Przepis na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, oregano, ocet balsamiczny
To będzie niezbędne
duża miska, patelnia

Arbuza obierz. Usuń pestki.

Arbuza oraz ser feta pokrój w kostkę około 2 cm na 2 cm.

W misce umieść rukolę. Dodaj pokrojonego arbuza oraz ser. Posyp kaparami.

Olej wymieszaj razem z octem balsamicznym.

Orzeszki upraż na suchej patelni.

Polej sałatkę sosem, posyp orzeszkami oraz pieprzem i oregano.

Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Koszt przygotowania dania
40.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Bardzo szybka i prosta sałatka arbuzowa z rukolą. Jest niesamowicie smaczna, a w połączeniu z prażonymi orzeszkami pinii sprawia, że całe danie to niebo w gębie. Podawaj z bagietką czosnkową – przepyszne.

Sos do sałatki powstaje na bazie octu balsamicznego. Pasuje on idealnie zarówno do słonego smaku sera feta jak i słodyczy arbuza. Rukola ma lekko pikantny posmak, więc powstaje fajny kontrast smakowy. Kapary przez swój kwaskowaty posmak jeszcze bardziej wzmacniają i urozmaicają smak. Z przypraw wystarczy jedynie pieprz oraz oregano.

Wartości odżywcze sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
144.20 kcal
360.51 kcal
Białko
4.78 g
11.95 g

Węglowodany w sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.82 g
14.56 g
Węglowodany przyswajalne
5.17 g
12.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.96 g
29.89 g
Tłuszcze nasycone
5.17 g
12.94 g
Tłuszcze nienasycone
6.78 g
16.96 g
Tłuszcze jednonasycone
2.60 g
6.49 g
Tłuszcze wielonasycone
4.19 g
10.47 g
Cholesterol
21.60 mg
54.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
67.08 µg (mcg)
167.69 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
6.88 mg
17.19 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina E
0.59 mg
1.46 mg
Retinol
30.34 µg (mcg)
75.85 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.60 mg
Niacyna
0.56 mg
1.40 mg
Foliany
29.38 µg (mcg)
73.45 µg (mcg)
Beta karoten
424.98 µg (mcg)
1062.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
282.50 mg
706.26 mg
Potas
164.25 mg
410.63 mg
Wapń
154.79 mg
386.97 mg
Fosfor
119.60 mg
299.00 mg
Magnez
28.34 mg
70.85 mg
Żelazo
0.77 mg
1.93 mg
Cynk
1.09 mg
2.73 mg
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Lista alergenów dla sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Cena przygotowania sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
500 g
pół dużej sztuki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Ser Feta
250 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 250 g
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Orzeszki pinii
40 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Olej lniany
40 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
76.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób