Racuszki z jabłkami Thermomix

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuszki z jabłkami Thermomix na brązowym talerzu
Racuszki z jabłkami Thermomix
Racuszki z jabłkami Thermomix to szybki i pyszny pomysł na obiad na słodko. Będą również smacznym śniadaniem lub kolacją.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
554 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (300 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Jabłko 2 sztuki (360 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, thermomix

Przepis na racuszki z jabłkami z thermomixa krok po kroku

Jabłka umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki. Umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 4.

Przełóż jabłka do dużej miski (do niej wlejesz później ciasto).

Do naczynia Thermomixa wbij jajka, dodaj cukier, olej, pokruszone drożdże, mąkę, szczyptę soli i wlej mleko. Całość wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.

Ciasto dodaj do jabłek i wymieszaj. Odstaw na 25 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na racuszki z jabłkami z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat racuszków z jabłkami z thermomixa

Racuszki z jabłkami Thermomix to szybki i pyszny pomysł na obiad na słodko. Będą również smacznym śniadaniem lub kolacją.

Racuchy są małymi, okrągłymi placuszkami smażonymi na tłuszczu. Ciasto na racuchy przygotowuje się z mąki, cukru, spulchniacza oraz mleka. Jako trzeci składnik zamiennie używa się świeżych drożdży lub proszku do pieczenia. To powoduje, że placuszki są pulchne, miękkie i zarazem chrupiące. Najbardziej popularna w Polsce jest wersja z dodatkiem startego jabłka lub pokrojonego w kostkę. Można wykonać ten deser również z dodatkiem banana lub śliwek, ale dziś prezentujemy wersję z jabłkiem startym na tarce.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić racuszki z jabłkami w Thermomixie to już przedstawiam mój sprawdzony przepis. Na początku rozdrobnij jabłka w naczyniu Thermomixa. Przełóż do większej miski. Teraz pozostałe składniki dokładnie wyrabiaj w Thermomixie. Ciasto dodaj do jabłek. Po wymieszaniu znów należy zostawić ciasto na około 20-25 minut. Łyżką formujcie na patelni małe placuszki i smażcie na rozgrzanym oleju z obu stron.

Drożdże odgrywają w tych placuszkach kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, racuchy stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie.

Tak przygotowane, łatwe placuszki będą szczególnie dobre, gdy oprószycie je cukrem pudrem. Racuchy można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem, czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia by go wykonać. Dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na racuszki z jabłkami z Thermomixa już dziś. Możecie podać je również na śniadanie, bo te pyszne placuszki będą posiłkiem idealnym nie tylko dla dzieci.

Alergeny w racuszkach z jabłkami z thermomixa

Lista alergenów dla racuszków z jabłkami z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze racuszków z jabłkami z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Drożdże oprócz działania spulchniającego mają wiele wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
197.87
554.03
Białko (g)
5.95
16.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
29.14
81.58
Węglowodany przyswajalne (g)
28.17
78.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
6.49
18.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
4.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
13.38
Cholesterol (mg)
38.19
106.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
5.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.74
178.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
24.08
67.42
Potas (mg)
126.01
352.82
Wapń (mg)
39.47
110.51
Fosfor (mg)
85.14
238.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.73
44.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
4.88
Cynk (mg)
0.76
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuszków z jabłkami z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuszków z jabłkami z thermomixa

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jabłko
360 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Koszt składników
23.00