Racuchy drożdżowe z jabłkiem
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (36 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Jabłko (400 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem krok po kroku
Mleko (ciepłe), 6 g cukru, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki (odjąć z ilości mąki w przepisie) wymieszaj i zrób zaczyn. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Jabłka obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj na patelnię wraz z niewielką ilością wody oraz aromatem. Duś jabłka do miękkości (woda ma odparować). Odstaw do ostudzenia.
W dużej misce umieść mąkę, olej, 30 g cukru, wyrośnięty zaczyn, aromat cytrynowy i jajko i wszystko miksuj mikserem kilka minut. Użyj mieszadeł haczyków do ciasta drożdżowego.
Ciasto odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką.
Po tym czasie dodaj jabłka, wymieszaj i zacznij smażyć racuszki na rozgrzanej patelni. Placuszki powinny się smażyć na złoty kolor, na niewielkim ogniu i pod przykryciem.
Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów drożdżowych z jabłkiem
Mięciutkie, delikatne i puszyste racuchy drożdżowe z jabłkiem są idealne, gdy chcesz zrobić coś dobrego dla dzieci. Mają pyszny, cytrynowy posmak. Ten przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem jest najlepszy – tylko z niego korzystam. Racuszki zawsze wychodzą pyszne. Zobacz, jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkiem dla dzieci na deser. Można je zjeść na ciepło i na zimno, najlepiej z cukrem pudrem. Weź je ze sobą na zajęcia albo daj dla dziecka do szkoły. To jest idealny pomysł na coś słodkiego na wynos. Są takie dobre, że na pewno szybko znikną z talerza.
Jeśli myślisz o deserze i nie wiesz, co możesz zrobić dla dziecka, racuchy drożdżowe z jabłkiem będą dobrym rozwiązaniem. Są najlepsze, bo pyszne, i proste. Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkiem? Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko zagrzej. Może być dosyć ciepłe, ale nie gorące! Gorący płyn zabije drożdże. Dodaj do mleka pokruszone drożdże, część cukru oraz mąkę (odbierz z ilości podanej w przepisie). Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Oczywiście należy zapewnić ciepło do wyrastania. Jabłka pokrój w niedużą kostkę i uduś. Dodaj wodę, żeby się nie przypaliły i aromat, by nadać smak. Miękkie jabłka odstaw na bok. Resztę składników na ciasto wyrób mikserem (mąka, zaczyn, olej, jajko, reszta cukru, aromat). Tutaj należy użyć specjalnych haków do miksera (do ciasta drożdżowego). Wyrabiaj ciasto przynajmniej 3 minuty, po czym odstaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie (po około 1,5 h), dodaj jabłka i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, wykładaj po 2 łyżki masy i smaż racuszki. Polecam niedużą moc palnika. Dobre jest też przykrycie patelni. Dzięki temu racuchy nie będą surowe w środku i nie spalą się zewnątrz. Jak zrobisz racuchy drożdżowe z jabłkiem, ostudź je i posyp cukrem pudrem. Takie racuchy drożdżowe z jabłkiem są najlepsze na deser.
*Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem można wykonać na drożdżach suchych. Wtedy należy wymieszać wszystkie składniki razem z dodatkiem 7 g drożdży suchych (zamiast dodawać świeże). Można od razu wyrabiać ciasto, bez robienia zaczynu. Takie ciasto może dłużej wyrastać.
*Do przepisu na racuchy drożdżowe z jabłkiem nie trzeba wcześniej dusić jabłek, można dać surowe do ciasta. Duszone jabłka to lepszy pomysł na to, by jabłka były bardziej miękkie.
*Zamiast aromatu cytrynowego, dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku jest też oczywiście dodanie cynamonu.
*Jeżeli potrzebujesz, możesz do smażenia dać więcej oleju. Jeśli patelnia jest niezniszczona, racuchy będą się dobrze przekręcały.
Alergeny w racuchach drożdżowych z jabłkiem
Lista alergenów dla racuchów drożdżowych z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów drożdżowych z jabłkiem
Jabłka są bardzo dobrym produktem, który warto jeść. Mają błonnik (zapobiegają zaparciom). Zawierają flawonoidy (zapobiegają nowotworom). Dzięki jedzeniu jabłek zmniejsza się ilość niekorzystnego cholesterolu LDL.
Energia i białka
(261g)
Węglowodany
(261g)
Tłuszcze
(261g)
Witaminy
(261g)
Składniki mineralne
(261g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.