Sałatka z fetą

sałatka z fetą

Feta jest serem cenionym już od czasów starożytności. Jej właściwości odżywcze sprawiają, że wielu ludzi chętnie dodaje fetę do różnego rodzaju posiłków – zwłaszcza do pożywnych i lekkostrawnych sałatek. Feta stanowi bogate źródło białka i wapnia, a także wielu cennych dla organizmu witamin. Kupując fetę, należy jednak zawsze pamiętać o czytaniu składu produktu. Na rynku istnieje bowiem sporo tanich i słabych jakościowo podróbek sera feta, które nie mają prawie żadnych pożytecznych wartości odżywczych.

Sałatka z fetą - polecane przepisy

Sałatka z fetą - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie sałatka z fetą

Sałatki z fetą – szybkie przepisy na sałatki z dodatkiem sera feta

Ser feta jest jednym z najchętniej używanych serów na świecie. Ludzie uwielbiają dodawać go do różnego rodzaju dań. Zdecydowanie najbardziej popularne są jednak sałatki z fetą. Oryginalny ser tego typu powinien zostać wyrobiony z mleka owczego lub owczego połączonego z kozim – mleka koziego może być w fecie jednak maksymalnie do 30%. Jakie są najciekawsze przepisy na sałatki z fetą na lato, które można podać gościom na grilla? Która sałatka jest lekka, prosta i szybka do przygotowania? Sprawdź kilka inspirujących pomysłów na sałatki z fetą i dowiedz się więcej o właściwościach tego pysznego sera.

Sałatki z fetą – pomysł na lekkie sałatki na lato, idealne na grilla z rodziną!

W jaki sposób robi się ser feta? Co warto wiedzieć o procesie powstawania fety?

Feta jest serem greckim, który robi się z mleka owczego. Czasami wytwarza się go także z mleka owczego i koziego, jednak zawartość mleka koziego w fecie nie może być wówczas większa niż 30%. Mleko, które wykorzystuje się do wyrabiania sera, zazwyczaj jest pasteryzowane. Czasem też, aby stworzyć fetę, używa się mleka zupełnie surowego. Do takiego mleka dodaje się warunkujące smak i kwasowość kultury bakterii. Mleko jest później chłodzone mniej więcej do 35 st. C, a następnie dodaje się do niego kazeinę i podpuszczkę. Proces ten jest bardzo ważny, aby doszło do koagulacji.

Skrzepy, które uda się dzięki temu procesowi sposób uzyskać, należy rozdrobnić i wrzucić do lnianego woreczka. W ten sposób będzie można sprytnie oddzielić serwatkę. Zostaw całość w woreczku na kilka, a nawet kilkanaście godzin. Gdy już skrzepy odpowiednio stwardnieją, będziesz mógł je posolić i pokroić. Twaróg następnie powinno się włożyć do drewnianej beczki albo metalowego naczynia i zostawić go tam na kilka dni. Kolejnym etapem jest dojrzewanie sera w solance. Najpierw musi on dojrzewać w temperaturze pokojowej, a później w chłodnym miejscu przez minimum dwa miesiące.

Gdy ser feta będzie już gotowy, można użyć go do dowolnej potrawy lub zjeść saute. Hurtownie z kolei wysyłają gotowy ser do sklepów w opakowaniach, w których feta pierwotnie dojrzewała. Sklepy następnie porcjują ser i pakują tak, żeby zachować jego naturalne właściwości i konsystencję.

Najważniejsze właściwości sera feta – czy o nich słyszeliście?

Feta to doskonałe źródło wartości odżywczych, które są niezbędne dla każdego człowieka. Nic dziwnego, że przygotowując składniki na sałatki, często pojawia się wśród nich feta. Jest ona bogata w białko, będące istotnym elementem budulcowym organizmu ludzkiego. To właśnie białko odpowiedzialne jest za poprawny metabolizm, a także transport tlenu i dobre widzenie. Białko wpływa również na poprawną budowę kości i zębów, dlatego powinno się dostarczać je do organizmu każdego dnia. Feta jest doskonałym źródłem białka, gdyż zaledwie 100 g sera pokrywa aż połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Poza tym w fecie znajduje się też wiele cennych dla organizmu witamin, m.in. witamina B2 i B12. Dzięki jedzeniu tego rodzaju sera wzmocnić można zatem narząd wzroku, układ immunologiczny, a także układ nerwowy.

Czy ser feta jest więc idealny dla wszystkich? Czy każdy z nas powinien go jeść? Otóż nie! Feta ma sporą ilość sodu, który może przyczynić się do zwiększenia ryzyka pojawienia się niektórych chorób serca, a nawet udaru mózgu. Częste jedzenie fety może też stać się przyczyną nadciśnienia. Właśnie dlatego jedzenie fety raczej odradzane jest osobom chorującym na nerki albo mającym problemy z prawidłowym ciśnieniem krwi. Spożywanie tego sera nie jest również polecane ludziom zmagającym się z alergią na kozie lub owcze mleko i kobietom ciężarnym. Jedząc go, można bowiem zarazić się bakteriami, które będą miały zły wpływ na organizm – zwłaszcza kobiet w ciąży i alergików.

Jak nie dać się nabrać i kupić dobrą fetę? Pułapki, na które można trafić w sklepie

Ser feta to wyrób grecki. Jest on wpisany na listę produktów PDO, a więc nazwa sera jest ściśle chroniona. Fetą można określić wyłącznie sery pochodzące z niektórych części Grecji, m.in. z Kefalonii, Peloponez czy Tesalii. Niestety bardzo często zdarza się, że w sklepach sprzedawane są sery pod dokładnie tą samą nazwą – mimo że przecież wyrobione zostały w innej części świata albo z zupełnie innych składników. Oczywiście można produkować sery przypominające fetę i nie ma ku temu większych zastrzeżeń. Producenci nie powinni jednak wówczas stosować na dany ser nazewnictwa „feta”, a zmienić tę nazwę na inną (np. ser sałatkowy lub ser w stylu greckim). Zmienić nazwę – to przecież bardzo prosta czynność, prawda? Wielu producentów nie stosuje jednak zamiennych nazw dla fety, aby zwiększyć sprzedaż produktu. Właśnie przez to wielokrotnie zdarza nam się kupić podróbkę tego sera.

Co zatem robić, aby kupować oryginalny ser feta dobrej jakości? Przede wszystkim należy zawsze dokładnie czytać opakowania i znajdujące się na nich etykiety ze składem. Składniki, z których zrobiony został ser, często powiedzą nam o nim zupełnie wszystko. Tylko w ten sposób można upewnić się, czy ser jest certyfikowany i czy na pewno pochodzi z Grecji. Oryginalny ser feta powinien być biały i zrobiony musi być z mleka owczego lub połączonego z kozim (przy czym koziego musi być zaledwie ok. ¼ zawartości opakowania). Ser feta nie może mieć żadnych objawów żółknięcia. Powinien być także przechowywany w solance.

Szybka, prosta i lekka sałatka z fetą – najlepsze przepisy na sałatki z fetą

Sałatka z serem feta i jajkiem – idealna na smaczny lunch!

Prosta i pożywna sałatka z serem feta to zawsze dobry pomysł na posiłek. Można jeść ją saute albo w towarzystwie m.in. dań z grilla. Feta ma bardzo duże zastosowanie w kuchni, głównie ze względu na swój słony smak i kruchą formę, która bardzo pasuje do wielu potraw. Jedną z najciekawszych sałatek, które są jednocześnie smaczne i treściwe, jest sałatka z fetą i jajkiem. Można podawać ją zarówno na lunch, jak i pożywną kolację albo dodatek do mięs.

Potrawę robi się bardzo szybko i nie potrzeba zbyt wielu składników, aby ją przyrządzić. Wystarczy ugotować jajko na półtwardo, po czym ostudzone pokroić. Do jajka wkroić można cebulę i paprykę lub pomidora. Dodać można też rukolę, a najlepiej miks sałat. Na sam koniec należy pokroić ser feta na małe kawałeczki i posypać nim sałatkę z wierzchu. Wszystkie składniki genialnie komponują się z sosem winegret i ziołami prowansalskimi. Sałatkę można podawać saute albo z domowym pieczywem.

Sałatka z serem feta i ciecierzycą – pomysł na pełnowartościowy, zdrowy posiłek

Jeśli szukasz pomysłu na świeżą, chrupiącą i pyszną sałatkę do grilla, spróbuj tej z ciecierzycą i serem feta. Dzięki niej wzbogacisz smak każdego mięsa – zarówno karkówki, jak i kiełbasy. Sałatka nie dość, że smakuje naprawdę wybornie, to w dodatku jest bardzo zdrowa i pełnowartościowa. Do jej przygotowania możesz użyć zarówno fety konserwowej, jak i suchej – tylko tę drugą trzeba będzie odpowiednio wcześniej namoczyć i ugotować. Do całości warto dodać miks sałat, ogórka, czerwoną cebulę, oliwki i pomidorki koktajlowe. Nie może też oczywiście zabraknąć dobrej jakości sera feta.

Ze zrobieniem sałatki poradzi sobie nawet największy laik w kuchni. Wystarczy tak naprawdę odsączyć ciecierzycę z zalewy, a sałatę porwać i oba składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodaje się do całości pokrojone w plasterki oliwki i ogórki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę obraną w piórka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Składniki trzeba ze sobą porządnie wymieszać i doprawić je do smaku wedle uznania.

Sałatka z serem feta i kuskusem – prosta sałatka dla kulinarnego laika!

Sałatka z kuskusem i fetą jest znakomitym pomysłem zarówno na dodatek do dań mięsnych, jak i posiłek saute na kolację lub pożywny lunch. Nie ma problemu z zapakowaniem sałatki do pojemniczka, dlatego można zabrać ją ze sobą do szkoły lub do pracy. Sałatka ta jest bardzo prosta do przygotowania, więc poradzi sobie z nią nawet największy laik w kuchni. Wystarczy przygotować sobie kaszę kuskus, pomidora, ogórka, cebulę, ser feta i dobrej jakości oliwę z oliwek. Przyprawy można dobrać według własnych upodobań. Najlepiej sprawdzi się jednak pieprz i sól oraz zioła prowansalskie.

Kaszę kuskus powinieneś zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i poczekać kilka minut, po czym zostawić ją do wystudzenia (gdy wchłonie już całą wodę). Następnie pokrój cebulę, ogórka i pomidora na równe kawałki. Zmieszaj składniki z kaszą kuskus. Na sam koniec pokrój w drobną kostkę ser feta, po czym dorzuć go do naczynia z przygotowanymi już składnikami. Dopraw całość do smaku. Możesz również ozdobić sałatkę posiekaną natką pietruszki. Warto dodać, że przygotowywanie sałatki może być doskonałą okazją do nabycia umiejętności włączania większej ilości warzyw do swojego codziennego jadłospisu.

Sałatka z serem feta i bobem – coś dla fanów zdrowego odżywiania!

Sałatka ta jest bardzo pyszna i polecana wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Jest pożywna i pochłaniająca naprawdę niewiele czasu na przygotowanie. Do jej przyrządzenia wystarczy bób, prażona cebula, buraki, sałata zielona, oliwa z oliwek i oczywiście dobrej jakości ser feta. Buraki należy włożyć do garnka i ugotować, a następnie wystudzić je, obrać ze skórki i pokroić w równą kostkę. Następnie w osolonej wodzie trzeba ugotować do miękkości bób. Sałatę rwie się na małe kawałki i wrzuca do miski. Wszystkie te składniki trzeba ze sobą zmieszać. Następnie ser feta kroi się na małe kawałki i dorzuca do sałatki. Wierzch potrawy wystarczy już tylko udekorować prażoną cebulą i skropić oliwą z oliwek oraz przyprawić do smaku.

Sałatka z bobem i serem feta to bardzo pożywne danie, które będzie w stanie zrobić każdy – nawet amator gotowania. Jeśli nie chcesz gotować buraków, równie dobrze możesz wrzucić je do piekarnika w folii aluminiowej i upiec, aby w takiej postaci wykorzystać je do zrobienia sałatki. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto