Sałatka na grilla z fetą

Opublikowano: 07.04.2021 r., 1:04 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka na grilla z fetą, ogórkiem zielonym, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą, sałatą karbowaną i sezamem znajduje się w brązowym głębokim talerzu.
Sałatka na grilla z fetą
Sałatka na grilla z fetą jest prosta do przygotowania. Można ją zrobić m.in. z pomidorami i zielonym ogórkiem. Sprawdź, jak wygląda przepis na sałatkę z fetą.
Przygotowanie 30 min
324 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Sałata karbowana zielona 12 liści (120 g)
  • Sałata karbowana czerwona 8 liści (80 g)
  • Cebula czerwona 1/2 cebuli (50 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Ogórek 1 sztuka (180 g)
  • Sezam nasiona 3 łyżeczki (15 g)
  • Pomidory koktajlowe 10 sztuk (100 g)
  • Oliwki czarne 18 sztuk (54 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
salaterka, miseczka

Przepis na sałatkę na grilla z fetą krok po kroku

Sałatę karbowaną (zieloną oraz czerwoną) opłucz i osusz.

Czerwoną cebulkę pokrój w piórka.

Pomidorki koktajlowe opłucz i pokrój w ćwiartki.

Ogórka obierz i pozbądź się z niego gniazda nasiennego. Pozostałą część ogórka pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz zostawić nasiona i od razu pokroić ogórka w cienkie plasterki.

Ser feta pokrój w kostkę.

Oliwki pozostał w całości.

Wszystkie składniki umieść w salaterce. Wymieszaj i posyp sałatkę sezamem.

Do miseczki wlej sok z cytryny i wymieszaj z pieprzem i solą. Następnie dodaj oliwę z oliwek i ponownie zamieszaj. Sałatkę polej sosem winegret dopiero tuż przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę na grilla z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki na grilla z fetą

Sałatka na grilla z fetą to idealny dodatek do grillowanego mięsa i owoców morza. Jest prosta i szybka, a do tego bardzo smaczna. Powinna posmakować również dzieciom. Do tej sałatki możesz dodać też coś, co dopiero zostanie przygotowane na grillu, np. grillowaną pierś z kurczaka.

Jak zrobić sos do sałatki z fetą? Najprostszym rozwiązaniem jest polanie sałatki oliwą, ale można też przygotować sos winegret. Może być na bazie soku z cytryny lub octu winnego. Można do niego dodać miód lub musztardę, w zależności od tego, co bardziej ci odpowiada. Ten sos jest najczęściej spotykanym dodatkiem, ale nie oznacza to, że nie można zdecydować się na polanie sałatki sosem majonezowo-jogurtowym lub czosnkowo-koperkowym.

Sałatka grillowa z fetą może składać się z różnych składników. Zamiast zielonej i czerwonej karbowanej sałaty możesz dać jakąś inną, którą szczególnie lubisz. Do tej sałatki pasuje także rzodkiewka oraz kukurydza z puszki. Będzie równie smaczna z pomidorami malinowymi, a nie tylko koktajlowymi. Dobrym dodatkiem byłyby grzaneczki z chleba oraz prażona cebulka. Pamiętaj, aby te dwa składniki dodać tuż przed podaniem sałatki. Sos również należy dodać dopiero przed jedzeniem.

Określenie „surówka na grilla z fetą” jest niepoprawne, ponieważ słowo „surówka” odnosi się do potrawy składającej się wyłączenie z surowych owoców lub warzyw. Z kolei sałatka to danie, które łączy w sobie różne pokrojone składniki. Sałatka może być surówką, ale niekoniecznie surówka będzie sałatką.

Przepis na sałatkę z fetą jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Można ją przygotować zarówno przed przyjściem gości, jak i w czasie trwania imprezy. Sałatka z serem fetą tak naprawdę nadaje się nie tylko do grilla. Można nią poczęstować niespodziewanych gości, jak i zabrać ją ze sobą do pracy i zjeść w przerwie obiadowej. Należy tylko pamiętać o tym, aby poszczególne składniki (sałatkę, sos i ewentualnie dodatki w postaci grzaneczek i prażonej cebulki) trzymać w osobnych pojemniczkach lub słoiczkach.

Alergeny w sałatce na grilla z fetą

Lista alergenów dla sałatki na grilla z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze sałatki na grilla z fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
122.38
324.32
Białko (g)
3.65
9.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
3.99
10.58
Węglowodany przyswajalne (g)
3.09
8.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
10.69
28.33
Tłuszcze nasycone (g)
4.23
11.22
Tłuszcze nienasycone (g)
6.46
17.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.33
14.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
2.97
Cholesterol (mg)
16.50
43.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
67.70
179.40
Brak danych dla: sałata karbowana zielona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.50
11.93
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.94
2.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.18
61.42
Brak danych dla: sałata karbowana zielona, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
1.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.54
54.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
526.84
1396.14
Brak danych dla: sałata karbowana zielona, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
268.00
710.21
Potas (mg)
131.54
348.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.38
342.85
Fosfor (mg)
89.77
237.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.67
46.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
3.27
Cynk (mg)
0.81
2.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki na grilla z fetą 22
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki na grilla z fetą

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata karbowana zielona
120 g
12 liści
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 g
Sałata karbowana czerwona
80 g
8 liści
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 cebuli
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Sezam nasiona
15 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Pomidory koktajlowe
100 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwki czarne
54 g
18 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 54 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
64.00