpić domowym wytworem wszelakie sklepowe odpowiedniki.

Frużelina - polecane przepisy

Frużelina - pozostałe przepisy

Frużelina – przepisy i sposoby na wykonanie domowej frużeliny

Frużelina to żel owocowy lub żelowane owoce, które często wykorzystuje się do różnego rodzaju wypieków. Do tortu regularnie wykorzystywana jest frużelina owocowa z malin albo wiśniowa. Czy przygotowanie żelowanych owoców do ciast to skomplikowane zadanie? Jaki jest przepis na domową frużelinę bez zbędnych konserwantów, na które często trafia się w sklepach? Sprawdź najważniejsze informacje na temat frużeliny i dowiedz się, jak ją zrobić.

Jak zrobić frużelinę do tortu? Najważniejsze informacje i przepis na frużelinę

Frużelina – co to takiego i gdzie można kupić frużelinę?

Na samym początku warto zaznaczyć, że frużelina jest zastrzeżoną nazwą produktów pewnego przedsiębiorstwa. Zupełnie przypadkowo nazwa weszła jednak do potocznego języka, dlatego też używamy dziś określenia „frużelina” na konkretne produkty spożywcze. Są to oczywiście owocowe przetwory, które tworzy się poprzez zatopienie owoców w specjalnym żelu. Owocowa konsystencja podobna jest wówczas do kisielu. Jeszcze innym przypomina ona zastygającą galaretkę. Frużelina to żel owocowy najczęściej robiony z malin, czereśni, truskawek, jagód i borówek. Może być ona także wiśniowa i porzeczkowa. Frużelinę można dziś bez problemu kupić w markecie spożywczym – nie tylko komercyjnym i dużym, ale nawet w tych mniejszych osiedlowych sklepikach.

Zanim zaopatrzysz się we frużelinę, lepiej dokładnie przeczytaj skład produktu. Bardzo ważne, żeby był jak najkrótszy – jest to zresztą złota zasada, która sprawdza się przy większości produktów spożywczych. Frużelina musi mieć dużą ilość owoców – specjaliści od żywności twierdzą, że powinno być to więcej niż 80% zawartości opakowania. Warto przyjrzeć się także wszelakim dodatkom, które pojawiają się w sklepowej frużelinie. Raczej nie unikniemy zawartości cukru, ale są na przykład ulepszacze, których lepiej unikać. Wśród nich nie sposób nie wymienić skrobi kukurydzianej oznaczanej przed producentów jako E 1422. Owszem, w niewielkiej ilości nie zaszkodzi, jednak często spożywana może zaburzyć przyswajanie niektórych składników mineralnych i sprawiać, że będzie bolał nas brzuch.

Czego jeszcze unikać we frużelinie? Na pewno regulatorów kwasowości, a więc głównie kwasu cytrynowego. Jeśli będzie się go bowiem spożywać w nadmiernej ilości, może on także zaburzyć przyswajanie witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo jego jedzenie zwiększa też ryzyko pojawienia się próchnicy na zębach. Zamiast więc ryzykować swoje zdrowie i kupować niejasnego pochodzenia frużelinę, warto nauczyć się przepisu i spróbować przygotować ją… samodzielnie! Wbrew pozorom nie jest to wcale takie strasznie trudne zadanie.

Przygotowanie frużeliny, krok po kroku – jak zrobić żel owocowy?

W celu przyrządzenia frużeliny należy zaopatrzyć się w kilka kluczowych składników. Z pewnością potrzebować będziesz owoców (dowolne, np. wiśnie lub truskawki), cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok ze świeżej cytryny. Włóż pokrojone owoce bez pestek do rondelka z grubym dnem. Przykryj go pokrywką i podgrzewaj owoce na niewielkim ogniu. Mrożone owoce należy podgrzewać przez minimum kilkanaście minut, mieszając. Następnie należy dodać cukier do owoców, po czym dolać sok z cytryny i zagotować wszystko. Po rozpuszczeniu się cukru wystarczy dodać mąkę ziemniaczaną (płaską łyżę) rozpuszczoną w wodzie. Całość należy następnie zagotować i zdjąć z ognia po upływie minuty.  Właśnie zrobiłeś domową frużelinę!

Chcesz zachować frużelinę na nieco dłuższy czas? Wystarczy, że przełożysz ją gorącą do osobnego słoiczka, zakręcisz i odwrócisz dnem do góry – w ten sposób zawekujesz frużelinę. Czasem w przepisach do żelu owocowego niektórzy dodają żelatynę i niektóre egzotyczne przyprawy, takie jak kardamon czy cynamon. Są też wielbiciele nutki alkoholowej we frużelinie, np. likieru. Są to jednak osobiste preferencje i właśnie pod takie upodobania należy zawsze robić swoją frużelinę.

Z czym jeść frużelinę? Czy żel owocowy ma jakieś kalorie?

Podstawą frużeliny są owoce, a więc źródło niezbędnych dla organizmu substancji mineralnych oraz witamin. Należy uważać jednak z ilością zjadanej frużeliny, ponieważ z reguły zawiera ona cukier. Gdy będziemy spożywać go w nadmiernej ilości, grozi nam otyłość lub nadwaga, zaburzenie pracy układu hormonalnego, a także szybsze starzenie się organizmu, zakwaszenie i osłabienie całego układu immunologicznego. Nie wspominając już o próchnicy, która jest naturalną konsekwencją przedobrzenia z cukrem. Jeśli robisz frużelinę samodzielnie, możesz realnie wpłynąć na to, jaki cukier będziesz do niej dodawać. Zamiast białego cukru wybieraj ksylitol albo erytrol. Nie dodawaj go też jednak zbyt dużo, gdyż każdy cukier szkodzi zdrowiu i nie ma tutaj wyjątku od reguły.

Frużeliny raczej nie je się saute, a dodaje ją do wielu wypieków i deserów. Ludzie najchętniej jedzą żel owocowy z goframi, lodami, naleśnikami, budyniem, jogurtem i tortem. Z frużeliną doskonale smakują ciastka jogurtowe, a także babeczki i kruche ciastka. Wśród popularnych wypieków wyróżnia się np. sernik z frużeliną, ale też beza z dodatkiem owocowego żelu i kruche ciasta z truskawkami, borówkami albo malinami. Gotową frużelinę znaleźć można w sklepach z żywnością, jednak nie wszędzie jest ona tak samo łatwo dostępna. Miejscem, gdzie na pewno kupisz ten produkt, są specjalistyczne sklepy z dodatkami do wypieków. Uważamy jednak, że najlepszym sposobem mimo wszystko będzie przygotowanie frużeliny samodzielnie, bez konieczności zakupu sztucznie przygotowywanych produktów.

Przepis na frużelinę, czyli jak samodzielnie zrobić żelowane owoce

Sprawdzony przepis na malinową frużelinę do ciasta

Frużelina to świetny dodatek do dowolnego wypieku – zarówno do ciasta, jak i do tortu czy babeczek. Jednym z najciekawszych rodzajów frużeliny jest jej malinowa wersja. W celu przygotowania żelowanych owoców należy zaopatrzyć się w świeże lub mrożone maliny, żelatynę w proszku (albo agar dla wegetarian i wegan), cukier, mąkę ziemniaczaną i wodę. Chcesz zrobić frużelinę z innymi, słodszymi owocami? Zawsze warto dodać wobec tego sok z cytryny, który nieco załagodzi słodkość frużeliny. Pamiętaj, że ilość dodawanego cukru trzeba również dostosować pod wybrane owoce do frużeliny. Może go być zatem odpowiednio mniej lub więcej.

Jak zrobić frużelinę? Najpierw zalej żelatynę (lub agar) dwoma łyżkami wody, po czym rozmieszaj i zostaw do rozpuszczenia oraz stężenia. Umyj owoce i wrzuć je do garnka, a następnie zmiel. Wsyp do środka cukier i zagotuj całość. Gotuj maliny z cukrem przez kilka minut, wciąż mieszając w garnku. Zmieszaj w łyżce wody mąkę ziemniaczaną i dodaj ją do malin. Zagotuj wszystko, wlej żelatynę i zamieszaj. Frużelinę zawekuj jeszcze gorącą, jeśli chcesz zostawić ją sobie na później. Jeśli nie masz takiej potrzeby, możesz skorzystać z niej od razu, dodając w odpowiedniej ilości do wybranego deseru. Frużelina nada niezwykłego smaku ciastom, a także tarteletkom, muffinom, tortom, drożdżówkom i deserom na bazie serka mascarpone. Palce lizać!

Frużelina wiśniowa – prosty przepis na smaczną frużelinę

Frużelina powinna być zawsze nieco szklista, ale też lśniąca i przypominająca swoim wyglądem kisiel. Najsmaczniejsza jest frużelina domowa, która nie zawiera substancji konserwujących, jak niestety bywa to w przypadku gotowych produktów tego typu. Aby przyrządzić frużelinę wiśniową, należy zaopatrzyć się niezwłocznie w następujące produkty: wydrylowane wiśnie, cukier, skrobię ziemniaczaną i żelatynę – ewentualnie, zamiast żelatyny można użyć agaru lub pektyny.

Najpierw zalej żelatynę wodą, po czym odstaw ją do napęcznienia. Przełóż wiśnie do garnka i zasyp je cukrem. Podgrzewaj następie na niewielkim ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj rozwodnioną skrobię ziemniaczaną i zagotuj całość. Dodaj następnie napęczniałą żelatynę i mieszaj wszystko do rozpuszczenia się jej. Przelej wiśnie w żelu do słoików, porządnie zakręć i odstaw do góry dnem, żeby je zawekować. Jeśli nie potrzebujesz żelatyny na później, możesz wykorzystać gotową bezpośrednio do ciasta.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto