Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży krok po kroku
- Jajko 1 szt.
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka ciepłego mleka
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Jabłko 500 g 2 duże sztuki
- Soda oczyszczona 10 g
- Proszek do pieczenia 10 g
- Olej rzepakowy 100 ml do smażenia
- Cukier puder 50 g
- Cukier 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
Do miski wbij jajko, dodaj ciepłe mleko i miksuj na małych obrotach miksera.
Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą masę.
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
Jabłka wrzuć do miski z ciastem i całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki z jabłkami tartymi
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Klasyczne racuchy z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami

(liczba kalorii)
Racuchy z jabłkami bez drożdży - cechy przepisu
Więcej o racuchach z jabłkami bez drożdży
Racuchy z jabłkami bez drożdży to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Smaczne racuchy z jabłkami bez drożdży stanowią również doskonałą propozycją na pyszne śniadanie podane na słodko. Racuchy można podać z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania racuchów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko spożywcze, mąka pszenna, jabłka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier oraz cukier puder. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży? Do miski wbij jajko, dodaj ciepłe mleko i miksuj na małych obrotach miksera. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą masę. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Jabłka wrzuć do miski z ciastem i całość dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać słodkie wypieki, przetwory takie jak dżemy czy wino. Z jabłek można przygotować także domowy ocet. Jabłka zawierają sporej ilości witamin i składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są świetnym źródłem witaminy C, która wpływa znacząco na produkcję kolagenu w naszej skórze.
Podsumowując prosty przepis na racuchy z jabłkami będzie stanowił doskonały wybór na smaczny deser lub podwieczorek, które można podać dzieciom lub dorosłym. Dobre racuchy z jabłkami bez dodatku drożdże doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Wartości odżywcze racuchów z jabłkami bez drożdży
Energia i białka
(240g)
Węglowodany w racuchach z jabłkami bez drożdży
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy w przepisie na racuchy z jabłkami bez drożdży
(240g)
Składniki mineralne w przepisie na racuchy z jabłkami bez drożdży
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach z jabłkami bez drożdży
Lista alergenów dla racuchów z jabłkami bez drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia