Przepis na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami krok po kroku
- Arbuz 500 g pół dużej sztuki
- Ser Feta 250 g
- Rukola 200 g
- Orzeszki pinii 40 g
- Olej lniany 40 ml
Arbuza obierz. Usuń pestki.
Arbuza oraz ser feta pokrój w kostkę około 2 cm na 2 cm.
W misce umieść rukolę. Dodaj pokrojonego arbuza oraz ser. Posyp kaparami.
Olej wymieszaj razem z octem balsamicznym.
Orzeszki upraż na suchej patelni.
Polej sałatkę sosem, posyp orzeszkami oraz pieprzem i oregano.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z ciecierzycą i fetą
-
Sałatka z fetą i jajkami
-
Sałatka z fetą

(liczba kalorii)
Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami - cechy przepisu
Więcej o sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Bardzo szybka i prosta sałatka arbuzowa z rukolą. Jest niesamowicie smaczna, a w połączeniu z prażonymi orzeszkami pinii sprawia, że całe danie to niebo w gębie. Podawaj z bagietką czosnkową – przepyszne.
Sos do sałatki powstaje na bazie octu balsamicznego. Pasuje on idealnie zarówno do słonego smaku sera feta jak i słodyczy arbuza. Rukola ma lekko pikantny posmak, więc powstaje fajny kontrast smakowy. Kapary przez swój kwaskowaty posmak jeszcze bardziej wzmacniają i urozmaicają smak. Z przypraw wystarczy jedynie pieprz oraz oregano.
Wartości odżywcze sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Lista alergenów dla sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii