Przepis na racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami krok po kroku
- Zsiadłe mleko 480 ml
- Mąka pszenna typ 500 420 g
- Jajko 2 szt.
- Cukier 30 g
- Jabłko 500 g
- Olej rzepakowy 50 ml
Jajka, zsiadłe mleko, mąkę, cukier, pół łyżeczki sody oczyszczonej zmiksuj.
Obierz jabłka i pokrój je w małą kostkę.
Dodaj jabłka do masy i wymieszaj.
Rozgrzej na patelni olej.
Smaż racuchy - nakładaj po jednej albo dwóch łyżkach masy na placka.
Smaż, aż się zetną.
Powinny być złociste z obu stron.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki z jabłkami tartymi
-
Klasyczne racuchy z jabłkami
-
Racuchy z dyni i jabłek
-
Racuchy z serem i jabłkami
-
Racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami

(liczba kalorii)
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o racuchach na zsiadłym mleku z jabłkami
Masz ochotę na pyszne racuchy z jabłkiem? Zobacz na ten sprawdzony przepis na racuchy na zsiadłym mleku. Są dobre nie tylko dla dzieci, starsi też je uwielbiają. Przepis na racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami jest bardzo prosty i szybki. To świetny pomysł na pyszny posiłek na słodko. Racuszki są niezwykle puszyste, a przy tym fantastycznie chrupią. Nie ma tutaj drożdży. Jeśli zrobisz racuchy na zsiadłym mleku, możesz je posypać cukrem pudrem. Poznaj sprawdzony przepis na racuchy, które zawsze się udają.
Racuchy na zsiadłym mleku to niewielkie placuszki z jabłkami. Zrobione są z prostych składników, a wykonanie jest bardzo szybkie. Jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku? Przygotuj ciasto. Jajka, zsiadłe mleko, cukier, szczyptę soli, mąkę, sodę oczyszczoną zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę i dodaj do ciasta. Całość dobrze wymieszaj. Na patelnie wlej olej, rozgrzej go i wykładaj po jednej lub dwóch łyżkach masy. Zacznij je smażyć na złoty kolor. Do przepisu na racuchy na zsiadłym mleku można dodać aromaty, które wzbogacą smak. Świetny jest aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Oczywiście, dobre są też z cynamonem. Ważne przy smażeniu racuchów jest to, by masę wyłożyć dopiero na bardzo dobrze rozgrzany olej. Jeżeli ciasto zaczniesz wlewać na zbyt zimny tłuszcz, racuchy będą nim bardzo nasiąknięte. Do smażenia, oprócz oleju, bardzo dobre jest też masło klarowane.
Racuchy na zsiadłym mleku to pyszne smakołyki, które często smaży się na dużej ilości tłuszczu. Przez to są wysokokaloryczne. Jeżeli chcesz zadbać o walory odżywcze racuszków, polecam zmienić parę rzeczy. Jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku, by były mniej kaloryczne i bardziej wartościowe? Warto jest zainwestować w dobrą patelnię, na której da się bez problemu smażyć bez użycia tłuszczu. Mąkę pszenną o typie 500 zdecydowanie lepiej wymienić na mąkę pszenną o typie 1850. Zwiększy to ilość błonnika, składników mineralnych i witamin. To ważne w przygotowywaniu posiłków dla dziecka, by były zdrowe. Cukru nie trzeba dodawać w ogóle, ponieważ placuszki są same w sobie słodkie. Równie dobre jest dodanie zamiennika cukru. Najlepszym jest erytrytol, który bardzo dobrze nadaje się do racuchów z jabłkami.
Przepis na racuchy na zsiadłym mleku są pyszne z samym cukrem pudrem, to fakt. Pasują do nich też konfitury owocowe i bita śmietana. Dla dzieci warto dodać masło orzechowe, które ma dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tym sprawdzonym przepisem zadowolisz każdego.
Wartości odżywcze racuchów na zsiadłym mleku z jabłkami
Węglowodany w racuchach na zsiadłym mleku z jabłkami
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach na zsiadłym mleku z jabłkami
Lista alergenów dla racuchów na zsiadłym mleku z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- zsiadłe mleko, soda oczyszczona