Rolada mięsna

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada mięsna z ziołami
Rolada mięsna
Rolada mięsna ze szpinakiem przygotowana ze schabu to świetny pomysł na obiad. Taka nadziewana roladka świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i sałatki ze świeżych warzyw.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
216 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Masło (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku, tłuczek do mięsa, głęboki talerz

Przepis na roladę mięsną krok po kroku

Schab pokrój na 12 plastrów i rozbij.

Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim przez minutę czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaj szpinak. Duś razem, aż woda odparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Plasterki schabu posmaruj musztardą.

Wyłóż na schab szpinak i dokładnie zroluj.

W głębokim talerzu rozkłóć jajko z dwoma łyżkami wody.

W drugim talerzu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem.

Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w bułce.

Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na roladę mięsną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat rolady mięsnej

Ta dobra rolada mięsna ze szpinakiem przygotowana ze schabu to świetny pomysł na obiad. Taka nadziewana roladka świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i sałatki ze świeżych warzyw.

Przepis na roladę mięsną jest bardzo prosty. Na początku schab pokrój na 12 plastrów i rozbij. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim przez minutę czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaj szpinak. Duś razem, aż woda odparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku do szpinaku. Plasterki schabu posmaruj musztardą. Wyłóż na schab szpinak i dokładnie zroluj. W głębokim talerzu rozkłóć jajko z dwoma łyżkami wody. W drugim talerzu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem. Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w bułce. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić roladę mięsną. Jest tak pyszna, że na pewno na stałe zagości w Twoim menu.

Aby rolada była naprawdę smaczna i najlepsza należy wybrać odpowiednie mięso. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry składnik farszu, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań obiadowych, koktajli czy ciast.

Alergeny w roladzie mięsnej

Lista alergenów dla rolady mięsnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rolady mięsnej

na 100g gotowej potrawy

Szpinak w wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
154.84
216.77
Białko (g)
17.42
24.38
Fenyloalanina (mg)
0.74
1.03
Brak danych dla: musztarda, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
3.23
4.52
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
3.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
7.67
10.74
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
4.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
6.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.29
4.61
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
1.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.29
85.81
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
116.57
163.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.56
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.15
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.50
Witamina E (mg)
0.17
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.35
20.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.87
8.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.18
42.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1227.54
1718.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
125.04
175.05
Potas (mg)
337.81
472.93
Wapń (mg)
64.41
90.17
Fosfor (mg)
196.46
275.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.05
49.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.31
Cynk (mg)
1.34
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady mięsnej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady mięsnej

Koszt składników
72.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
72.30