Racuchy z jabłkami bez drożdży

Opublikowano: 27.04.2022 r., 12:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy z jabłkami bez drożdży ułożone na drewnianej desce do krojenia. Racuchy posypane są cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami bez drożdży
Racuchy z jabłkami bez drożdży to doskonały pomysł na smaczny dodatek do herbaty lub kakao na mleku dla dzieci i dorosłych. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
492 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Soda oczyszczona (10 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (100 ml)
  • Cukier puder (50 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, miska

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży krok po kroku

Do miski wbij jajko, dodaj ciepłe mleko i miksuj na małych obrotach miksera.

Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą masę.

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.

Jabłka wrzuć do miski z ciastem i całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat racuchów z jabłkami bez drożdży

Racuchy z jabłkami bez drożdży to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Smaczne racuchy z jabłkami bez drożdży stanowią również doskonałą propozycją na pyszne śniadanie podane na słodko. Racuchy można podać z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania racuchów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko spożywcze, mąka pszenna, jabłka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier oraz cukier puder. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży? Do miski wbij jajko, dodaj ciepłe mleko i miksuj na małych obrotach miksera. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą masę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Jabłka wrzuć do miski z ciastem i całość dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać słodkie wypieki, przetwory takie jak dżemy czy wino. Z jabłek można przygotować także domowy ocet. Jabłka zawierają sporej ilości witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są świetnym źródłem witaminy C, która wpływa znacząco na produkcję kolagenu w naszej skórze.

Podsumowując prosty przepis na racuchy z jabłkami będzie stanowił doskonały wybór na smaczny deser lub podwieczorek, które można podać dzieciom lub dorosłym. Dobre racuchy z jabłkami bez dodatku drożdże doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w racuchach z jabłkami bez drożdży

Lista alergenów dla racuchów z jabłkami bez drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze racuchów z jabłkami bez drożdży

na 100g gotowej potrawy

Racuchy z jabłkami bez drożdży to dokonała propozycja na smaczny posiłek. Przepis stanowi świetny sposób na włączenie do diety sporej ilości owoców. Warto jednak pamiętać, że racuchy są daniem dość kalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
205.01
492.02
Białko (g)
3.70
8.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
26.99
64.78
Węglowodany przyswajalne (g)
25.99
62.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
9.32
22.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
3.33
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
19.05
Cholesterol (mg)
18.33
44.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
25.35
60.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.12
57.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
2.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.34
68.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.82
25.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
64.11
153.87
Potas (mg)
182.81
438.74
Wapń (mg)
69.22
166.14
Fosfor (mg)
110.31
264.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.13
26.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
2.66
Cynk (mg)
0.34
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jabłkami bez drożdży 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z jabłkami bez drożdży

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka ciepłego mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Soda oczyszczona
10 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
26.10