Racuchy na maślance z jabłkami

Opublikowano: 16.12.2021 r., 13:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy na maślance z jabłkami
Racuchy na maślance z jabłkami
Jeśli szukasz prostego przepisu na racuchy, serdecznie polecam ten przepis. Puszyste, delikatne, cynamonowe racuchy na maślance z jabłkiem to idealna przekąska dla dzieci.
Przygotowanie 30 min
234 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Maślanka 2% (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Cukier 2 łyżki (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, rózga

Przepis na racuchy na maślance z jabłkami krok po kroku

Pokrój obrane jabłka w niewielką kostkę.

Jajko połącz rózgą z maślanką.

Dodaj cukier, szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu oraz łyżeczkę sody. Wymieszaj.

Na końcu dodaj mąkę. Wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.

Do ciasta wlej olej i wsyp jabłka. Wymieszaj składniki.

Na rozgrzaną patelnię wykładaj po łyżce lub dwóch ciasta tworząc racuchy.

Smaż na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na racuchy na maślance z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat racuchów na maślance z jabłkami

Jeśli szukasz prostego przepisu na racuchy, serdecznie polecam ten przepis. Puszyste, delikatne, cynamonowe racuchy na maślance z jabłkiem to idealna przekąska dla dzieci. Są pyszne, a do tego bardzo proste do zrobienia. Przepis na racuchy maślance z jabłkami nie zawiera drożdży, więc jest ekspresowy. Są dobre na śniadanie, kolację, czy jako pyszny smakołyk na deser. Dla dziecka to będzie szybki, pyszny przysmak. Jak zrobisz racuchy na maślance z jabłkami, podawaj je z cukrem pudrem albo innymi ulubionymi dodatkami. Znikną szybciej, niż je przygotowywałeś.

Racuchy na maślance z jabłkami są bardzo szybkie, ponieważ nie musisz używać drożdży. Te, zrobione na maślance, są niezwykle pyszne. Jak zrobić racuchy na maślance z jabłkami? Bardzo prosty przepis – zobacz sam. Na samym początku obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w niewielką kostkę. Do przepisu na racuchy na maślance z jabłkami możesz je też pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Osobiście uwielbiam, gdy w racuchach czuć jabłko. Odstaw je na bok. Zrób ciasto. Najpierw jajko wymieszaj z maślanką, najlepiej rózgą. Dodaj sól, cynamon oraz cukier i wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę i dokładnie pomieszaj. Ciasto nie powinno mieć grudek. Dodaj olej i jabłka i całość zamieszaj. Rozgrzej patelnię. Wykładaj po jednej-dwóch łyżkach i zrób racuchy. Jak ciasto się zetnie, przekręć je na drugą stronę. Smaż na niewielkiej mocy palnika, by racuchy się nie spaliły. Powinny mieć rumiany kolor. Jeżeli chcesz mięciutkie i delikatne racuchy, dobre jest smażenie pod przykryciem. Chrupiące racuchy wychodzą wtedy, gdy są smażone na oleju, bez przykrycia i na większej mocy palnika.

Racuchy na maślance z jabłkami mają wysoki indeks glikemiczny. Zrobienie ich w zdrowszej wersji jest możliwe. Jak zrobić racuchy na maślance z jabłkami, by wzbogacić je w błonnik? Dobre będzie użycie mąki o wysokim typie. Na uwagę zasługuje mąka pełnoziarnista o typie 1850. Jest ona o wiele bardziej bogata w błonnik, ale nie tylko. Zawiera też większą ilość witamin oraz składników mineralnych. Przepis na racuchy na maślance z jabłkami można też zrobić bez cukru. Wtedy należy go zamienić na erytrytol lub inny słodzik.

Racuchy na maślance z jabłkami są pyszne z wieloma dodatkami. Można do nich podać różne kremy (na przykład masło orzechowe czy nutellę), owoce, dżem, sosy słodkie. Tak zrobiona dobra potrawa na słodko będzie idealna dla dzieci. Są szybkie, więc to super opcja na coś smacznego. Jest to bardzo prosty przepis. Zawiera same łatwo dostępne składniki.

Alergeny w racuchach na maślance z jabłkami

Lista alergenów dla racuchów na maślance z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na racuchy na maślance z jabłkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze racuchów na maślance z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Racuchy z jabłkami to przepis o niewielkiej zawartości błonnika. W przepisie nie ma drożdży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
180.01
234.01
Białko (g)
6.50
8.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
29.56
38.43
Węglowodany przyswajalne (g)
29.02
37.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
3.98
5.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
3.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.06
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.04
63.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
47.25
61.43
Potas (mg)
135.70
176.41
Wapń (mg)
63.89
83.05
Fosfor (mg)
79.46
103.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.51
22.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
2.36
Cynk (mg)
0.48
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów na maślance z jabłkami 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów na maślance z jabłkami

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 2%
500 ml
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 2
2.27
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cukier
30 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.50