Sałatka z fetą i pomidorami

Opublikowano: 23.04.2021 r., 20:57 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklana miska z sałatka z fetą i pomidorami, polaną sosem musztardowym. Na górze sałatki znajduje się natka pietruszki. Na misce z sałatką leży łyżka
Sałatka z fetą i pomidorami
Sałatka z fetą i pomidorami perfekcyjnie pasuje na grilla. Świeże warzywa świetnie komponują się z serem feta. Do sałatki dobrze pasuje sos na bazie musztardy i oliwy.
Przygotowanie 5 min
297 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Pomidor 1 sztuka (170 g)
  • Ogórek 1/4 sztuki (45 g)
  • Mix sałat (60 g)
  • Papryka żółta (55 g)
  • Cebula czerwona 1 mała cebulka (50 g)
  • Oliwki czarne 3 łyżki (40 g)
  • Musztarda 1,5 łyżeczki (15 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 ml)
  • Ser Feta (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z fetą i pomidorami krok po kroku

Pomidora, ogórka i paprykę oraz ser feta pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki lub półplasterki

Wymieszaj ze sobą mix sałat, oliwki i pokrojone warzywa.

Z musztardy, oliwy, soku z cytryny, 0,5 łyżeczki bazylii i szczypty pieprzu przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki

Sos podawaj jako dodatek do sałatki.

Sałatkę możesz ozdobić np. natką pietruszki

Jak oceniasz przepis na sałatkę z fetą i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z feta i pomidorami

Feta to grecki, biały, kruchy i słony rodzaj sera. Nazwa odnosi się do sposobu krojenia, ponieważ feta oznacza po grecku plaster. Tradycyjnie produkowany jest z mleka koziego i owczego, i to nie byle jakiego, bo musi ono zawierać minimum 6% tłuszczu. Ser dojrzewa w solance przez ponad dwa miesiące, dzięki czemu ma charakterystyczny słony smak. Sól jest też jedyną substancją, która konserwuje ten ser. W trakcie produkcji nie mogą być dodawane do sera żadne konserwanty ani barwniki. Pierwsze wzmianki o serze feta pojawiają się już w literaturze starożytnej. Uważany jest za najsłynniejszy grecki produkt. 10% eksportowanej z Grecji żywności to właśnie ser feta. Podobno ser ten posiada swój charakterystyczny smak i aromat dzięki sposobowi żywienia żyjących w Grecji kóz i owiec. Uznaje się, że na terenie Grecji występuje ponad 6 tysięcy przeróżnych roślin, z czego 15% to unikalna grecka roślinność. To właśnie tymi różnymi roślinami żywią się kozy i owce żyjące w Grecji i to sprawia, że ser wyprodukowany właśnie tam jest tak wyjątkowy. Najlepszy ser feta to ten z certyfikatem PDO-CHNP, który zapewnia nas o pochodzeniu sera i odpowiednim sposobie produkcji. Najczęściej w sklepach dostępne są sery typu feta, czyli podróbka tego tradycyjnego.

Sałatka z fetą i pomidorami wielu osobom kojarzy się właśnie z Grecją. Nic w tym dziwnego, bo sałatka grecka jest podobna do tej, którą możesz przygotować z pomocą tego przepisu i również zawiera pomidora, ser feta i ogórka. Ta prosta sałatka z fetą jest ekspresowa w przygotowaniu, bo jedynie pokroimy składniki, a potem tylko wymieszamy ze sobą mix sałat z fetą, pomidorami, papryką, cebulą, oliwkami i ogórkiem. Opcjonalnie możesz zrobić także sos na bazie musztardy. Nasza sałatka nie wymaga dodatku soli, ponieważ użyty ser zapewnia już słony smak. Taka sałatka jest lekka, świeża i idealnie pasuje zarówno na grilla, jak i jako dodatek do obiadu. Ten przepis to tylko jeden pomysł na sałatkę z fetą, ale z tym serem da się zrobić wiele innych smacznych potraw. Ostatnio popularny stał się przepis na pomidory z serem fetą, które pieczemy. Jest to fajne rozwiązanie, jeżeli masz większą ilość fety i nie chcesz, aby się zmarnowała.

Alergeny w sałatce z fetą i pomidorami

Lista alergenów dla sałatki z feta i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z feta i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
135.27
297.59
Białko (g)
6.23
13.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
4.28
9.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.55
7.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
10.65
23.43
Tłuszcze nasycone (g)
6.98
15.36
Tłuszcze nienasycone (g)
3.67
8.07
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.23
7.11
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.96
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.55
78.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
63.46
139.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.57
38.65
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.29
Brak danych dla: papryka żółta, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.93
109.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
1.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.12
46.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
150.04
330.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
518.74
1141.23
Potas (mg)
118.27
260.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
209.34
460.55
Fosfor (mg)
147.23
323.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.52
29.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.71
Cynk (mg)
1.25
2.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z feta i pomidorami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z feta i pomidorami

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
170 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Ogórek
45 g
1/4 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Mix sałat
60 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Papryka żółta
55 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 55 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała cebulka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwki czarne
40 g
3 łyżki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Musztarda
15 g
1,5 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Oliwa z oliwek
10 ml
2 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Ser Feta
300 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Koszt składników
66.00