Przepis na placki bananowo-twarogowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, ręcznik papierowy

Umieść banana i twaróg w misce. Dokładnie razem rozgnieć widelcem.

Dodaj jajko, łyżkę skyru i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki podawaj polane pozostałym jogurtem i oprószone cynamonem.

Często zadawane pytania

Placki bananowo-twarogowe podane z bananem i miodem na białym talerzu.
Placki bananowo-twarogowe
Koszt przygotowania dania
9.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
264 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Placki bananowo-twarogowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach bananowo-twarogowych

Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki.

Ten prosty przepis na placki bananowo twarogowe jest bardzo szybki w przygotowaniu. Najpierw umieść banana i twaróg w misce. Dokładnie razem rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, łyżkę skyru i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawaj polane pozostałym jogurtem i oprószone cynamonem.

Jeśli wiesz już jak zrobić placki bananowo twarogowe.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są smaczne, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!

Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Wartości odżywcze placków bananowo-twarogowe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
125.92 kcal
264.44 kcal
Białko
6.87 g
14.42 g

Węglowodany w plackach bananowo-twarogowych

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
18.01 g
37.83 g
Węglowodany przyswajalne
16.79 g
35.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
2.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
3.34 g
7.02 g
Tłuszcze nasycone
0.87 g
1.83 g
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
5.18 g

Składniki mineralne w przepisie na placki bananowo-twarogowe

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
120.10 mg
252.22 mg
Potas
209.79 mg
440.56 mg
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń
37.07 mg
77.84 mg
Żelazo
0.72 mg
1.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków bananowo-twarogowe 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach bananowo-twarogowych

Lista alergenów dla placków bananowo-twarogowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • jogurt skyr
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków bananowo-twarogowe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
450 g
3 sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 4
3.00
Za 450 g
Ser twarogowy chudy
250 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jogurt skyr
100 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
24.70
Jak oceniasz przepis na placki bananowo-twarogowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób