Sernik na zimno z owocami

Opublikowano: 15.02.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser sernik z owocami
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami to świetny pomysł na deser. Ciasto na zimno można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania w gronie znajomych i rodziny. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
456 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (800 g)
  • Mascarpone (350 g)
  • Mango - pół małej sztuki (250 g)
  • Borówka amerykańska (200 g)
  • Maliny (200 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Żelatyna (35 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, forma silikonowa

Przepis na sernik na zimno z owocami krok po kroku

Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę.

W misce umieść twaróg, mascarpone i cukier, zmiksuj.

Dodaj do sera masło orzechowe i wymieszaj.

Rozpuść żelatynę w 200 ml gorącej wody.

Dodaj żelatynę do masy i dokładnie wymieszaj.

Dodaj do sernika owoce i delikatnie wymieszaj.

Przelej sernik do formy silikonowej i schłodź w lodówce przez około 5 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale komponuje się podany z kawą i herbatą. Sernik z owocami jest smaczny i szybki można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Przepis na sernik na zimno z owocami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, żelatyna, cukier, masło orzechowe, mango, borówki, maliny.

Jak zrobić sernik na zimno z owocami? Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę. W misce umieść twaróg, mascarpone i cukier, zmiksuj. Dodaj do sera masło orzechowe i wymieszaj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Dodaj żelatynę do masy i dokładnie wymieszaj. Dodaj do sernika owoce i delikatnie wymieszaj. Przelej sernik do formy silikonowej i schłodź w lodówce przez około 5 godzin.

Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Twaróg sernikowy to ser, który został zmielony trzykrotnie i ma gładką konsystencję bez grudek. Taki ser najlepiej nadaje się do sernika i innych słodkich wyrobów. Mielenie sera w domu zajmuje dużo czasu, dlatego najlepiej skorzystać z gotowego sera. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz wapnia, który potrzebny jest do prawidłowej mineralizacji kości.

Podsumowując sernik z owocami to prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Najlepiej przygotować go z owocami świeżymi niż z owocami z puszki. Łatwy do zrobienia sernik świetnie nadaje się do spożycia na wiele różnych okazji. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Należy go przechowywać pod przykryciem, aby nie chłoną zapachów z lodówki.

Alergeny w serniku na zimno z owocami

Lista alergenów dla sernika na zimno z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze sernika na zimno z owocami

na 100g gotowej potrawy

Sernik na zimno z owocami to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Ciasto będzie w sposób gwałtowny podnosiło poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
207.30
456.07
Białko (g)
8.12
17.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
16.68
36.69
Węglowodany przyswajalne (g)
15.27
33.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
12.54
27.58
Tłuszcze nasycone (g)
8.76
19.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.78
8.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.58
5.67
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
2.64
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.41
53.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
19.73
43.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.28
16.03
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.89
1.97
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.89
28.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.39
3.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.69
43.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
79.82
175.61
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
159.76
351.47
Potas (mg)
127.32
280.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.88
131.73
Fosfor (mg)
93.09
204.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.96
48.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.67
Cynk (mg)
0.44
0.96
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: mascarpone, masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z owocami 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z owocami

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
800 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 800 g
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Mango
250 g
pół małej sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.83
Za 250 g
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Żelatyna
35 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 35 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
200 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
9.52
Za 200 g
Koszt składników
79.50