Pasta z ryby wędzonej
- Makrela wędzona - 1 szt (125 g)
- Jajko (3 szt.)
- Jogurt skyr - 2 łyżki (50 g)
- Majonez - 1 łyżka (25 g)
- Musztarda - 1 łyżka (25 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na pastę z ryby wędzonej krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Odstaw do ostudzenia i obierz. Następnie rozgnieć widelcem i przełóż do miski.
Makrelę obierz z ości i rozdrobnij przy pomocy widelca, dodaj do jajek.
Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj do pozostałych składników.
Do pasty dodaj majonez i jogurt. Przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat pasty z ryby wędzonej
Pasta z ryby wędzonej to świetny dodatek do kanapek, który można przygotować w naprawdę szybkim czasie. Jest bardzo kremowa i aromatyczna, na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań rybnych. W takiej wersji makrela zyskuje nowego, ostrzejszego charakteru, to przez dodatek surowej cebuli. Ta pasta świetnie sprawdzi się na kanapkach, czy grzankach, można jej również używać jako farsz do jajek. To sprawdzony pomysł na szybkie i pyszne śniadanie.
Przepis na pastę z ryby wędzonej jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całą pastę można zrobić w zaledwie kilkanaście minut. Do jej przygotowania potrzebnych jest tylko kilka składników, dzięki czemu całość nie wychodzi zbyt droga. Pozwala również zużyć już ugotowane jajka.
Pasta z makreli wędzonej to świetny sposób, by wpleść do swojego menu więcej zdrowych ryb. W takiej wersji makrela jest naprawdę smaczna i aromatyczna. Zapewnia to dodatek majonezu i pysznej, drobno posiekanej cebuli. W tej wersji sprawdzi się również cebula czerwona, która doda odrobiny słodyczy całemu daniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę z makreli wędzonej, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu w niezwykle ekspresowym tempie stworzysz wspaniały dodatek do kanapek, tortilli czy grzanek. Całość smakuje bardzo dobrze i lekko ostro. To świetna przekąska dla miłośników klasycznych dań.
Całość robi się tylko z kilku produktów, dlatego najlepiej wybierać składniki dobrej jakości. Warto dokładnie obrać rybę z ości, by żadna nie została przyklejona do mięsa i nie przedostała się do pasty. W tej wersji pasta jest nieco lżejsza, gdyż część majonezu została zastąpiona gęstym jogurtem naturalnym, który podnosi również ilość białka w całym daniu. To dodatek, który świetnie sprawdzi się w diecie sportowców, gdyż obfituje w pełnowartościowe proteiny, a także kwasy Omega 3 , które zwalczają stan zapalny w organizmie i przyspieszają regenerację.
Ta domowa pasta rybna jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. Świetnie smakuje, a przy tym dobrze się prezentuje.
Alergeny w paście z ryby wędzonej
Lista alergenów dla pasty z ryby wędzonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- jogurt skyr
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze pasty z ryby wędzonej
To świetny sposób na włączenie do swojej diety makreli, która jest świetny źródłem wapnia i pełnowartościowego białka.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.