Ciasto na racuchy

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na racuchy podane na dużym talerzu z cukrem pudrem.
Ciasto na racuchy
Ciasto na racuchy to bardzo łatwy przepis, który pozwala przygotować te drożdżowe słodkości. W tym przepisie przygotowuje się je z jabłkami, dla lepszego smaku.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 20 min
391 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jabłko (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Kefir (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Cukier wanilinowy (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska

Przepis na ciasto na racuchy krok po kroku

W dużej misce zmieszaj mąkę, kefir, jaja, proszek i cukier z wanilią.

Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą.

Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy na racuchy i wsyp cynamon.

Całość dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką małe placuszki na jej powierzchni.

Smaż z każdej strony, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na ciasto na racuchy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta na racuchy

Ciasto na racuchy to bardzo łatwy przepis, który pozwala przygotować te drożdżowe słodkości. W tym przepisie przygotowuje się je z jabłkami, dla lepszego smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na racuchy, by były pyszne, domowe i dobre dla dzieci to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze racuchy. Są idealnie miękkie i puszyste. Przypadną do gustu wszystkim miłośników słodkich dań. Wychodzą idealnie wyrośnięte, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej. Już kilka sztuk wystarczy, by zaspokoić głód. Całość jest idealnie puszysta i bardzo miękka. Na wierzchu są chrupiące, co sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Przepis na racuchy jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący amator gotowania. Placuszki robi się z jabłkami, dzięki temu smakują lepiej, a ciasto jest niezwykle wilgotne.

Przepis na ciasto na racuchy to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. To pomysł na smaczny obiad, czy śniadanie, także dla dzieci. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie, a w większości pewnie też w domowej spiżarni. Placki warto zrobić z proszkiem do pieczenia lub z sodą, dzięki temu można osiągnąć efekt bardzo puszystego ciasta nawet bez dodatkowego ubijania. Warto również porządnie wymieszać wszystko rózgą, to sprawi, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż wyrosną, a mimo to są niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają, dobrze zjeść. Ciasto w tym wypadku robione jest z dwóch rodzajów mąk, dzięki czemu jest zdrowsze. Choć w tej recepturze używa się mąki owsianej, można ją także zamienić na pszenną pełnoziarnistą. Duża ilość błonnika sprawia, że placuszki mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzą się nawet w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą. By stworzyć z nich w pełni zbilansowany posiłek warto dodać do racuchów świeże owoce, najlepiej jagodowe, a także jogurt naturalny, który wzbogaci całość w sporą ilość białka. Do tego przepisu świetnie nada się kefir lub maślanka, który nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji.

Alergeny w cieście na racuchy

Lista alergenów dla ciasta na racuchy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na racuchy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
178.16
391.96
Białko (g)
5.13
11.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
20.20
44.44
Węglowodany przyswajalne (g)
19.38
42.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
8.54
18.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
3.25
Tłuszcze nienasycone (g)
7.07
15.55
Cholesterol (mg)
47.44
104.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.19
2.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.46
78.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
30.40
66.89
Potas (mg)
163.81
360.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.21
150.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.23
240.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.73
28.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.24
2.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na racuchy 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na racuchy

Koszt składników
20.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kefir
250 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cukier wanilinowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Koszt składników
20.40