Jogurt skyr - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w jogurcie skyr oraz jakie alergie mogą powodować.
Jogurt skyr - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
jogurt skyr 35 1
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego jogurtu skyr

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak jogurt skyr indeks glikemiczny wynosi 35, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z jogurtem skyr
Jogurt naturalny, Jogurt grecki, Śmietana, Maślanka, Jajka

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla jogurtu skyr

jogurt skyr
Kategoria produktu Mleko i przetwory mleczne
Alergie* Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 35
(niski)

Przepisy z jogurtem skyr

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto