Placuszki z dyni na słodko

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie dyniowe placuszki z cynamonem
Placuszki z dyni na słodko
Placuszki z dyni na słodko to wspaniała opcja dla miłośników prostych przepisów na naprawdę odżywcze i zdrowe dania. Dynia doskonale komponuje się w słodkościach.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
1013 kcal
Kcal w porcji
495 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Puree z dyni (200 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista (250 g)
  • Cukier trzcinowy (35 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Jogurt skyr (200 g)
  • Mleko 2% (150 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na placuszki z dyni na słodko krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mleko, skyr i puree. Dorzuć cukier.

Do miski z pozostałymi składnikami przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon.

Całość Dokładnie wymieszaj szpatułką.

Na patelni rozgrzej olej.

Łyżką wlewaj na patelnie małe porcje ciasta, formując z nich placuszki.

Smaż po 4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na placuszki z dyni na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat placuszków z dyni na słodko

Placuszki z dyni na słodko to wspaniała opcja dla miłośników prostych przepisów na naprawdę odżywcze i zdrowe dania. Dynia doskonale komponuje się w słodkościach.

Przepis na placuszki z dyni na słodko to świetna opcja na podwieczorek, czy kolację dla dzieci. Są niezwykle odżywcze i bardzo zdrowe. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem. W dodatku w tym daniu sprawdzają się tak dobrze, że nie trzeba nikogo namawiać do jej zjadania. Placuszki najlepiej podawać z dodatkiem jogurtu, masła orzechowego i świeżych owoców.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z dyni na słodko, by były szybkie, łatwe i smaczne, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Powstają z niego puszyste i słodkie placuszki dyniowe. . Przepis na placki z dyni na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu z najdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te placki najlepiej jest zrobić ze świeżego warzywa, dlatego oczywiście idealnym momentem na ich przygotowanie będzie jesień, kiedy to warzywo jest łatwo dostępne na każdym straganie, czy w marketach.

Alergeny w placuszkach z dyni na słodko

Lista alergenów dla placuszków z dyni na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • jogurt skyr
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placuszków z dyni na słodko

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kcal)
204.66
1013.06
Białko (g)
8.07
39.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany (g)
23.44
116.04
Węglowodany przyswajalne (g)
21.44
106.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
9.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz (g)
8.96
44.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
10.70
Tłuszcze nienasycone (g)
6.80
33.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
21.58
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.44
12.07
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.96
217.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(495g)
Witamina A (µg (mcg))
116.84
578.37
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.89
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.68
8.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.91
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
2.06
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.28
159.80
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.97
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.63
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
2.59
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.80
83.18
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
615.83
3048.34
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód (mg)
63.47
314.19
Potas (mg)
250.04
1237.70
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń (mg)
95.14
470.93
Fosfor (mg)
187.55
928.39
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.49
210.34
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
7.23
Cynk (mg)
1.09
5.38
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.73
Brak danych dla: jogurt skyr, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z dyni na słodko 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z dyni na słodko

Koszt składników
38.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
200 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 200 g
Mąka owsiana pełnoziarnista
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Cukier trzcinowy
35 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Jogurt skyr
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
38.40