Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Opublikowano: 16.09.2022 r., 12:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste racuchy z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Mięciutkie, delikatne i puszyste racuchy drożdżowe z jabłkiem są idealne, gdy chcesz zrobić coś dobrego dla dzieci. Mają pyszny, cytrynowy posmak.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
442 kcal
Kcal w porcji
261 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (36 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Jabłko (400 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat cytrynowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, miska

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem krok po kroku

Mleko (ciepłe), 6 g cukru, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki (odjąć z ilości mąki w przepisie) wymieszaj i zrób zaczyn. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

Jabłka obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj na patelnię wraz z niewielką ilością wody oraz aromatem. Duś jabłka do miękkości (woda ma odparować). Odstaw do ostudzenia.

W dużej misce umieść mąkę, olej, 30 g cukru, wyrośnięty zaczyn, aromat cytrynowy i jajko i wszystko miksuj mikserem kilka minut. Użyj mieszadeł haczyków do ciasta drożdżowego.

Ciasto odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką.

Po tym czasie dodaj jabłka, wymieszaj i zacznij smażyć racuszki na rozgrzanej patelni. Placuszki powinny się smażyć na złoty kolor, na niewielkim ogniu i pod przykryciem.

Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat racuchów drożdżowych z jabłkiem

Mięciutkie, delikatne i puszyste racuchy drożdżowe z jabłkiem są idealne, gdy chcesz zrobić coś dobrego dla dzieci. Mają pyszny, cytrynowy posmak. Ten przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem jest najlepszy – tylko z niego korzystam. Racuszki zawsze wychodzą pyszne. Zobacz, jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkiem dla dzieci na deser. Można je zjeść na ciepło i na zimno, najlepiej z cukrem pudrem. Weź je ze sobą na zajęcia albo daj dla dziecka do szkoły. To jest idealny pomysł na coś słodkiego na wynos. Są takie dobre, że na pewno szybko znikną z talerza.

Jeśli myślisz o deserze i nie wiesz, co możesz zrobić dla dziecka, racuchy drożdżowe z jabłkiem będą dobrym rozwiązaniem. Są najlepsze, bo pyszne, i proste. Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkiem? Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko zagrzej. Może być dosyć ciepłe, ale nie gorące! Gorący płyn zabije drożdże. Dodaj do mleka pokruszone drożdże, część cukru oraz mąkę (odbierz z ilości podanej w przepisie). Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Oczywiście należy zapewnić ciepło do wyrastania. Jabłka pokrój w niedużą kostkę i uduś. Dodaj wodę, żeby się nie przypaliły i aromat, by nadać smak. Miękkie jabłka odstaw na bok. Resztę składników na ciasto wyrób mikserem (mąka, zaczyn, olej, jajko, reszta cukru, aromat). Tutaj należy użyć specjalnych haków do miksera (do ciasta drożdżowego). Wyrabiaj ciasto przynajmniej 3 minuty, po czym odstaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie (po około 1,5 h), dodaj jabłka i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, wykładaj po 2 łyżki masy i smaż racuszki. Polecam niedużą moc palnika. Dobre jest też przykrycie patelni. Dzięki temu racuchy nie będą surowe w środku i nie spalą się zewnątrz. Jak zrobisz racuchy drożdżowe z jabłkiem, ostudź je i posyp cukrem pudrem. Takie racuchy drożdżowe z jabłkiem są najlepsze na deser.

*Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem można wykonać na drożdżach suchych. Wtedy należy wymieszać wszystkie składniki razem z dodatkiem 7 g drożdży suchych (zamiast dodawać świeże). Można od razu wyrabiać ciasto, bez robienia zaczynu. Takie ciasto może dłużej wyrastać.

*Do przepisu na racuchy drożdżowe z jabłkiem nie trzeba wcześniej dusić jabłek, można dać surowe do ciasta. Duszone jabłka to lepszy pomysł na to, by jabłka były bardziej miękkie.

*Zamiast aromatu cytrynowego, dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku jest też oczywiście dodanie cynamonu.

*Jeżeli potrzebujesz, możesz do smażenia dać więcej oleju. Jeśli patelnia jest niezniszczona, racuchy będą się dobrze przekręcały.

Alergeny w racuchach drożdżowych z jabłkiem

Lista alergenów dla racuchów drożdżowych z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów drożdżowych z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Jabłka są bardzo dobrym produktem, który warto jeść. Mają błonnik (zapobiegają zaparciom). Zawierają flawonoidy (zapobiegają nowotworom). Dzięki jedzeniu jabłek zmniejsza się ilość niekorzystnego cholesterolu LDL.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(261g)
Energia (kcal)
169.60
442.65
Białko (g)
5.19
13.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(261g)
Węglowodany (g)
27.67
72.22
Węglowodany przyswajalne (g)
26.56
69.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
2.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(261g)
Tłuszcz (g)
4.33
11.30
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
3.10
8.08
Cholesterol (mg)
21.47
56.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(261g)
Witamina A (µg (mcg))
29.40
76.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.25
73.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.93
5.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.51
150.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.28
26.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(261g)
Sód (mg)
19.02
49.64
Potas (mg)
128.29
334.83
Wapń (mg)
40.38
105.40
Fosfor (mg)
76.52
199.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.95
39.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
4.04
Cynk (mg)
0.68
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów drożdżowych z jabłkiem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów drożdżowych z jabłkiem

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
36 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
23.50