Racuchy z jabłkami

racuchy z jabłkami

Racuchy są popularną potrawą w Polsce, którą robi się u nas od pokoleń. Placki z jabłkami podaje się smażone zwykle na oleju, a tworzą je mąka, mleko i drożdże oraz starte na tarce jabłka. Polacy najchętniej jadają potrawę na śniadanie, ale też deser do popołudniowej kawy. Racuchy zwykle spożywa się saute lub jedynie delikatnie oprószone cukrem pudrem. W Polsce danie stało się tak bardzo popularne, że mieszkańcy Podlasia do dziś traktują racuchy jako jedno z głównych dań wigilijnych.

Racuchy z jabłkami - polecane przepisy

Racuchy z jabłkami - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Racuchy z jabłkami – sprawdzone przepisy na drożdżowe racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to pyszne danie, które popularne jest w całej Polsce. Jabłkowe placuszki są puszyste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo pyszne. Właśnie dlatego powstało mnóstwo pomysłów na ciasto na racuchy. Jak zrobić racuchy na mleku lub bez drożdży? Które placki jabłkowe są naprawdę dobre? Czy istnieje jeden sprawdzony pomysł na perfekcyjne racuszki? Sprawdź najważniejsze informacje na temat tego wyjątkowego dania i dowiedz się, jak poprawnie usmażyć racuchy.

Jak zrobić pyszne, puszyste i proste racuchy z jabłkami? Ważne wskazówki

Najważniejsze informacje na temat racuchów. Wszystko, co warto o nich wiedzieć!

Racuchy to dobre danie, które Polacy robią w domach naprawdę często. Słynne placki z jabłkami robiły nasze mamy i babcie, a my powtarzamy ich receptury w swoich mieszkaniach. Polacy najchętniej smażą racuchy drożdżowe, jednak fanów wersji bez drożdży również jest mnóstwo. W naszym kraju największą popularnością cieszą się placki z jabłkami, smażone z obu stron na złoto na owalne placki. Racuchy powinno się robić na patelni, smażąc je na różnego rodzaju olejach – najlepiej na rzepakowym albo na słonecznikowym. Dawniej racuchy chętnie przyrządzano na smalcu, który był wówczas powszechnie dostępny. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jest on bardzo kaloryczny, przez co nie powinno się spożywać racuchów smażonych na smalcu w zbyt dużej ilości.

W Polsce największą popularnością cieszą się racuchy drożdżowe, serowe, jabłkowe, bananowe i bez drożdży. Drożdżowe są podstawową wersją racuchów, które przyrządza się na mleku, drożdżach i mące. Serowe smaży się z białym serem, który sprawia, że placki stają się puszyste i miękkie. W Polsce ogromnym powodzeniem cieszą się racuchy jabłkowe, do których przygotowania potrzeba jabłek startych na tarce, ewentualnie pokrojonych w niewielką kostkę. Bananowe placki, jak sama nazwa wskazuje, powinno się robić z bananów, a drożdżowe z użyciem drożdży. Zamiast nich można skorzystać też m.in. z gotowanych ziemniaków, koniecznie zmielonych na jednolitą masę.

W 100 g racuchów znajduje się ok. 240 kcal, a potrawa niestety nie jest wielką kopalnią cennych dla organizmu witamin. Racuchy smażone są na głębokim tłuszczu, którego pochłaniają dość sporo – zwłaszcza jeśli po usmażeniu nie odsączysz ich w papierowy ręcznik. Nie można więc powiedzieć o plackach jabłkowych, że są dietetyczne. Wręcz przeciwnie! Zawierają naprawdę dużą ilość węglowodanów i cholesterolu, dlatego nie poleca się jedzenia racuchów osobom będącym na rygorystycznej diecie odchudzającej.

Dlaczego nie powinno się jeść racuchów na diecie redukcyjnej?

Wiele osób lubi racuchy, jednak nie każdemu to danie jest wskazane. Osobami, które powinny szczególnie uważać na racuchy z jabłkami, są wszyscy będący na diecie redukcyjnej. Racuszki są dobre i treściwe, jednak z pewnością nie są dietetyczne. Klasyczne racuchy należy smażyć na patelni, więc już to świadczy o ich wysokiej kaloryczności. Zwykle przyrządza się je z mąki pszennej, a ta nie dostarcza do organizmu zbyt wielu witamin albo właściwości odżywczych. Fakt, racuchy z serem białym mogłyby dostarczyć do organizmu wapń i niektóre witaminy. Jabłka z kolei również mają w sobie wiele cennych substancji. Jednak zdecydowanie więcej w racuchach jest minusów niż plusów – oczywiście, jeśli chodzi o dietę odchudzającą.

W potrawie nie ma zbyt wielkiej ilości błonnika, więc jedzenie racuchów nie wpływa na stabilizację pracy układu pokarmowego. Ba, istnieje duża grupa ludzi, którzy będą mieć problem ze strawieniem wysokokalorycznej i tłustej potrawy, jaką niewątpliwie są racuchy. Gdy będziesz jadł je często, z czasem mogą pojawić się problemy ze zbyt wysoką wagą, otyłością albo poważnymi chorobami serca. Częste spożywanie racuchów podnosi także poziom glukozy we krwi, a to doprowadzić może do powstania cukrzycy. Właśnie dlatego danie nie jest polecane dla osób borykających się z wahaniami cukru w organizmie.

Ciekawostki o racuchach – czy można jeść zdrowe racuchy?

Smażąc racuchy, nie wolno ich robić zbyt dużych. Idealnie, jeśli racuchy mają do 10 cm średnicy. Powinno się je zawsze smażyć na złoto, żeby były smaczne. Właśnie w ten sposób usmażone racuchy uznaje się za najlepsze. Co wpływa na wygląd, zapach i smak potrawy? Otóż mąka, która powinna być pszenna. Warto pamiętać jednak, że racuchy usmażyć można również z innego rodzaju mąki, m.in. ryżowej i pełnoziarnistej – wówczas będą zdrowsze. Swój kwaskowaty posmak racuchy z jabłkami zawdzięczają oczywiście owocom. Można jednak przyrządzać potrawę nie tylko z jabłkami, ale też z warzywami w wersji na słono (np. ze szpinakiem, cebulą, dynią lub pieczarkami). Wytrawne racuchy często robi się zresztą zamiast obiadu.

Z ciekawostek warto zapamiętać, że racuszki stanowią jedną z podstawowych potraw wigilijnych na Podlasiu – robi się je tam z ziemniaków. Racuchy w domu smaży się z dodatkiem drożdży albo proszku do pieczenia. Trzeba jednak pamiętać, że drożdże wymagają więcej czasu na obróbkę – potrzebują mniej więcej 20 minut, żeby wyrosnąć. Warto wiedzieć jeszcze jedną rzecz na temat smażenia racuchów. Ich sekretem jest piana z białek, która jest podstawą doskonałego ciasta na racuszki – powinna ona zostać porządnie ubita. Żółtka należy oddzielić od białek, ale białka powinno się ubić osobno. Gdy dodasz je do masy na racuchy na samym końcu, potrawa będzie lekka i puszysta.

Czy racuchy można jeść w zdrowej wersji? Owszem, można przygotować je w dietetycznej odsłonie, jednak trzeba wcześniej dokładnie zaznajomić się z zastępczymi składnikami. Zamiast używać mąki pszennej, wystarczy skorzystać z mąki ryżowej, owsianej, pełnoziarnistej albo gryczanej. Każda mąka będzie znacznie zdrowsza od pszennej, ponieważ – w przeciwieństwie do niej – zawierają one cenne składniki odżywcze. Do zdrowych racuchów dodać można otrębów albo płatków owsianych, gdyż bogate są one w błonnik odpowiadający za prawidłowe trawienie i perystaltykę jelit. Robiąc zdrowe racuchy, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach:

  • Zamiast sklepowej czekolady lub chemicznej polewy warto wykorzystać domowy mus kakaowy.
  • Nie używaj głębokiego tłuszczu, a smaż racuchy na sprayu o zerowej kaloryczności.
  • Nie smaż racuchów na oleju, tylko staraj się przyrządzać je zawsze w piekarniku.
  • Zamiast tradycyjnego mleka staraj się korzystać z migdałowego, kokosowego albo sojowego.
  • Nie kupuj słodzonych produktów sklepowych, a postaw na domowe dżemy, musy i świeże owoce.
  • Zastąp śmietanę jogurtem naturalnym, a cukier puder cukrem kokosowym.

Szybkie racuchy z jabłkami – sprawdź, jak zrobić smaczne racuchy jabłkowe

Przepis na racuchy z jabłkami na mleku, krok po kroku

Racuchy z jabłkami to potrawa uwielbiana przez wielu z nas. Niektóry kojarzą racuchy z pięknymi czasami dzieciństwa, kiedy to smażyły je na deser nasze babcie i mamy. Racuchy jabłkowe wręcz rozpływają się w ustach, są lekkie i puszyste. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w jabłka, mleko 1,5%, jajka, mąkę pszenną typ 500, sodę oczyszczoną, oliwę z oliwek i cukier puder. Najpierw przesyp mąkę do miski, następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną i porządnie wymieszaj całość. Wlej do środka mleko i wbij całe jajko, po czym wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Obierz jabłka i pokrój je na plasterki. Wsyp owoce do ciasta i zamieszaj całość. Następnie wlej oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię. Porcjami wlewaj ciasto, formując z nich placki. Każdy dobrze obsmaż z jednej i drugiej strony na złoto. Podawaj racuchy z jabłkami, delikatnie oprószone cukrem pudrem.

Potrawa jest delikatna, smaczna i bardzo pożywna. Racuchy uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Można podawać je na obiad, ale też kolację i deser. Jeśli chcesz zaskoczyć niespodziewanych gości, warto usmażyć im właśnie racuchy. Do ich przygotowania wystarczy bowiem tylko kilka składników, a danie jest niezwykle proste do opanowania i do zrobienia, zatem będzie mógł bez problemu stworzyć je dosłownie każdy – nawet największy amator gotowania. Warto w tym momencie zaznaczyć, że tradycyjne racuchy robi się na drożdżach, dzięki którym mają one delikatny smak. Na takie racuchy trzeba jednak trochę dłużej poczekać, więc przepis na ciasto drożdżowe nie jest polecany tym, którzy szukają szybkiego dania dla swoich najbliższych. Nie chcesz robić racuchów na mleku? Wykorzystać możesz również maślankę i kefir, które także znakomicie sprawdzą się w przepisie.

Racuchy z jabłkami na kefirze – prosty i szybki przepis dla każdego

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych smacznym i aromatycznym daniem na słodko? Warto zaserwować im delikatne, puszyste i pyszne racuchy z jabłkami na kefirze. Przepis jest prosty i szybki do przyrządzenia, wiec nawet największy amator kulinarny bez problemu sobie z nim poradzi. Oto składniki, które należy przygotować do zrobienia racuchów: kefir, jabłka, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, jajko, cukier waniliowy i cukier puder. Na początku przesiej mąkę przez sito, po czym połącz ją z kefirem i jajkiem. Wymieszaj całość i stwórz ze składników jednolitą, gęstą masę. Dodaj do niej obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Z tak powstałej masy należy następnie zrobić racuszki. W tym celu rozgrzej patelnię olejem rzepakowym i wylewaj na nią kolejne porcje ciasta. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron. Danie podawaj oprószone cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami na kefirze to smaczna i aromatyczna potrawa zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ich konsystencja wiele nie różni się od tradycyjnych racuchów, jednak jest równie wilgotna i puszysta – a nawet nieco delikatniejsza. Potrawa sprawdzi się na obiad, podwieczorek i kolację, ale też na pożywne drugie śniadanie. Zrobić można ją w zaledwie 20 minut, więc możesz wykorzystać przepis, aby usmażyć racuchy dla niespodziewanych gości. Co ciekawe, mając uczulenie na gluten, zawsze sięgnąć można po mąkę ryżową albo mąkę z ciecierzycy – mają wiele pożytecznych składników mineralnych, a także nadadzą się dla osób borykających się z celiakią. Warto pamiętać, aby po usmażeniu racuchów odsączyć je z tłuszczu, odkładając na chwilę na papierowy ręcznik. Wchłonie on nadmiar tłuszczu, który wcale nie jest wskazany na co dzień – zwłaszcza osobom będącym na diecie redukcyjnej.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto