Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, metalowe sito, ściereczka

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli.

Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.

Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami podane na białym talerzu. Dookoła poukładane są świeże jabłka.
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
Koszt przygotowania dania
6.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami

Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Racuszki z jabłkami stanowią doskonałą propozycją na śniadanie podane na słodko. Dobre racuchy doskonale smakują z dodatkiem dżemu, owoców sezonowych lub posypane cukrem pudrem. Przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich wykonania potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, cukier wanilinowy, mleko, jajka, jabłka, olej rzepakowy oraz cukier puder. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami? Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże, szczyptę soli. Do mąki dodaj ciepłe mleko i delikatnie wymieszaj masę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Do miski z ciastem wbij jajko, dodaj cukier wanilinowy i jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy podawaj z cukrem pudrem.

Jabłka, które zostały wykorzystane do przygotowania racuchów, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podaż w odpowiednich ilościach jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności – witamina ta odpowiada za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.

Podsumowując smaczne racuchy z jabłkami będzie stanowił doskonały wybór na deser lub podwieczorek, które możemy podać dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jabłkami doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy są dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich cena jest bardzo przystępna. Dodatkowo racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na włączenie większej ilości owoców do diety.

Wartości odżywcze szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
182.70 kcal
274.04 kcal
Białko
4.17 g
6.25 g

Węglowodany w szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
23.79 g
35.69 g
Węglowodany przyswajalne
22.86 g
34.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
1.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
7.96 g
11.93 g
Tłuszcze nasycone
1.43 g
2.14 g
Tłuszcze nienasycone
6.53 g
9.80 g
Cholesterol
16.20 mg
24.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.36 mg
2.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.37 µg (mcg)
60.56 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
19.82 mg
29.73 mg
Potas
121.86 mg
182.79 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
49.25 mg
73.88 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
70.72 mg
106.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.67 mg
19.01 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
1.62 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
0.82 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkich racuchach drożdżowych z jabłkami

Lista alergenów dla szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szybkich racuchów drożdżowych z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
25 g
ćwierć kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki ciepłego mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
26.10
Jak oceniasz przepis na szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób