Sernik królewski z wiśniami z wiaderka

Opublikowano: 30.05.2021 r., 17:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z wiśniami na talerzu
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
Sernik królewski z wiaderka w odmienionej wersji: z wiśniami. Połączenie czekolady i wiśni to jest połączenie idealne. Pyszny sprawdzony przepis na weekendowy wypiek.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
188 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) (24 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cukier (280 g)
  • Masło (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser twarogowy półtłusty (1000 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (45 g)
  • Wiśnie mrożone (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na sernik królewski z wiśniami z wiaderka krok po kroku

Tortownicę najpierw posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. 1 jajko i masło muszą być zimne (do ciasta), zaś 2 jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej (do masy serowej).

120 g cukru, mąkę, masło, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli zagnieć na kruszonkę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną częścią wyłóż dno tortownicy. Drugą część schowaj w reklamówce do zamrażarki.

Zrób masę serową. Ser, budyń i 160 g cukru zmiksuj mikserem do połączenia składników. Dodaj 2 jajka i zmiksuj na gładką masę. Wylej masę na spód i na wierzch wyłóż wiśnie bez pestek.

Z zamrażarki wyjmij ciasto i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Posyp wierzch startym ciastem.

Piecz ciasto przez 50 minut. Stud ciasto w piekarniku.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski z wiśniami z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka

Sernik królewski z wiaderka w odmienionej wersji: z wiśniami. Połączenie czekolady i wiśni to jest połączenie idealne. Pyszny sprawdzony przepis na weekendowy wypiek.

Słodka masa serowa oraz czekoladowe ciasto z kakaem jest przełamane lekką kwaskowatością wiśni. Wiśnie mogą być zarówno mrożone jaki i świeże. Jeśli są mrożone – odciśnij jak najwięcej soku. Masa serowa może być zrobiona bez budyniu. W zamian za budyń użyj mąki ziemniaczanej. Jest to znakomity wypiek, który warto piec minimum dwa dni przed podaniem.

Alergeny w serniku królewskim z wiśniami z wiaderka

Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny, więc osoby chcące redukować masę ciała powinny uważać na zjadane ilości. Ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
198.93
188.98
Białko (g)
6.86
6.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
26.03
24.73
Węglowodany przyswajalne (g)
25.16
23.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
0.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
7.98
7.58
Tłuszcze nasycone (g)
5.38
5.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
2.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
2.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.42
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.72
44.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
78.46
74.54
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.24
Witamina C (mg)
0.33
0.32
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.17
Witamina E (mg)
0.26
0.24
Retinol (µg (mcg))
68.86
65.41
Tiamina (mg)
0.12
0.11
Ryboflawina (mg)
0.16
0.15
Niacyna (mg)
0.82
0.78
Foliany (µg (mcg))
29.63
28.15
Beta karoten (µg (mcg))
114.27
108.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
156.15
148.34
Potas (mg)
122.83
116.69
Wapń (mg)
53.25
50.59
Fosfor (mg)
113.56
107.88
Magnez (mg)
12.85
12.20
Żelazo (mg)
1.19
1.13
Cynk (mg)
0.42
0.40
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka

Koszt składników
51.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
24 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
280 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 280 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
45 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Wiśnie mrożone
450 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.88
Za 450 g
Koszt składników
51.40