Racuchy

racuchy

Racuchy to polska potrawa, którą przyrządza się w naszych domach już od wielu lat. To małe placki z jabłkami, które ściera się uprzednio na tarce albo kroi na drobne kawałeczki. W Polsce bardzo często racuchy podaje się również ze śliwką lub rabarbarem. Jabłkowe placuszki zazwyczaj spożywa się posypane cukrem pudrem, choć wielu Polaków doprawia je też zwykłą śmietaną, domową konfiturą, syropem czekoladowym bądź dżemem. Mieszkańcy Podlasia jedzą racuchy również jako jedną z wigilijnych potraw.

Najciekawsze przepisy w temacie racuchy

Przepisy w temacie racuchy

Racuchy – sprawdzone przepisy na racuchy w różnych wersjach

Racuchy to pyszne placki drożdżowe, które smaży się na patelni razem z jabłkami startymi na tarce lub pokrojonymi w małe kawałeczki. W Polsce nie istnieje tylko jeden przepis na racuchy jabłkowe, ponieważ ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów. Dobre racuchy usmażyć można również zupełnie bez drożdży. W jaki sposób podawać smażone placki? Czy istnieje sprawdzony przepis na racuchy dietetyczne? Sprawdź najważniejsze właściwości racuchów i zobacz, w jaki sposób usmażyć możesz to przepyszne polskie danie.

Przepisy na pyszne racuchy drożdżowe oraz placki bez drożdży

Czym są racuchy? Ile jest kalorii w jednym racuchu?

Racuchy to danie, które zaliczane jest do naszych kultowych polskich potraw. W Polsce najczęściej przyrządza się racuchy drożdżowe, choć istnieje też ogromna ilość ludzi preferujących smażenie tej potrawy bez dodawana drożdży. Najbardziej powszechne w naszym kraju są oczywiście racuchy jabłkowe, które smaży się na kształt owalnych placuszków. Ciasto na racuchy powinno być smażone na złoto, oczywiście z każdej strony. Najlepiej jest smażyć danie na patelni, na głębokim oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Niektórzy smażą też racuchy na smalcu, jednak potrawa jest wtedy bardziej kaloryczna, zatem nie powinno się spożywać racuchów na smalcu w nadmiarze. W Polsce popularne są zwłaszcza racuchy:

  • drożdżowe – do ich przygotowania używa się mąki, mleka oraz drożdży. Mleko może być zarówno świeże, jak i zsiadłe.
  • serowe – dobre placuszki z dodatkiem bardzo drobnego białego sera.
  • jabłkowe – racuchy z jabłkami są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju. Do ich przygotowania wykorzystuje się oczywiście jabłka, które należy wcześniej zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kosteczkę.
  • bananowe – przepyszne racuchy z dodatkiem pokrojonego w drobną kostkę banana. Można też rozgnieść owoc widelcem.
  • bez drożdży – zamiast drożdży używa się ugotowanych ziemniaków, które powinno się uprzednio zmielić. Do farszu z ziemniaków należy dodać ubite białka, jaja, śmietanę oraz masło.

Warto wiedzieć, że w 100 g racuchów z jabłkami jest ok. 245 kcal. Potrawa bogata jest w cenne dla organizmu białko, jednak – ze względu na swoją formę obróbki – zawiera też sporo tłuszczu. Smażone placuszki nie są dietetyczne, ponieważ zawierają dużo cholesterolu i węglowodanów.

Racuchy na diecie – czy tradycyjne racuchy są dietetyczne?

Wiele osób będących na diecie zastanawia się, czy tradycyjne racuchy są zdrowe. O daniu ze śmiałością powiedzieć można, że jest bardzo dobre i sycące, jednak z pewnością nie są one dietetyczne. Tradycyjne polskie racuchy, ze względu na konieczność ich smażenia na patelni, są kaloryczne. Zazwyczaj przyrządza się je z mąki pszennej, która niestety nie dostarcza do organizmu żadnych cennych składników mineralnych albo witamin. Mimo że np. w racuchach z serem jest sporo witamin z grupy B, nie można jednak powiedzieć, że jest to potrawa w pełni zdrowa dla organizmu. Oto ważne informacje, które należy wiedzieć o racuchach.

  1. Racuchy nie zawierają dużej ilości błonnika, więc nie będą mogły regulować pracy układu pokarmowego. Organizm może mieć zatem problem z szybkim trawieniem tej potrawy.
  2. Częste jedzenie racuchów może zwiększyć ryzyko pojawienia się problemów z otyłością, nadwagą albo chorobami serca.
  3. Częste spożywanie potrawy może również źle wpłynąć na organizm, podnosząc poziom glukozy we krwi. Może to grozić pojawieniem się cukrzycy, dlatego należy do minimum ograniczyć spożywanie tradycyjnych racuchów.

Sprawdzony sposób na racuchy. Jak usmażyć smaczne racuchy w domu?

Zdrowe racuchy – czy takie istnieją? Jak je zrobić?

Tak naprawdę większość dań przygotować można w wersji dietetycznej pod warunkiem, że zna się składniki zastępcze, a więc zamienniki niektórych produktów. Aby wobec tego zrobić racuchy dietetyczne, należy przede wszystkim wymienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą, ryżową, gryczaną albo owsianą. Każda z tych mąk będzie o wiele lepsza niż pszenna, ponieważ wszystkie one zawierają wiele cennych wartości odżywczych. Dietetycy polecają też dodawać do racuchów płatki albo otręby owsiane, które zawierają potrzebny dla organizmu błonnik i składniki mineralne. Oto kilka zdrowych nawyków oraz produktów spożywczych, które można użyć do robienia racuchów w zdrowej, dietetycznej wersji.

  • Mleko sojowe, migdałowe lub kokosowe zamiast tradycyjnego.
  • Smażenie na sprayu 0 kcal zamiast na głębokim tłuszczu.
  • Pieczenie racuchów zamiast smażenia ich na oleju.
  • Jogurt naturalny zamiast tradycyjnej śmietany.
  • Świeże owoce, domowe dżemy i musy zamiast gotowych, słodzonych produktów ze sklepu.
  • Domowy mus kakaowy zamiast sklepowej czekolady lub chemicznej polewy.
  • Cukier kokosowy zamiast cukru pudru.

Warto pamiętać, że racuchy z powodzeniem przyrządzić można również w wersji bezglutenowej. W tym celu, zamiast mąki pszennej należy wybrać m.in. ryżową, kukurydzianą czy gryczaną mąkę. Nie ma też przeciwwskazań co do tego, aby zmieszać ze sobą wszystkie te rodzaje mąk.

Pomysły na racuchy, czyli najlepsze przepisy na domowe racuszki!

Dla większości Polaków najbardziej znane są racuchy drożdżowe, z jabłkami albo z białym serem. To potrawa, którą uwielbiają zajadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Niektórzy spożywają racuchy na obiad, inni na pyszny deser. Wiele osób jednak zupełnie nie ma pojęcia, że oprócz tradycyjnych przepisów na racuchy istnieją też inne, które potrafią zachwycić i… zaskoczyć. Sprawdź przepisy na nietypowe racuchy!

  • Sodziaki – są to racuszki na sodzie, które tworzy się ze zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego albo maślanki. Najlepiej smażyć je na oleju roślinnym. Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Sodziaki są bardzo popularnym przysmakiem w Polsce, zwłaszcza na Podkarpaciu.
  • Racuchy rabarbarowe – robi się je na proszku do pieczenia, używając do ich przyrządzenia sezonowego, świeżego rabarbaru.
  • Racuchy na maślance – dzięki maślance racuchy są puszyste i delikatne w smaku. Smakują wybornie z domową konfiturą.

Ciekawostki na temat racuchów – wszystko, co warto o nich wiedzieć!

  1. Racuchy nie powinny być zbyt duże. Najlepiej, aby każdy usmażony placuszek miał ok. 10 cm średnicy. Racuchy muszą smażone na złoty kolor – wówczas są najsmaczniejsze.
  2. Na kształt, zapach i wygląd racuchów wpływa użyta mąka. Najbardziej powszechną jest pszenna, jednak nie ma ona tak cennych składników, jak np. pełnoziarnista albo ryżowa.
  3. Dzięki jabłkom racuchy zyskują delikatnie kwaskowaty posmak, który sprawia, że Polacy uwielbiają jeść potrawę zarówno na obiad, jak i na podwieczorek.
  4. Racuchy przyrządzać można nie tylko z owocami, ale też z warzywami (m.in. z dynią, szpinakiem, pieczarkami czy cebulą). Wytrawne racuchy to idealne danie obiadowe.
  5. Na Podlasiu racuchy pełnią funkcję jednej z tradycyjnych potraw na Wigilię. W wielu polskich regionach racuchy przyrządza się z ziemniaków.
  6. Domowe racuchy smaży się zazwyczaj z użyciem drożdży albo proszku do pieczenia. Drożdże wymagają jednak więcej czasu na ich obróbkę, zwłaszcza że potrzebują ok. 15-20 minut na wyrośnięcie.
  7. Sekretem idealnego ciasta na racuchy jest piana z białek. Powinna ona zostać perfekcyjnie ubita. Wystarczy oddzielić żółtka od białek i ubić białka osobno. Jeśli doda się je do masy na racuchy w ostatniej kolejności, ciasto będzie lekkie, a usmażone racuchy puszyste.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto