Przepis na sałatkę z dynią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, miseczka

Dynię umyj i pokrój w plastry.

Na blasze do pieczenia wymieszaj dynię, 2 łyżki oliwy z oliwek, miód, tymianek i sporą szczyptę soli. Przełóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Wyjmij z piekarnika, dodaj figi i wymieszaj. Wrzuć do piekarnika i piecz kolejne 10-15 minut, aż figi się skarmelizują.

W miseczce wymieszaj pozostałą część oliwy z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, zioła prowansalskie, a także szczyptę soli i pieprzu.

Do dużej miski wrzuć rukolę i posyp pieczoną dynią z figami. Pokrusz fetę na wierzchu i posyp ziarnami granatu.

Podawaj z dressingiem.

Sałatka z dynią podana na talerzyku z dressingiem.
sałatka z dynią
Koszt przygotowania dania
47.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
406 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Sałatka z dynią - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z dynią

Sałatka z dynią to świetny wybór na bardzo lekki, a przy tym niezwykle zdrowy lunch. Jest pełna zdrowych warzyw i owoców, które doskonale się ze sobą komponują. Całość wspaniale sprawdzi się na diecie redukcyjnej, gdyż ma niewiele kalorii. To danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze wygląda, ze względu na dużą ilość kolorowych warzyw i owoców.

Przepis na sałatę z dynią jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Do przygotowania sałatki wystarczy tylko kilka chwil. Będzie świetnym wyborem nie tylko na kolację, czy szybki lunch, ale można ją również zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Jest bardzo kolorowa, ze względu na duży udział warzyw i owoców. Na jej przygotowanie najlepiej wybrać początek jesieni, gdyż wtedy zaczyna się sezon zarówno na dynię, jak i figi. Sałatka na pewno skradnie serca wszystkich, którzy kochają połączenia wytrawnych dań z owocami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z dynią, która nie tylko będzie zdrowa, ale również naprawdę smaczna, ten przepis będzie idealną opcją. Na całość składa się tylko kilka składników, wszystkie równie zdrowe i wartościowe. Najważniejszą częścią tego dania jest oczywiście dynia. W tym przepisie najpierw się ją piecze, by była odpowiednio miękka, ale również dużo smaczniejsza. Upieczona dynia jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można upiec tylko mały kawałek dyni, który użyje się do sałatki, ale również całe warzywo, a resztę wykorzystać do stworzenia zupy, czy puree. Dynia to warzywo niezwykle wartościowe. Stanowi wspaniałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Dostarcza również sporo beta-karotenu, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów, dzięki czemu chroni przed rozwojem nowotworów. W tym daniu wspaniale sprawdzi się dynia piżmowa.

To danie to wspaniały pomysł na sałatkę, która jest nie tylko pyszna, ale również szybka i bardzo łatwa. To dobra,

na imprezę, ze względu na swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Sałatka z dynią pieczoną i fetą sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze sałatki z dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(353g)
Energia (kalorie)
115.08 kcal
406.23 kcal
Białko
2.13 g
7.50 g

Węglowodany w sałatce z dynią

Na 100g
Na porcję
(353g)
Węglowodany
12.35 g
43.59 g
Węglowodany przyswajalne
10.75 g
37.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
5.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(353g)
Tłuszcz
7.16 g
25.28 g
Tłuszcze nasycone
2.21 g
7.79 g
Tłuszcze nienasycone
4.96 g
17.49 g
Tłuszcze jednonasycone
4.25 g
14.99 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
2.50 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
6.31 mg
22.28 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z dynią

Na 100g
Na porcję
(353g)
Witamina A
155.21 µg (mcg)
547.89 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
8.90 mg
31.43 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina E
0.90 mg
3.18 mg
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol
8.87 µg (mcg)
31.29 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.46 mg
Niacyna
0.44 mg
1.57 mg
Foliany
28.87 µg (mcg)
101.91 µg (mcg)
Beta karoten
1185.09 µg (mcg)
4183.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z dynią

Na 100g
Na porcję
(353g)
Sód
86.84 mg
306.55 mg
Potas
254.33 mg
897.77 mg
Wapń
84.05 mg
296.71 mg
Fosfor
53.11 mg
187.47 mg
Magnez
20.40 mg
72.00 mg
Żelazo
0.88 mg
3.12 mg
Cynk
0.47 mg
1.65 mg
Miedź
0.09 mg
0.32 mg
Mangan
0.16 mg
0.57 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z dynią 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z dynią

Lista alergenów dla sałatki z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z dynią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Tymianek świeży
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Figi świeże
375 g
5 szt
2.50
Za 70,0 g
Liczba opakowań 6
13.39
Za 375 g
Sok z cytryny
30 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Ocet jabłkowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Rukola
250 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
15.62
Za 250 g
Ser Feta
100 g
pół kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Granat
85 g
5 łyżek
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.04
Za 85 g
Koszt składników
115.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób