Placuszki z gruszką
- Serek homogenizowany waniliowy (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka żytnia typ 2000 - 2 łyżki (20 g)
- Gruszka (100 g)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
Przepis na placuszki z gruszką krok po kroku
Oddziel białko od żółtka.
Do miski dodaj serek, mąkę, żółtko, miód i pół łyżeczki cynamonu. Można opcjonalnie dodać sok albo skórkę z cytryny. Wymieszaj łyżką.
Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy dodaj białko i wymieszaj delikatnie łyżką.
Gruszkę obierz i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj do reszty składników i połącz łyżką.
Rozgrzej patelnię i wylewaj na nią po 1 łyżce masy.
Smaż placuszki do ścięcia na złoty kolor.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat placuszków z gruszką
Racuchy z gruszką to zdrowy, prosty przepis na smaczne śniadanie dla dzieci. Są szybkie do zrobienia i bardzo dobre nawet na pierwsze posiłki przy rozszerzaniu diety malucha. Placuszki z gruszką są niesamowicie puchate i delikatne, niczym chmurka. Są zrobione na serku homogenizowanym przez co mają fajną, serniczkową konsystencję. Nie tylko dla dzieci jest to dobre jedzenie. Dorośli również skorzystają z przepisu na placuszki z gruszką. Śmiało możesz zabrać je ze sobą do pracy, na uczelnię albo do szkoły.
Przepis na placuszki z gruszką dobre są i na zimno, i na ciepło. Jest to prosty przepis. Można podawać je z różnymi, smacznymi dodatkami. Polecam zjeść je z jogurtem naturalnym, owocami i orzechami. Dobre są podane z różnymi kremami, na przykład z masłem orzechowym. Smaczne placuszki z gruszką będą także z dżemem albo posypane cukrem pudrem. Dla dziecka tak podane racuszki z gruszkami będą pyszną przekąską.
Jak zrobić placuszki z gruszką? Wykonanie ich jest bardzo łatwe i szybkie. Przed rozpoczęciem przygotowania zapoznaj się ze składnikami. Ten przepis na placuszki z gruszką zawiera serek homogenizowany. W dietetycznej wersji użyj takiego, który nie jest słodzony cukrem. Możesz też użyć serka homogenizowanego naturalnego. Zacznij od oddzielenia białka od żółtka. Mąkę pełnoziarnistą połącz z resztą składników, z wyjątkiem białka. Te musisz wcześniej ubić mikserem na bardzo puszystą i sztywną pianę. Nie ma potrzeby dodawania miodu, możesz użyć erytrytolu albo nie słodzić w ogóle. Placuszki z gruszką mogą być wystarczająco słodkie.
Jak zrobić placuszki z gruszką by były puszyste, ale bez dodatku proszku do pieczenia? W takim przypadku najlepiej sprawdzi się łatwy sposób: ubicie piany z białka. Ważną rzeczą jest to, by białko było zimne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki. Łatwe i szybsze ubijanie białka wynika z dodania do niego odrobinki soli. Ponadto, by placuszki dobrze wyrosły mieszaj masę z białkiem wyłącznie łyżką. Miksowanie mikserem zniweluje pęcherzyki powietrza, przez co masa stanie się bardziej zwarta.
Smaż racuchy z gruszką najlepiej na patelni, która ma odpowiednią powłokę do smażenia bez tłuszczu. Jeśli takiej nie posiadasz możesz smażyć placuszki na rozgrzanym oleju albo maśle klarowanym. Placuszki można przekręcać na drugą stronę jeśli podnosząc je nie rozpadają się. Nie smaż na zbyt wysokim ogniu, ponieważ mogłyby się spalić.
Jak zrobisz placuszki z gruszką zapewnisz odpowiedni, zbilansowany posiłek. Nie dość, że jest zdrowym to jeszcze szybkim i prostym przepisem. Jak najbardziej są one godne polecenia na pyszne śniadanie.
Alergeny w placuszkach z gruszką
Lista alergenów dla placuszków z gruszką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze placuszków z gruszką
Przepis jest bardzo zdrowy. Idealny posiłek odpowiednio zbilansowany.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
-
jajka,
mąka żytnia,
gruszka,
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.