Racuchy z jabłkiem thermomix
- Jajko (2 szt.)
- Kefir (480 g)
- Cukier (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (390 g)
- Jabłko (500 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (30 ml)
Przepis na racuchy z jabłkiem thermomix krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Do misy włóż żółtka, cukier, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Miksuj 20 sekund, obr 9.
Do żółtek dodaj mąkę, cynamon i kefir. Miksuj 30 sek obr 6.
Masę wylej do dużej miski, umyj i wytrzyj dokładnie misę thermomixa.
Do misy dodaj białka i szczyptę soli. Miksuj 3 min, obr 4.
Dodaj białka do masy, wymieszaj łyżką.
Pokrój umyte i obrane jabłka w niedużą kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj.
Na patelnię wlej trochę oleju, wykładaj po 2 łyżki masy na racuszka i smaż do rumianego koloru z obu stron.
Racuszki posyp cukrem pudrem.
- Racuchy z jabłkiem
- Placuszki serowe
- Racuchy z jabłkami na kefirze
- Puszyste racuchy z jabłkami
- Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
- Racuchy z jabłkami bez drożdży
- Placki drożdżowe z jabłkami
- Ciasto na racuchy
- Racuchy z jabłkiem na jogurcie
- Racuchy z jabłkiem fit
- Racuchy bez jajek z jabłkami
- Racuchy na maślance z jabłkami
- Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
- Placki jogurtowe z jabłkami
- Ruchanki kaszubskie
- Racuchy drożdżowe z jabłkiem
- Racuszki z jabłkami Thermomix
- Placki twarogowe z jabłkiem
- Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów z jabłkiem thermomix
Prosty przepis na racuchy z jabłkiem thermomix bez drożdży. Placuszki są na kefirze, więc szybko się je robi. Zobacz, jak zrobić racuchy z jabłkiem w thermomixie. Dobre zwłaszcza dla dzieci. Lubią je też i starsi. Mięciutkie i puszyste, z kawałkami jabłek i aromatem cynamonu. Te racuszki składają się z łatwych składników. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały pomysł na zabranie ich na wycieczkę czy do pracy. Daj je dla dzieci na zajęcia, na pewno będą bardzo zadowolone. Najpyszniejsze są posypane cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkiem thermomix to placuszki bez drożdży, które możesz zrobić za pomocą thermomixa. Przepis na racuchy z jabłkiem thermomix to dobry sposób na szybkie placki z jabłkiem. Prosty przepis to i składniki są proste. Wystarczy tylko kefir, mąka, jajka, cukier, jabłka, olej, cynamon, soda oczyszczona i odrobina soli. Dla dziecka tak smaczne jedzenie jest najlepsze, bo są to racuszki robione w domu. Wiesz, co się w nich znajduje i masz możliwość modyfikować składniki według potrzeb. Możesz na przykład nie dodawać cynamonu, jeżeli go nie lubisz. Również można pominąć cukier. Jeżeli jabłka nie są kwaśne, ich słodycz powinna zaspokoić potrzebę na słodki smak.
Thermomix to dobre urządzenie, które ułatwi Ci przygotowanie potraw. Racuchy z jabłkiem thermomix są prostym przepisem na deser, który bez problemu wykonasz w thermomixie. Jak zrobić racuchy z jabłkiem thermomix? Placuszki będą niezwykle puszyste dzięki ubiciu piany z białek. Zatem oddziel białka od żółtek. Miksuj najpierw żółtka z sodą, cukrem i solą, następnie dodaj kefir, cynamon oraz mąkę. Miksuj składniki w thermomixie, a następnie przelej masę do innej miski. Naczynie miksujące trzeba bardzo dobrze umyć i wysuszyć. To ważne, by dobrze ubić białka. Wlej białka do misy thermomixa, dodaj szczyptę soli i ubij pianę. Ubitą, sztywną pianę przełóż do ciasta, wymieszaj. Teraz czas na jabłko. W przepisie na racuchy z jabłkiem thermomix, jabłka najlepiej pokroić w kostkę niewielkich rozmiarów. Można je też zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Wymieszaj jabłka z masą i rozgrzej olej na patelni. Smaż racuchy, nakładając po 2 łyżki masy na jednego placuszka. Najlepiej smażyć na średniej mocy palnika, by racuchy nie przypaliły się. Po usmażeniu racuchy ostudź i posyp cukrem pudrem. Jak zrobisz racuchy z jabłkiem thermomix, oprócz cukru pudru, pyszne będą z miodem.
Przepis na racuchy z jabłkiem thermomix nie wymaga drożdży. Swoją puchatość zawdzięczają dodatkowi sody oczyszczonej. Dzięki temu są szybkie.
Alergeny w racuchach z jabłkiem thermomix
Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na racuchy z jabłkiem thermomix nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem thermomix
Kefir to dobre źródło białka. Jabłka są bardzo cennym owocem. Bogate we flawonoidy, błonnik, składniki mineralne i witaminy korzystnie wpływają na zdrowie. Przepis jest zbilansowany i zawiera wszystkie makroskładniki.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.