Racuchy z jabłkami na kefirze

Opublikowano: 24.11.2021 r., 12:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami na kefirze
Niezwykle pyszne, delikatne i puszyste racuchy, a to wszystko w połączeniu z jabłkiem. Koniecznie spróbuj mojego prostego przepisu i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
107 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kefir - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Jabłko - 2 sztuki (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na racuchy z jabłkami na kefirze krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Połącz mąkę z jajkiem i kefirem.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę jabłka.

Usmaż placuszki na złocisty kolor na patelni z olejem rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na racuchy z jabłkami na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat racuchów z jabłkami na kefirze

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z jabłkami na kefirze. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.

Puszyste i pyszne racuchy sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy z jabłkami na kefirze?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis na lekkie racuchy.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, kefir i mąkę, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana. Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko. Teraz tylko połącz po prostu wszystkie składniki i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać z jabłkami posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym. Będą idealne nie tylko dla dorosłych ale także dla dzieci. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy z jabłkami na kefirze, nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. Podaj je znajomym lub całej rodzinie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w racuchach z jabłkami na kefirze

Lista alergenów dla racuchów z jabłkami na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów z jabłkami na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Po usmażeniu połóż racuchy na ręczniku papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
179.05
107.43
Białko (g)
6.80
4.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
28.58
17.15
Węglowodany przyswajalne (g)
27.96
16.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
4.16
2.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.91
1.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.08
33.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
24.46
14.68
Potas (mg)
129.47
77.68
Wapń (mg)
53.59
32.15
Fosfor (mg)
90.50
54.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.59
10.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.96
1.18
Cynk (mg)
0.59
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jabłkami na kefirze 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z jabłkami na kefirze

Koszt składników
19.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jabłko
200 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
19.20