Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Drożdże świeże 25 g ćwierć kostki
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Cukier wanilinowy 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Mleko 2% 500 ml 2 szklanki ciepłego mleka
- Jajko 1 szt.
- Jabłko 500 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml do smażenia
- Cukier puder 50 g
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli.
Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki z jabłkami tartymi
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Klasyczne racuchy z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami

(liczba kalorii)
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Racuszki z jabłkami stanowią doskonałą propozycją na śniadanie podane na słodko. Dobre racuchy doskonale smakują z dodatkiem dżemu, owoców sezonowych lub posypane cukrem pudrem. Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, cukier wanilinowy, mleko, jajka, jabłka, olej rzepakowy oraz cukier puder. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli. Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem.
Jabłka, które zostały wykorzystane do przygotowania racuchów, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podaż w odpowiednich ilościach jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności – witamina ta odpowiada za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.
Podsumowując smaczne racuchy z jabłkami będzie stanowił doskonały wybór na deser lub podwieczorek, które możemy podać dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jabłkami doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy są dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich cena jest bardzo przystępna. Dodatkowo racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na włączenie większej ilości owoców do diety.
Wartości odżywcze szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
(150g)
-
mąka pszenna,
cukier,
cukier,
mleko,
jajka,
jabłko,
olej rzepakowy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami
Lista alergenów dla szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko