Sernik szachownica
- Masło (100 g)
- Cukier (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Dżem śliwkowy (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Kakao 16% (proszek) (60 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło (200 g)
- Cukier (200 g)
- Budyń (proszek) (60 g)
- Ekstrakt waniliowy (1 ml)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na sernik szachownica krok po kroku
100 g masła utrzyj ze 150 g cukru i dwoma żółtkami (białka odłóż na później). Dodaj mleko i cały czas ubijaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę, kakao i sodę oraz dżem. Zmieszaj mikserem do połączenia składników.
Białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę.
Ciasto połącz delikatnie z pianą z białek. Wymieszaj łyżką.
Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. C.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj masę serową. Do miski wbij 8 żółtek, a białka pozostaw w osobnym naczyniu. Żółtka ubij z 200 g masła i 200 g cukru na puszystą masę.
Do żółtek dodawaj małymi partiami ser i mieszaj mikserem. Następnie wrzuć budyń i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj.
Białka ubij na sztywną masę i połącz z masą serową przy pomocy łyżki lub łopatki.
Upieczone ciasto pokrój na ukośne paski grubości 2 cm. Ułóż co drugi pasek w blaszce.
Połowę masy serowej wyłóż między paski ciasta i przykryj je pozostałymi czekoladowymi paskami. Pozostałe szczeliny wypełnij masą serową.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika szachownicy
Sernik szachownica to niezwykle piękne ciasto, które ze względu na dwa rodzaje masy prezentuje się po prostu fantastycznie. Sprawdzi się na co dzień i od święta.
Przepis na sernik szachownicę to pyszny pomysł na wypiek dla każdego miłośnika sernika. Ciasto robi się z serem i kakao. Dzięki temu ma tak piękny wygląd. Szachownica serowa jest ciastem idealnym do kawy. Z tej receptury powstaje ciasto tak pyszne i miękkie, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik kusi swoim czekoladowym ciastem i pyszną waniliową masą serową, która jest zwarta i bardzo słodka. Ten sernik łączy w sobie ciasto czekoladowe i masę serową, dlatego będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne połączenia. Czekolada i wanilia to naprawdę świetny duet, a przekona się o tym każdy, kto tego ciasta spróbuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik szachownicę, by był smaczny i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepszy wybór dla osób, które kochają proste słodkości, jednak w naprawdę ciekawym wydaniu. To doskonały wypiek, który sprawdzi się na co dzień. Z tego przepisu wychodzi duża blacha ciasta, to dlatego, że jest ono tak pyszne i znika w ekspresowym tempie ze stołu. Warto jest od razu zrobić większą porcję, by dla wszystkich starczyło tego pysznego deseru. Główną częścią tego ciasta jest masa z serem. Najlepiej wybrać do niej naprawdę drobno zmielony sernik twarogowy. Dzięki temu ma wspaniałą, kremową konsystencję i się nie rozpływa. Należy pamiętać, by nie używać zbyt kwaśnego twarogu, gdyż to mogłoby zepsuć cały efekt końcowy ciasta. Ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy potrzebują inspiracji na łatwy, ale naprawdę dobry placek. Świetnie sprawdzi się na uroczyste okazje, gdyż wygląda niezwykle elegancko i klasycznie. To dobry placek dla wszystkich, którzy kochają prostotę. Gdy robi się go z sera z wiaderka, nie trzeba tracić czasu na mielenie czy rozdrabnianie masy. To duża oszczędność czasu i energii. Ten domowy sernik czekoladowy spodoba się wszystkim miłośnikom domowych wypieków.
Alergeny w serniku szachownicy
Lista alergenów dla sernika szachownicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sernika szachownicy
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(278g)
Węglowodany
(278g)
Tłuszcze
(278g)
Witaminy
(278g)
Składniki mineralne
(278g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.