Przepis na sałatkę z awokado i fetą krok po kroku
- Awokado 150 g 1 awokado
- Ser Feta 100 g
- Pomidor 120 g 1 pomidor
- Cebula 50 g 1/2 cebuli
- Natka pietruszki 10 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry oraz kroimy w kostkę.
Ser feta, pomidora oraz cebulę również kroimy w kostkę, natomiast natkę pietruszki drobno siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę przed podaniem schładzamy.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z ciecierzycą i fetą
-
Sałatka z fetą i jajkami
-
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
-
Sałatka z fetą

(liczba kalorii)
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatki z awokado
Sałatka z awokado i fetą - cechy przepisu
Więcej o sałatce z awokado i fetą
Pyszna sałatka z awokado i fetą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub kolację. Awokado, ser typu feta, pomidor, cebula, natka pietruszki w połączeniu z oliwą z oliwek i przyprawami w formie sałatki jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sałatkę z awokado i fetą? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry oraz kroimy w kostkę. Ser feta, pomidora oraz cebulę również tniemy w kostkę, natomiast natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem schładzamy.
Sprawdzony przepis na sałatkę z awokado i fetą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Dietetyczna sałatka z awokado odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na smaczne danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze sałatki z awokado i fetą
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w sałatce z awokado i fetą
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z awokado i fetą
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z awokado i fetą
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z awokado i fetą
Lista alergenów dla sałatki z awokado i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta