Przepis na puszyste racuchy z jabłkami krok po kroku
- Jajko 1 szt.
- Cukier 50 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Jabłko 500 g 2 duże sztuki
- Cukier puder 50 g
- Olej rzepakowy 100 ml do smażenia
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem do powstania puszystej masy.
Następnie do miski wlej mleko.
Do miski dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijaj masę przy pomocy miksera.
Gdy składniki dobrze połączą się, do miski dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj masę.
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzanym oleju partiami smaż placuszki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki z jabłkami tartymi
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Klasyczne racuchy z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami

(liczba kalorii)
Puszyste racuchy z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o puszystych racuchach z jabłkami
Puszyste racuchy z jabłkami to dobry pomysł na deser dla dzieci i nie tylko. Prosty przepis nie wymaga wyrastania, więc jest bardzo szybki do przygotowania. Przepis na puszyste racuchy z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznych racuchów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąka pszenna, mleko, jabłka, cukier puder oraz olej rzepakowy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem do powstania puszystej masy. Następnie do miski wlej mleko. Do miski dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijaj masę przy pomocy miksera. Gdy składniki dobrze połączą się, do miski dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj masę. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju partiami smaż placuszki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem. Racuchy z jabłkami możesz także podać z dodatkiem powideł śliwkowych lub dżemu.
Jabłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.
Podsumowując pyszne racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Te pyszne racuchy zawierają składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, dżemu lub powideł śliwkowych.
Wartości odżywcze puszystych racuchów z jabłkami
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w puszystych racuchach z jabłkami
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na puszyste racuchy z jabłkami
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na puszyste racuchy z jabłkami
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w puszystych racuchach z jabłkami
Lista alergenów dla puszystych racuchów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%