Przepis na placki bananowo-twarogowe krok po kroku
- Banan 450 g 3 sztuki
- Ser twarogowy chudy 250 g
- Mąka pszenna typ 500 80 g
- Jajko 1 szt.
- Jogurt skyr 100 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Umieść banana i twaróg w misce. Dokładnie razem rozgnieć widelcem.
Dodaj jajko, łyżkę skyru i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej.
Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placuszki podawaj polane pozostałym jogurtem i oprószone cynamonem.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Placki bananowo-twarogowe - cechy przepisu
Więcej o plackach bananowo-twarogowych
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki.
Ten prosty przepis na placki bananowo twarogowe jest bardzo szybki w przygotowaniu. Najpierw umieść banana i twaróg w misce. Dokładnie razem rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, łyżkę skyru i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawaj polane pozostałym jogurtem i oprószone cynamonem.
Jeśli wiesz już jak zrobić placki bananowo twarogowe.
Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.
Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są smaczne, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!
Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.
Wartości odżywcze placków bananowo-twarogowe
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w plackach bananowo-twarogowych
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na placki bananowo-twarogowe
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach bananowo-twarogowych
Lista alergenów dla placków bananowo-twarogowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- jogurt skyr
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko