Przepis na placki drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, folia spożywcza

Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dziurkę i pokrusz do niej drożdże.

Drożdże posyp cukrem i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, drożdże przysyp mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do miski dodaj jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło oraz pozostałe mleko. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Do wyrośniętego ciasta wrzuć jabłka i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.

Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania zło tego koloru (powinno to trwać około 3 minut na stronę).

Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.

Placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Placki drożdżowe z jabłkami podane na białym talerzyku.
Placki drożdżowe z jabłkami
Koszt przygotowania dania
4.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Placki drożdżowe z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach drożdżowych z jabłkami

Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na deser lub szybką przekąskę, którą możesz podać dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki drożdżowe na słodko doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Przepis na placki drożdżowe z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko, cukier wanilinowy, jajka, masło, jabłka, olej rzepakowy oraz sól.

Jak zrobić placki drożdżowe z jabłkami? Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dziurkę i pokrusz do niej drożdże. Drożdże posyp cukrem i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, drożdże przysyp mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do miski dodaj jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło oraz pozostałe mleko. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta wrzuć jabłka i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania zło tego koloru (powinno to trwać około 3 minut na stronę). Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Smaczne placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jabłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.

Podsumowując smaczne placki z jabłkami idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Domowe placuszki są najlepsze na świeżo. Pyszne placki podać można z sosem czekoladowym na deser. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze placków drożdżowych z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
186.72 kcal
186.72 kcal
Białko
4.55 g
4.55 g

Węglowodany w plackach drożdżowych z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
23.96 g
23.96 g
Węglowodany przyswajalne
22.87 g
22.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
1.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
8.18 g
8.18 g
Tłuszcze nasycone
2.61 g
2.61 g
Tłuszcze nienasycone
5.57 g
5.57 g
Cholesterol
27.08 mg
27.08 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki drożdżowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
1.59 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.36 µg (mcg)
47.36 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki drożdżowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
19.07 mg
19.07 mg
Potas
120.03 mg
120.03 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
39.91 mg
39.91 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
70.38 mg
70.38 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.35 mg
13.35 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
1.29 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
0.59 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków drożdżowych z jabłkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach drożdżowych z jabłkami

Lista alergenów dla placków drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków drożdżowych z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
20 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
29.10
Jak oceniasz przepis na placki drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób