Przepis na sałatkę z serem feta i jajkiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką.

Dodaj pokrojony w kostkę ser feta i ugotowane jajko pokrojone w "ósemki".

Sałatkę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą, polej przygotowanym dipem.

*dip - wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek i miód. Dokładnie rozprowadź i dodaj sok z cytryny.

sałatka z jajkiem i słonecznikiem na talerzu
Sałatka z serem feta i jajkiem
Koszt przygotowania dania
8.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
204 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Sałatka z serem feta i jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z serem feta i jajkiem

Sałatka z serem feta i jajkiem to idealny pomysł, który sprawdzi się zawsze jako pyszne i pożywne śniadanie, kolację czy szybki lunch w szkole, pracy, na uczelni. Porcja świeżych warzyw w towarzystwie jajek, lekko słonego sera feta z przepysznym dipem własnej roboty. Jak zrobić sałatkę serem feta i jajkiem?

Poznaj przepis na sałatkę z serem feta i jajkiem.

Nic trudnego, sałatka jest szybka i prosta. Przygotujesz ja w tyle czasu ile będziesz gotować jajko.

Zacznijmy od tego. W lekko osolonej wodzie ugotuj jajko na półmiękko, czas gotowania powinien wynosić około 6 minut od momentu włożenia jajka do wrzącej wody. W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidor, cebulę w charakterystyczne ósemki czy ćwiartki i wymieszaj z sałatą. Resztę warzyw pokrój w dowolny sposób. Możesz użyć lekko pikantnej rukoli lub bardzo łagodnej i delikatnej roszponki. Jeśli postawisz na gotowy mix salat też to będzie smaczna i pyszna opcja. Gdy jajko się ugotuje nic innego tylko pokrój je w ósemki i dodaj na wierzch sałatki. Dodaj pokrojony w kostkę lub pokruszony palcami ser feta. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Możesz dodać swoje ulubione zioła. Idealnie sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie czy oregano. Niech będą one jednak w wersji świeżej niż w gotowych mieszankach ziół. Zazwyczaj zawierają one zbyt dużo soli. Gdy już mamy praktycznie całą sałatkę z jajkiem gotowanym. Przygotuj dip, który idealnie połączy wszystkie składniki sałatki i nada jej niesamowitego aromatu. Mój ulubiony domowy dip składa się tylko z trzech składników i robi się go ekspresowo. To tak samo łatwa sprawa jak cała sałatka. W małej miseczce dokładnie wymieszaj po jednej łyżce miodu, oliwy z oliwek i musztardy. Dodaje do niego sok z cytryny lub limonki i polewam całą sałatkę. Oprócz tego możesz postawić na dodatki np., pestki dyni. Taka sałatka to pyszny pomysł na śniadanie, lunch w pracy czy kolacje. Dobra okaże się także wersja z pieczywem, które warto podać do przygotowanej sałatki. Wtedy pamiętaj aby postawić na pieczywo z pełnego przemiału, niech będzie ono żytnie lub razowe na zakwasie. Posmaruj je odrobiną masła i podawaj całej rodzinie. Mój przepis uwzględnia jedną porcję, która możesz śmiało przygotować dla tylu osób dla ilu potrzebujesz. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego.

Wartości odżywcze sałatki z serem feta i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
81.64 kcal
204.10 kcal
Białko
3.23 g
8.07 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z serem feta i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.21 g
15.53 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.92 g
12.30 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.31 g
13.28 g
Brak danych dla: cebula czerwona, miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z serem feta i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
87.94 µg (mcg)
219.85 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek, miód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
37.38 mg
93.44 mg
Brak danych dla: jajko, ser feta, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek, miód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.66 mg
1.64 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
28.05 µg (mcg)
70.13 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z serem feta i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
88.74 mg
221.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
183.65 mg
459.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
38.93 mg
97.32 mg
Fosfor
69.79 mg
174.48 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.71 mg
44.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.71 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
1.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z serem feta i jajkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z serem feta i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z serem feta i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z serem feta i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Roszponka
20 g
1 garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ser feta
20 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidor
120 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Papryka czerwona
120 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Ogórek
60 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
10 g
1 łyżka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
72.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z serem feta i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób