Placki drożdżowe z jabłkami

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki drożdżowe z jabłkami podane na białym talerzyku.
Placki drożdżowe z jabłkami
Placki drożdżowe z jabłkami ☝ to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można podać także na deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na słodkie placuszki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
186 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (20 g)
  • Jabłko 2 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, folia spożywcza

Przepis na placki drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dziurkę i pokrusz do niej drożdże.

Drożdże posyp cukrem i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, drożdże przysyp mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do miski dodaj jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło oraz pozostałe mleko. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Do wyrośniętego ciasta wrzuć jabłka i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.

Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania zło tego koloru (powinno to trwać około 3 minut na stronę).

Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.

Placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na placki drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat placków drożdżowych z jabłkami

Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na deser lub szybką przekąskę, którą możesz podać dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki drożdżowe na słodko doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Przepis na placki drożdżowe z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko, cukier wanilinowy, jajka, masło, jabłka, olej rzepakowy oraz sól.

Jak zrobić placki drożdżowe z jabłkami? Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dziurkę i pokrusz do niej drożdże. Drożdże posyp cukrem i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, drożdże przysyp mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do miski dodaj jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło oraz pozostałe mleko. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta wrzuć jabłka i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania zło tego koloru (powinno to trwać około 3 minut na stronę). Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Smaczne placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jabłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.

Podsumowując smaczne placki z jabłkami idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Domowe placuszki są najlepsze na świeżo. Pyszne placki podać można z sosem czekoladowym na deser. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w plackach drożdżowych z jabłkami

Lista alergenów dla placków drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków drożdżowych z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny deser. Placki są proste w przygotowaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
186.72
186.72
Białko (g)
4.55
4.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
23.96
23.96
Węglowodany przyswajalne (g)
22.87
22.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.18
8.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
2.61
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
5.57
Cholesterol (mg)
27.08
27.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
1.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.36
47.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
19.07
19.07
Potas (mg)
120.03
120.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.91
39.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
70.38
70.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.35
13.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
1.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
0.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków drożdżowych z jabłkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków drożdżowych z jabłkami

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
29.10