Przepis na sałatka z granatem i fetą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
duża miska

Do miski wsyp mix sałat.

Pokrój pomidory koktajlowe na połówki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Do miseczki wlej olej, dodaj ocet jabłkowy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Do sałaty dodaj pomidory i cebulę.

Pokrusz ser feta, dodaj oliwki.

Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź ze środka ziarna granatu.

Sałatkę polej sosem i wymieszaj.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Sałatka z granatem i fetą podana na białym talerzu.
Sałatka z granatem i fetą
Koszt przygotowania dania
40.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Sałatka z granatem i fetą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z granatem i fetą

Sałatka z granatem i fetą to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Sałatka jest bardzo lekka i delikatnie słodka. Przepis na sałatkę z granatem i fetą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, pomidory koktajlowe, granat, ser feta, cebula czerwona, oliwki czarne, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ocet jabłkowy.

Jak zrobić sałatkę z granatem i fetą? Do miski wsyp mix sałat. Pokrój pomidory koktajlowe na połówki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Do miseczki wlej olej, dodaj ocet jabłkowy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Do sałaty dodaj pomidory i cebulę. Pokrusz ser feta, dodaj oliwki. Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź ze środka ziarna granatu. Sałatkę polej sosem i wymieszaj. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami. Pomidory koktajlowe są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Pomidory są bardzo dobrym źródłem błonnika oraz pektyn, które pozwalają zachować uczucie sytości na dłużej. Błonnika ma także silne właściwości obniżające poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszna sałatka z serem feta i granatem jest doskonała jako dodatek do obiadu. Sałatka świetnie sprawdzi się także na imprezę przy grillu lub na kolację w gronie rodziny, lub znajomych. Smaczna sałatka powinna zostać spożyta bezpośrednio po przygotowaniu. Sałatka jest dobra także jako lunch do pracy. Pamiętaj jednak, aby sos dodać do niej dopiero przed spożyciem. W innym przypadku warzywa pod wpływem sosu stracą swoją jędrność.

Wartości odżywcze sałatki z granatem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
128.10 kcal
409.92 kcal
Białko
2.58 g
8.26 g

Węglowodany w sałatce z granatem i fetą

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
6.07 g
19.42 g
Węglowodany przyswajalne
4.65 g
14.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
4.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
10.93 g
34.96 g
Tłuszcze nasycone
3.66 g
11.72 g
Tłuszcze nienasycone
7.26 g
23.24 g
Tłuszcze jednonasycone
6.39 g
20.44 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
2.80 g
Cholesterol
11.27 mg
36.05 mg

Witaminy w przepisie na sałatka z granatem i fetą

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
32.84 µg (mcg)
105.07 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
5.84 mg
18.69 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
1.24 mg
3.97 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
15.82 µg (mcg)
50.63 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.34 mg
1.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
17.06 µg (mcg)
54.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
189.54 µg (mcg)
606.54 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatka z granatem i fetą

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
259.24 mg
829.57 mg
Potas
120.42 mg
385.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
84.14 mg
269.25 mg
Fosfor
56.78 mg
181.71 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
8.51 mg
27.22 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.24 mg
3.97 mg
Cynk
0.51 mg
1.63 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwki czarne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z granatem i fetą 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z granatem i fetą

Lista alergenów dla sałatki z granatem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z granatem i fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
240 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula czerwona
200 g
2 duże sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Oliwki czarne
240 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 240 g
Granat
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na sałatka z granatem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób