Sałatka z arbuzem i fetą

Opublikowano: 29.04.2021 r., 15:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z arbuzem i fetą podana na grafitowym, półprzeźroczystym talerzu, z dwoma plasterkami limonki, na jasnym, drewnianym blacie
Sałatka z arbuzem i fetą
Sprawdź przepis na najsmaczniejszą, orzeźwiającą, letnią sałatkę z arbuzem i fetą. Dodatek świeżej mięty nadaje je delikatnie chłodzącego orzeźwienia a sos z soku cytryny i miodu spaja wszystkie składniki w pyszną sałatkę.
Przygotowanie 10 min
203 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ser Feta (30 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (18 ml)
  • Miód 1 łyżeczka (12 g)
  • Arbuz (280 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą krok po kroku

Arbuza pokrój w kostkę i usuń nasiona. Do sałatki dobrym wyborem będzie arbuz bezpestkowy.

Arbuza przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.

Pokrój fetę w kawałki i przełóż do arbuza.

Wymieszaj sok z cytryny lub limonki z miodem i polej sałatkę.

Na koniec posyp listkami mięty podartymi na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z arbuzem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą oraz miętą to świetna propozycja na upalne, letnie dni. Orzeźwiająca, słodko-słona z nutą miodu sałatka będzie idealną przekąską, przystawką lub przekąską do wina, lub na grilla. Sałatka grecka z arbuzem może być wykonana z oliwkami i z pomidorami. Często spotykana jest też rukola i dodatek cebuli. Jednak najbardziej podstawowym przepisem jest ta z arbuzem i serem feta.

Przepis na sałatkę z arbuza i fety jest bardzo łatwy w przygotowaniu jednak mimo użycia małej ilości składników, jest ona pełna wartości odżywczych. Ser feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę, dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód, jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek. Za to arbuz jest źródłem likopenu, dzięki czemu pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza intensywność powstawania płytek miażdżycowych, ogranicza sztywność tętnic, pomaga obniżyć ciśnienie, a także łagodzi objawy astmy i infekcji przechodzących z kaszlem. Ponieważ zawiera aż 93% wody oraz wysoką zawartość potasu a niską sodu reguluje gospodarkę elektrolitową. W upalne dni gasi pragnienie, chroni przed wystąpieniem udaru słonecznego i zmniejsza drażliwość. Po arbuza powinny sięgać również osoby uprawiające sport, ponieważ fitoskładniki zawarte w owocu przyspieszają regenerację mięśni po wysiłki fizycznym, cytrulina zmniejsza zmęczenie i wspomaga usuwanie kwasu mlekowego z mięśni. Miąższ zawiera również sporo witaminy C. Spożywając arbuza, nie zapomnijmy jeszcze o pestkach, które zaliczane są do produktów superfoods. Pestki z arbuza polecane są dla osób uprawiających sport, ponieważ wspomagają regenerację mięśni dzięki polepszeniu ich poziomu dotlenienia. Wpływają także na zwiększenie produkcji hormonu wzrostu, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej. Ponadto wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, obniżające ciśnienie krwi, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odżywcze.

Sałatka z arbuza to nie tylko pyszna, lekka i orzeźwiająca propozycja letniego dania, ale również pełne wartości odżywczych.

Alergeny w sałatce z arbuzem i fetą

Lista alergenów dla sałatki z arbuzem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z arbuzem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka z arbuzem i fetą. Sałatkę mogą spożywać osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym ponieważ arbuz zawiera dużo wody i jego ładunek glikemiczny jest dużo niższy niż indeks. Podanie go z serem feta dodatkowo zmniejsza indeks glikemiczny. Sałatkę możesz polać samym sokiem z limonki lub cytryny lub z dodatkiem szczypty ksylitolu zamiast miodu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
59.98
203.94
Białko (g)
1.78
6.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
9.83
33.43
Węglowodany przyswajalne (g)
9.48
32.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
2.03
6.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
5.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
1.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
1.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.85
26.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
34.09
115.90
Witamina B6 (mg)
0.08
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.74
29.71
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.08
0.26
Retinol (µg (mcg))
11.03
37.50
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.09
0.32
Niacyna (mg)
0.24
0.83
Foliany (µg (mcg))
6.42
21.84
Beta karoten (µg (mcg))
249.85
849.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
101.61
345.46
Potas (mg)
104.99
356.98
Wapń (mg)
49.79
169.30
Fosfor (mg)
39.36
133.82
Magnez (mg)
10.30
35.02
Żelazo (mg)
0.27
0.93
Cynk (mg)
0.35
1.18
Miedź (mg)
0.04
0.13
Mangan (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z arbuzem i fetą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z arbuzem i fetą

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser Feta
30 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Sok z cytryny
18 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 18 ml
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Arbuz
280 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 280 g
Koszt składników
33.00