Mały sernik na 4 porcje

Opublikowano: 14.12.2023 r., 12:41 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mały sernik na 4 porcje
Mały sernik na 4 porcje
Przepisy na ciasta na dużą blachę są nie dla Ciebie? Oto mały sernik na 4 porcje. W sam raz na osłodzenie sobie dnia. Dodatkowo nie zawiera cukru.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Blendowanie 25 min
166 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy chudy - w temperaturze pokojowej (250 g)
  • Budyń (proszek) - 0,5 opakowania (17 g)
  • Jajko - w temperaturze pokojowej (2 szt.)
  • Syrop z agawy (50 g)
  • Jogurt skyr - w temperaturze pokojowej (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne 1,2 l

Przepis na mały sernik na 4 porcje krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 180 st C.

Oddziel białka od żółtek.

Zblenduj ser, jogurt, budyń, syrop z agawy, kilka kropli aromatu waniliowego oraz żółtka na gładką masę.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Dodaj białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.

Formę warto posmarować olejem (lub psiknąć tłuszczem w sprayu).

Do formy wlej masę.

Piecz sernik przez 25-30 minut.

Studź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Najlepiej smakuje minimum po całym dniu chłodzenia.

Jak oceniasz przepis na mały sernik na 4 porcje
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat małego sernika na 4 porcje

Przepisy na ciasta na dużą blachę są nie dla Ciebie? Oto mały sernik na 4 porcje. W sam raz na osłodzenie sobie dnia. Dodatkowo nie zawiera cukru. Przepis na mały sernik na 4 porcje jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jest niczym chmurka – puszysty i przepyszny. Ten sprawdzony przepis przyda się wszystkim, którzy szukają deserów w mniejszych rozmiarach. Takie rozwiązanie jest dobre przede wszystkim na diecie, ponieważ są tu proste i zdrowe składniki. Zobacz, jak zrobić mały sernik na 4 porcje.

Mały sernik na 4 porcje jest pysznym i puszystym ciastem, które szybko się robi. Taki sprawdzony przepis da Ci zdrowy deser bez dodatku cukru, który jest bogaty w białko. Jego puszysta konsystencja nadaje lekkości. Przepis na mały sernik na 4 porcje jest najlepszy, gdy standardowe wielkości ciasta są dla Ciebie zbyt duże.

Jak zrobić mały sernik na 4 porcje? Ważne jest to, by temperatura składników była pokojowa. Wyjmij więc wcześniej ser twarogowy, jajka oraz skyr z lodówki, by się ogrzały. Przede wszystkim, do przepisu na mały sernik na 4 porcje, potrzebne będzie niewielkie naczynie żaroodporne lub ceramiczne. Mały sernik na 4 porcje jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy tylko zblendować ser twarogowy, żółtka, budyń, aromat waniliowy i skyr naturalny – powinna powstać jednolita, gładka masa. Następnie połącz masę serową z ubitymi na sztywno białkami (ze szczyptą soli). Należy robić to delikatnie, by sernik był puszysty. Do natłuszczonej (opcjonalnie) formy wlej masę i piecz przez maksymalnie 30 minut. Dzięki natłuszczeniu formy przed wylaniem do niej masy, mały sernik na 4 porcje bardzo łatwo odejdzie od naczynia.

Jak zrobisz mały sernik na 4 porcje, po upieczeniu koniecznie go ostudź. By sernik nie opadał za bardzo, studzić go należy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Mały sernik na 4 porcje i tak lekko opadnie, ale dzięki takiemu chłodzeniu mniej, niż gdy wyjmie się go od razu po upieczeniu.

W takim zdrowym, sprawdzonym przepisie jest bardzo dużo białka. Jest to cenna zaleta, ponieważ dieta powinna być bogata w ten składnik. Jeżeli chcesz zwiększyć ilość tłuszczu w potrawie, możesz użyć twarogu tłustego oraz serka homogenizowanego waniliowego.

Jeśli chcesz urozmaicić sernik, możesz polać go po wierzchu na przykład masłem orzechowym albo kremem czekoladowo-orzechowym. Fajnie sprawdzi się też dodatek dżemu lub owocowej konfitury czy owocowego musu. Można też wykorzystać świeże owoce, lody czy bitą śmietanę. Tak oto powstaje pyszny deser – i to nie byle jaki.

Alergeny w małym serniku na 4 porcje

Lista alergenów dla małego sernika na 4 porcje przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • jogurt skyr
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze małego sernika na 4 porcje

na 100g gotowej potrawy

Można użyć każdego dowolnego słodzidła. Równie dobrze sprawdzi się syrop klonowy, cukier, erytrytol czy ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
115.46
166.27
Białko (g)
10.73
15.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
11.73
16.89
Węglowodany przyswajalne (g)
11.69
16.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
2.65
3.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
2.08
Tłuszcze nienasycone (g)
1.21
1.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A (µg (mcg))
35.96
51.79
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.64
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.47
2.12
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.55
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.29
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.27
50.79
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.25
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.19
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.76
24.13
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.45
13.60
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
233.61
336.39
Potas (mg)
64.51
92.89
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.92
103.56
Fosfor (mg)
95.95
138.17
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.54
6.54
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
0.58
Cynk (mg)
0.41
0.59
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny małego sernika na 4 porcje 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania małego sernika na 4 porcje

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
250 g
w temperaturze pokojowej
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Budyń (proszek)
17 g
0,5 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 17 g
Jajko
2 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Syrop z agawy
50 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Jogurt skyr
150 g
w temperaturze pokojowej
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Koszt składników
23.00