Przepis na sałatkę z fetą i pomidorami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
miska

Pomidora, ogórka i paprykę oraz ser feta pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki lub półplasterki

Wymieszaj ze sobą mix sałat, oliwki i pokrojone warzywa.

Z musztardy, oliwy, soku z cytryny, 0,5 łyżeczki bazylii i szczypty pieprzu przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki

Sos podawaj jako dodatek do sałatki.

Sałatkę możesz ozdobić np. natką pietruszki

Szklana miska z sałatka z fetą i pomidorami, polaną sosem musztardowym. Na górze sałatki znajduje się natka pietruszki. Na misce z sałatką leży łyżka
Sałatka z fetą i pomidorami
Koszt przygotowania dania
24.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Sałatka z fetą i pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z fetą i pomidorami

Feta to grecki, biały, kruchy i słony rodzaj sera. Nazwa odnosi się do sposobu krojenia, ponieważ feta oznacza po grecku plaster. Tradycyjnie produkowany jest z mleka koziego i owczego, i to nie byle jakiego, bo musi ono zawierać minimum 6% tłuszczu. Ser dojrzewa w solance przez ponad dwa miesiące, dzięki czemu ma charakterystyczny słony smak. Sól jest też jedyną substancją, która konserwuje ten ser. W trakcie produkcji nie mogą być dodawane do sera żadne konserwanty ani barwniki. Pierwsze wzmianki o serze feta pojawiają się już w literaturze starożytnej. Uważany jest za najsłynniejszy grecki produkt. 10% eksportowanej z Grecji żywności to właśnie ser feta. Podobno ser ten posiada swój charakterystyczny smak i aromat dzięki sposobowi żywienia żyjących w Grecji kóz i owiec. Uznaje się, że na terenie Grecji występuje ponad 6 tysięcy przeróżnych roślin, z czego 15% to unikalna grecka roślinność. To właśnie tymi różnymi roślinami żywią się kozy i owce żyjące w Grecji i to sprawia, że ser wyprodukowany właśnie tam jest tak wyjątkowy. Najlepszy ser feta to ten z certyfikatem PDO-CHNP, który zapewnia nas o pochodzeniu sera i odpowiednim sposobie produkcji. Najczęściej w sklepach dostępne są sery typu feta, czyli podróbka tego tradycyjnego.

Sałatka z fetą i pomidorami wielu osobom kojarzy się właśnie z Grecją. Nic w tym dziwnego, bo sałatka grecka jest podobna do tej, którą możesz przygotować z pomocą tego przepisu i również zawiera pomidora, ser feta i ogórka. Ta prosta sałatka z fetą jest ekspresowa w przygotowaniu, bo jedynie pokroimy składniki, a potem tylko wymieszamy ze sobą mix sałat z fetą, pomidorami, papryką, cebulą, oliwkami i ogórkiem. Opcjonalnie możesz zrobić także sos na bazie musztardy. Nasza sałatka nie wymaga dodatku soli, ponieważ użyty ser zapewnia już słony smak. Taka sałatka jest lekka, świeża i idealnie pasuje zarówno na grilla, jak i jako dodatek do obiadu. Ten przepis to tylko jeden pomysł na sałatkę z fetą, ale z tym serem da się zrobić wiele innych smacznych potraw. Ostatnio popularny stał się przepis na pomidory z serem fetą, które pieczemy. Jest to fajne rozwiązanie, jeżeli masz większą ilość fety i nie chcesz, aby się zmarnowała.

Wartości odżywcze sałatki z feta i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
135.27 kcal
297.59 kcal
Białko
6.23 g
13.71 g

Węglowodany w sałatce z fetą i pomidorami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
4.28 g
9.42 g
Węglowodany przyswajalne
3.55 g
7.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
1.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
10.65 g
23.43 g
Tłuszcze nasycone
6.90 g
15.18 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.67 g
8.07 g
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.23 g
7.11 g
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
0.96 g
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
35.55 mg
78.22 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z fetą i pomidorami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
63.46 µg (mcg)
139.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
17.57 mg
38.65 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.29 mg
Brak danych dla: papryka żółta, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
49.93 µg (mcg)
109.85 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.77 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
1.38 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
21.12 µg (mcg)
46.46 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
150.04 µg (mcg)
330.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z fetą i pomidorami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
518.74 mg
1141.23 mg
Potas
118.27 mg
260.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
209.34 mg
460.55 mg
Fosfor
147.23 mg
323.90 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
13.52 mg
29.74 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.78 mg
1.71 mg
Cynk
1.25 mg
2.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z feta i pomidorami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z fetą i pomidorami

Lista alergenów dla sałatki z feta i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z feta i pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
170 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Ogórek
45 g
1/4 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Mix sałat
60 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Papryka żółta
55 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 55 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała cebulka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwki czarne
40 g
3 łyżki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Musztarda
15 g
1,5 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Oliwa z oliwek
10 ml
2 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Ser Feta
300 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z fetą i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób