Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą krok po kroku
- Ser Feta 30 g
- Sok z cytryny 18 ml 3 łyżki
- Miód 12 g 1 łyżeczka
- Arbuz 280 g
Arbuza pokrój w kostkę i usuń nasiona. Do sałatki dobrym wyborem będzie arbuz bezpestkowy.
Arbuza przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.
Pokrój fetę w kawałki i przełóż do arbuza.
Wymieszaj sok z cytryny lub limonki z miodem i polej sałatkę.
Na koniec posyp listkami mięty podartymi na mniejsze kawałki.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z ciecierzycą i fetą
-
Sałatka z fetą i jajkami
-
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
-
Sałatka z fetą

(liczba kalorii)
Sałatka z arbuzem i fetą - cechy przepisu
Więcej o sałatce z arbuzem i fetą
Sałatka z arbuzem i fetą oraz miętą to świetna propozycja na upalne, letnie dni. Orzeźwiająca, słodko-słona z nutą miodu sałatka będzie idealną przekąską, przystawką lub przekąską do wina, lub na grilla. Sałatka grecka z arbuzem może być wykonana z oliwkami i z pomidorami. Często spotykana jest też rukola i dodatek cebuli. Jednak najbardziej podstawowym przepisem jest ta z arbuzem i serem feta.
Przepis na sałatkę z arbuza i fety jest bardzo łatwy w przygotowaniu jednak mimo użycia małej ilości składników, jest ona pełna wartości odżywczych. Ser feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę, dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód, jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek. Za to arbuz jest źródłem likopenu, dzięki czemu pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza intensywność powstawania płytek miażdżycowych, ogranicza sztywność tętnic, pomaga obniżyć ciśnienie, a także łagodzi objawy astmy i infekcji przechodzących z kaszlem. Ponieważ zawiera aż 93% wody oraz wysoką zawartość potasu a niską sodu reguluje gospodarkę elektrolitową. W upalne dni gasi pragnienie, chroni przed wystąpieniem udaru słonecznego i zmniejsza drażliwość. Po arbuza powinny sięgać również osoby uprawiające sport, ponieważ fitoskładniki zawarte w owocu przyspieszają regenerację mięśni po wysiłki fizycznym, cytrulina zmniejsza zmęczenie i wspomaga usuwanie kwasu mlekowego z mięśni. Miąższ zawiera również sporo witaminy C. Spożywając arbuza, nie zapomnijmy jeszcze o pestkach, które zaliczane są do produktów superfoods. Pestki z arbuza polecane są dla osób uprawiających sport, ponieważ wspomagają regenerację mięśni dzięki polepszeniu ich poziomu dotlenienia. Wpływają także na zwiększenie produkcji hormonu wzrostu, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej. Ponadto wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, obniżające ciśnienie krwi, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odżywcze.
Sałatka z arbuza to nie tylko pyszna, lekka i orzeźwiająca propozycja letniego dania, ale również pełne wartości odżywczych.
Wartości odżywcze sałatki z arbuzem i fetą
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w sałatce z arbuzem i fetą
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z arbuzem i fetą
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z arbuzem i fetą
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z arbuzem i fetą
Lista alergenów dla sałatki z arbuzem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta