Przepis na puszyste racuchy z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.

Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem do powstania puszystej masy.

Następnie do miski wlej mleko.

Do miski dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijaj masę przy pomocy miksera.

Gdy składniki dobrze połączą się, do miski dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj masę.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju partiami smaż placuszki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.

Puszyste racuchy z jabłkami podane na białym talerzyku. Obok niego leżą świeże jabłka.
Puszyste racuchy z jabłkami
Koszt przygotowania dania
5.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
642 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Puszyste racuchy z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puszystych racuchach z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami to dobry pomysł na deser dla dzieci i nie tylko. Prosty przepis nie wymaga wyrastania, więc jest bardzo szybki do przygotowania. Przepis na puszyste racuchy z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznych racuchów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąka pszenna, mleko, jabłka, cukier puder oraz olej rzepakowy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem do powstania puszystej masy. Następnie do miski wlej mleko. Do miski dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijaj masę przy pomocy miksera. Gdy składniki dobrze połączą się, do miski dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj masę. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju partiami smaż placuszki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem. Racuchy z jabłkami możesz także podać z dodatkiem powideł śliwkowych lub dżemu.

Jabłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.

Podsumowując pyszne racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Te pyszne racuchy zawierają składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, dżemu lub powideł śliwkowych.

Wartości odżywcze puszystych racuchów z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
229.62 kcal
642.93 kcal
Białko
5.17 g
14.49 g

Węglowodany w puszystych racuchach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
33.71 g
94.38 g
Węglowodany przyswajalne
32.83 g
91.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
2.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.48 g
23.74 g
Tłuszcze nasycone
1.60 g
4.47 g
Tłuszcze nienasycone
6.88 g
19.27 g
Cholesterol
16.46 mg
46.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na puszyste racuchy z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.90 mg
5.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.15 µg (mcg)
126.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na puszyste racuchy z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
15.06 mg
42.17 mg
Potas
244.27 mg
683.97 mg
Wapń
92.05 mg
257.74 mg
Fosfor
160.08 mg
448.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.81 mg
41.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.79 mg
5.01 mg
Cynk
0.44 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystych racuchów z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystych racuchach z jabłkami

Lista alergenów dla puszystych racuchów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania puszystych racuchów z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
25.10
Jak oceniasz przepis na puszyste racuchy z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób