Przepis na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami krok po kroku

Składniki
  • Arbuz 500 g pół dużej sztuki
  • Ser Feta 250 g
  • Rukola 200 g
  • orzeszki pinii 40 g
  • Olej lniany 40 ml
Przyprawy
pieprz, oregano, ocet balsamiczny
To będzie niezbędne
duża miska, patelnia

Arbuza obierz. Usuń pestki.

Arbuza oraz ser feta pokrój w kostkę około 2 cm na 2 cm.

W misce umieść rukolę. Dodaj pokrojonego arbuza oraz ser. Posyp kaparami.

Olej wymieszaj razem z octem balsamicznym.

Orzeszki upraż na suchej patelni.

Polej sałatkę sosem, posyp orzeszkami oraz pieprzem i oregano.

Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Koszt przygotowania dania
40.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Bardzo szybka i prosta sałatka arbuzowa z rukolą. Jest niesamowicie smaczna, a w połączeniu z prażonymi orzeszkami pinii sprawia, że całe danie to niebo w gębie. Podawaj z bagietką czosnkową – przepyszne.

Sos do sałatki powstaje na bazie octu balsamicznego. Pasuje on idealnie zarówno do słonego smaku sera feta jak i słodyczy arbuza. Rukola ma lekko pikantny posmak, więc powstaje fajny kontrast smakowy. Kapary przez swój kwaskowaty posmak jeszcze bardziej wzmacniają i urozmaicają smak. Z przypraw wystarczy jedynie pieprz oraz oregano.

Wartości odżywcze sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
144.20 kcal
360.51 kcal
Białko
4.78 g
11.95 g

Węglowodany w sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
5.82 g
14.56 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.17 g
12.94 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
11.96 g
29.89 g
Tłuszcze nasycone
5.17 g
12.94 g
Tłuszcze nienasycone
6.78 g
16.96 g
Tłuszcze jednonasycone
2.60 g
6.49 g
Tłuszcze wielonasycone
4.19 g
10.47 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina A
67.08 µg (mcg)
167.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
1.46 mg
Tiamina
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Niacyna
0.56 mg
1.40 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Foliany
29.38 µg (mcg)
73.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Beta karoten
424.98 µg (mcg)
1062.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
282.50 mg
706.26 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Potas
164.25 mg
410.63 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Wapń
154.79 mg
386.97 mg
Fosfor
119.60 mg
299.00 mg
Magnez
28.34 mg
70.85 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Cynk
1.09 mg
2.73 mg
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałace z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Lista alergenów dla sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. pieprz, oregano, ocet balsamiczny.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Cena przygotowania sałatki z arbuza i fety z rukolą i kaparami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
500 g
pół dużej sztuki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Ser Feta
250 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 250 g
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
orzeszki pinii
40 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Olej lniany
40 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Liczba porcji:
Razem
76.00
Łączny koszt
40.40
Jak oceniasz przepis na sałatkę z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób