Mały sernik na 4 porcje
- Ser twarogowy chudy - w temperaturze pokojowej (250 g)
- Budyń (proszek) - 0,5 opakowania (17 g)
- Jajko - w temperaturze pokojowej (2 szt.)
- Syrop z agawy (50 g)
- Jogurt skyr - w temperaturze pokojowej (150 g)
Przepis na mały sernik na 4 porcje krok po kroku
Nagrzej piekarnik na 180 st C.
Oddziel białka od żółtek.
Zblenduj ser, jogurt, budyń, syrop z agawy, kilka kropli aromatu waniliowego oraz żółtka na gładką masę.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Dodaj białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę warto posmarować olejem (lub psiknąć tłuszczem w sprayu).
Do formy wlej masę.
Piecz sernik przez 25-30 minut.
Studź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Najlepiej smakuje minimum po całym dniu chłodzenia.
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto wenus
-
Sernik z owocami
-
Sernik bez cukru
-
Sernik na zimno na herbatnikach
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik na zimno na biszkoptach
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik truskawkowy
-
Ciasto z serem białym
-
Sernik z mango na zimno
-
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
-
Sernik cynamonowy
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
-
Serniki dietetyczne
Więcej informacji na temat małego sernika na 4 porcje
Przepisy na ciasta na dużą blachę są nie dla Ciebie? Oto mały sernik na 4 porcje. W sam raz na osłodzenie sobie dnia. Dodatkowo nie zawiera cukru. Przepis na mały sernik na 4 porcje jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jest niczym chmurka – puszysty i przepyszny. Ten sprawdzony przepis przyda się wszystkim, którzy szukają deserów w mniejszych rozmiarach. Takie rozwiązanie jest dobre przede wszystkim na diecie, ponieważ są tu proste i zdrowe składniki. Zobacz, jak zrobić mały sernik na 4 porcje.
Mały sernik na 4 porcje jest pysznym i puszystym ciastem, które szybko się robi. Taki sprawdzony przepis da Ci zdrowy deser bez dodatku cukru, który jest bogaty w białko. Jego puszysta konsystencja nadaje lekkości. Przepis na mały sernik na 4 porcje jest najlepszy, gdy standardowe wielkości ciasta są dla Ciebie zbyt duże.
Jak zrobić mały sernik na 4 porcje? Ważne jest to, by temperatura składników była pokojowa. Wyjmij więc wcześniej ser twarogowy, jajka oraz skyr z lodówki, by się ogrzały. Przede wszystkim, do przepisu na mały sernik na 4 porcje, potrzebne będzie niewielkie naczynie żaroodporne lub ceramiczne. Mały sernik na 4 porcje jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy tylko zblendować ser twarogowy, żółtka, budyń, aromat waniliowy i skyr naturalny – powinna powstać jednolita, gładka masa. Następnie połącz masę serową z ubitymi na sztywno białkami (ze szczyptą soli). Należy robić to delikatnie, by sernik był puszysty. Do natłuszczonej (opcjonalnie) formy wlej masę i piecz przez maksymalnie 30 minut. Dzięki natłuszczeniu formy przed wylaniem do niej masy, mały sernik na 4 porcje bardzo łatwo odejdzie od naczynia.
Jak zrobisz mały sernik na 4 porcje, po upieczeniu koniecznie go ostudź. By sernik nie opadał za bardzo, studzić go należy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Mały sernik na 4 porcje i tak lekko opadnie, ale dzięki takiemu chłodzeniu mniej, niż gdy wyjmie się go od razu po upieczeniu.
W takim zdrowym, sprawdzonym przepisie jest bardzo dużo białka. Jest to cenna zaleta, ponieważ dieta powinna być bogata w ten składnik. Jeżeli chcesz zwiększyć ilość tłuszczu w potrawie, możesz użyć twarogu tłustego oraz serka homogenizowanego waniliowego.
Jeśli chcesz urozmaicić sernik, możesz polać go po wierzchu na przykład masłem orzechowym albo kremem czekoladowo-orzechowym. Fajnie sprawdzi się też dodatek dżemu lub owocowej konfitury czy owocowego musu. Można też wykorzystać świeże owoce, lody czy bitą śmietanę. Tak oto powstaje pyszny deser – i to nie byle jaki.
Alergeny w małym serniku na 4 porcje
Lista alergenów dla małego sernika na 4 porcje przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- jogurt skyr
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze małego sernika na 4 porcje
Można użyć każdego dowolnego słodzidła. Równie dobrze sprawdzi się syrop klonowy, cukier, erytrytol czy ksylitol.
Energia i białka
(144g)
Węglowodany
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Witaminy
(144g)
Składniki mineralne
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.