Przepis na roladę mięsną krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1200 g
- Szpinak mrożony 300 g
- Masło 10 g
- Czosnek 10 g
- Musztarda 40 g
- Bułka tarta 50 g
- Ser parmezan 40 g
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 20 ml
Schab pokrój na 12 plastrów i rozbij.
Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim przez minutę czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaj szpinak. Duś razem, aż woda odparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Plasterki schabu posmaruj musztardą.
Wyłóż na schab szpinak i dokładnie zroluj.
W głębokim talerzu rozkłóć jajko z dwoma łyżkami wody.
W drugim talerzu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem.
Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w bułce.
Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Rolada mięsna - cechy przepisu
Więcej o roladzie mięsnej
Ta dobra rolada mięsna ze szpinakiem przygotowana ze schabu to świetny pomysł na obiad. Taka nadziewana roladka świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i sałatki ze świeżych warzyw.
Przepis na roladę mięsną jest bardzo prosty. Na początku schab pokrój na 12 plastrów i rozbij. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim przez minutę czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaj szpinak. Duś razem, aż woda odparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku do szpinaku. Plasterki schabu posmaruj musztardą. Wyłóż na schab szpinak i dokładnie zroluj. W głębokim talerzu rozkłóć jajko z dwoma łyżkami wody. W drugim talerzu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem. Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w bułce. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić roladę mięsną. Jest tak pyszna, że na pewno na stałe zagości w Twoim menu.
Aby rolada była naprawdę smaczna i najlepsza należy wybrać odpowiednie mięso. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry składnik farszu, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań obiadowych, koktajli czy ciast.
Wartości odżywcze rolady mięsnej
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w roladzie mięsnej
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na roladę mięsną
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na roladę mięsną
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladzie mięsnej
Lista alergenów dla rolady mięsnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko