Przepis na racuchy z jabłkiem fit krok po kroku

Składniki
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 60 g Pół szklanki
  • Jajko 50 szt.
  • Jabłko 70 g 1/2 sztuki
  • Proszek do pieczenia 10 g 1 łyżka
  • erytrytol 10 g 1 łyżka
  • Maliny 100 g
  • Mleko 1,5% 20 ml 2 łyżki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, patelnia beztłuszczowa

Białka jajka oddziel od żółtek.

W misce wymieszaj mąkę, żółtko, proszek do pieczenia oraz erytrytol.

Jabłka pokrój w cienkie plastry i dodaj do miski.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do pozostałych składników i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię z funkcją smażenia beztłuszczowego.

Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię.

Smaż dwustronnie do zarumienienia.

Podawaj z owocami, posypane cynamonem.

Racuchy z jabłkami ułożone na dwóch białych talerzach. Obok duże czerwone jabłka ułożone na ściereczce biało-czerwonej.
Racuchy z jabłkiem fit
Koszt przygotowania dania
57.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
454 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Racuchy z jabłkiem fit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach z jabłkiem fit

Racuchy z jabłkiem to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Obecne podczas dzieciństwa większości z nas, kojarzą się z tradycyjną, domową, babciną kuchnią i beztroskim czasem. Na pewno nie raz chciałoby wrócić się do tych smaków, jednak nie ma co się oszukiwać że racuchy to zdrowy, niskokaloryczny element diety i mogą się w niej pojawiać bez ograniczeń. Dlatego wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i przedstawiamy przepis na racuchy z jabłkiem fit. Dietetyczne, zdrowe racuszki, równie smaczne i delikatne w smaku stanowią mniej kaloryczną i bardziej odżywczą wersję, która na stałe może zagościć w Waszych kuchniach.

Aby przygotować placki z jabłkiem fit potrzebujemy jabłek, mąki, jajek, mleka oraz substancji spulchniającej - drożdży, sodu lub proszku do pieczenia. Najbardziej czasochłonne są racuchy na drożdżach, dlatego jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu lepiej skorzystać z pozostałych opcji. Wybierając mleko najlepiej zdecydować się na to, o jak najmniejszej zawartości tłuszczu, a tym samym najmniej kaloryczne. Warto też zwrócić uwagę na rodzaj mąki - tradycyjna, biała, pszenna mąka nie jest wskazana, lepiej zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą, owsianą, orkiszową. Tradycyjnie używany cukier lub cukier puder nie powinien być obecny podczas przygotowania dietetycznych racuszków - lepiej zastąpić go słodzikiem na przykład ksylitolem, erytrytolem. Bardzo ważną modyfikacją w przepisie na racuchy z jabłkiem jest również sposób obróbki termicznej. Tradycyjnie są one smażone na dużej ilości tłuszczu, który wchłaniają przez co znacząco zwiększają swoją kaloryczność. Dlatego, aby przygotować fit placki potrzebujemy patelni z możliwością beztłuszczowego smażenia lub przygotować racuchy pieczone w piekarniku. Dzięki temu będą lekkostrawne i niskokaloryczne.

Dietetyczne racuszki świetnie sprawdzą się dla osób na dietach odchudzających, a także tych, których po prostu troszczą się o zdrowie swoje i swojej rodziny. To także świetna alternatywa dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Ze względu na brak cukru i przetworzonej mąki są dla nich znacznie bezpieczniejsze i nie będą powodować silnych wahań glikemii. Najlepiej smakują w towarzystwie owoców lub owocowych, bezcukrowych musów. W tej roli świetnie sprawdzają się owoce jagodowe na przykład truskawki, maliny, czy borówki. Można wybierać te świeże, a w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie są dostępne korzystać z mrożonek. Racuchy z jabłkiem fit to idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale także lekką kolację, czy podwieczorek.

Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (320g)
Energia (kalorie)
141.96 kcal
454.26 kcal
Białko
11.80 g
37.75 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach z jabłkiem fit

Na 100g
Na porcję (320g)
Węglowodany
3.19 g
10.21 g
Węglowodany przyswajalne
2.78 g
8.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (320g)
Tłuszcz
8.87 g
28.40 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.66 g
11.72 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.21 g
16.68 g
Brak danych dla: jabłko, erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.39 g
10.86 g
Brak danych dla: jabłko, erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.82 g
5.82 g
Brak danych dla: jabłko, erytrytol.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy z jabłkiem fit

Na 100g
Na porcję (320g)
Witamina B6
0.16 mg
0.52 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.42 mg
1.36 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna
0.12 mg
0.40 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, erytrytol.
czytaj dalej
Foliany
44.59 µg (mcg)
142.68 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z jabłkiem fit

Na 100g
Na porcję (320g)
Sód
130.32 mg
417.02 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Potas
174.85 mg
559.51 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń
68.23 mg
218.34 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor
213.90 mg
684.47 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez
14.81 mg
47.39 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo
1.73 mg
5.52 mg
Brak danych dla: erytrytol, mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
1.26 mg
4.03 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.24 mg
Brak danych dla: erytrytol, mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jabłkiem fit 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z jabłkiem fit

Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania racuchów z jabłkiem fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
60 g
Pół szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 60 g
Jajko
50 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 9
50.00
Za 50 szt.
Jabłko
70 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 70 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
erytrytol
10 g
1 łyżka
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 10 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Mleko 1,5%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
92.60
Łączny koszt
57.74
Jak oceniasz przepis na racuchy z jabłkiem fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób