Placki z truskawkami

Opublikowano: 07.12.2022 r., 13:10 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z truskawkami podane na talerzu
Placki z truskawkami
Placki z truskawkami to świetna propozycja śniadaniowa dla każdego. Szczególnie dla osób, które uwielbiają smak owoców letnich!
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
480 kcal
Kcal w porcji
466 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Jogurt skyr (150 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Erytrytol (10 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (30 g)
  • Truskawki (200 g)
  • Cukier puder (5 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, erytrytol
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miseczka, łopatka drewniana, łyżka, widelec, duży talerz

Przepis na placki z truskawkami krok po kroku

Wbij jajko do miseczki i roztrzep widelcem.

Dodaj skyr naturalny, słodzidło (erytrytol), proszek do pieczenia i mąkę pszenną.

Całość dokładnie wymieszaj.

Truskawki pokrój w plasterki i dodaj połowę z ilości zalecanej do pozostałych składników, delikatnie mieszając.

Na rozgrzanym oleju nakładaj jedną łyżką ciasto.

Placki smaż z obu stron do momentu, aż się zarumienią.

Gotowe placuszki wyłóż na talerz, udekoruj pozostałymi truskawkami i posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placki z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat placków z truskawkami

Placki z truskawkami to świetny pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podawać na ciepło lub na zimno ze świeżymi truskawkami. Wykonanie placków jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Placki z truskawkami mogą być dobrą alternatywą, aby zaspokoić ochotę na słodkie w ciągu dnia. Można zabrać je na wynos do szkoły lub do pracy w lunchboxie.

Przepis na placki z truskawkami to najlepsze co możesz zrobić dla siebie i bliskich. Jak przygotować na słodko placki? Wbij jajko do miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj skyr naturalny, słodzidło (erytrytol), proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj. Truskawki pokrój w plasterki i dodaj połowę z ilości zalecanej do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Na rozgrzanym oleju nakładaj jedną łyżką ciasto. Placki smaż z obu stron do momentu, aż się zarumienią. Gotowe placuszki wyłóż na talerz. Udekoruj pozostałymi truskawkami i posyp cukrem pudrem.

Truskawki to dobre źródło m.in witaminy C, folianów, magnezu, wapnia i potasu. Są niskokaloryczne (33 kcal/100 g), dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej mogą spokojnie je spożywać. Poprzez zawartość błonnika pokarmowego dają uczucie sytości na dłużej. Warto wspomnieć, że truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG), dlatego dla osób chorujących na cukrzycę są bezpieczne i wskazane. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Dzięki zawartości związków prozdrowotnych takich jak: witamina C, flawonoidy, antocyjany i katechiny.

Podsumowując, placki z truskawkami są smaczne i sycące. W sezonie jesienno-zimowym można, także skorzystać z tego przepisu używając do dania mrożonych truskawek, które są, również bardzo wartościowe. Placki polecane są praktycznie dla każdego. Szczególnie dla najmłodszych będą dobrym rozwiązaniem na odżywcze śniadanie. Dzieci można, także zaangażować w przygotowanie takiego posiłku, ponieważ nie jest ono skomplikowane. Pozytywnym aspektem podczas wspólnego gotowania z dzieckiem jest pobudzenie kreatywności, nauka zdrowych nawyków żywieniowych i budowanie więzi.

Alergeny w plackach z truskawkami

Lista alergenów dla Placków z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • jogurt skyr
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 1850
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Posiłek możesz przygotować, kiedy tylko chcesz. Jeśli nie masz w domu truskawek, możesz wykorzystać inne sezonowe owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(466g)
Energia (kcal)
103.11
480.48
Białko (g)
6.40
29.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(466g)
Węglowodany (g)
13.00
60.58
Węglowodany przyswajalne (g)
11.43
53.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
7.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(466g)
Tłuszcz (g)
4.01
18.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
5.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.75
12.80
Cholesterol (mg)
46.26
215.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(466g)
Sód (mg)
33.57
156.44
Wapń (mg)
105.45
491.40
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
3.36
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z truskawkami 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z truskawkami

Koszt składników
49.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jogurt skyr
150 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Erytrytol
10 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 10 g
Mąka pszenna typ 1850
30 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
49.60