Przepis na placek z cukinii na słodko krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, miska, ręcznik papierowy

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Miąższ owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru wody.

W dużej misce umieść wszystkie składniki (prócz oleju) i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj przygotowane ciasto łyżką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz.

Smaż z obu stron, aż placuszki będą rumiane.

Placuszki przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Placek z cukinii na słodko podany z owocami
Placek z cukinii na słodko
Koszt przygotowania dania
7.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
205 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Placek z cukinii na słodko - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku z cukinii na słodko

Przepis na placek z cukinii na słodko to super pomysł na śniadanie dla dzieci. Taki placek podany ze śmietaną i musem owocowym to idealne rozwiązanie na przemycenie warzyw do diety dzieci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek z cukinii na słodko, to już pokazuje nasz sprawdzony przepis. Na początku cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miąższ owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru wody. W dużej misce umieść wszystkie składniki (prócz oleju) i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj przygotowane ciasto łyżką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron, aż placuszki będą rumiane. Placuszki przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Te pyszne placuszki to dobre rozwiązanie, jeśli brakuje Ci pomysłu na zaskakujące śniadanie.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.

To smaczne warzywo koniecznie powinno na stałe zawitać w Twojej diecie.

Wartości odżywcze placka z cukinii na słodko

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
102.84 kcal
205.67 kcal
Białko
4.00 g
7.99 g

Węglowodany w placku z cukinii na słodko

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.58 g
21.15 g
Węglowodany przyswajalne
9.88 g
19.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
1.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.16 g
10.32 g
Tłuszcze nasycone
1.11 g
2.21 g
Tłuszcze nienasycone
4.05 g
8.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.81 g
5.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.25 g
2.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
47.09 mg
94.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek z cukinii na słodko

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.90 mg
1.79 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.52 µg (mcg)
71.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z cukinii na słodko

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
25.67 mg
51.33 mg
Potas
237.08 mg
474.17 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
34.35 mg
68.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
82.83 mg
165.66 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.57 mg
35.14 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
1.95 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.99 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z cukinii na słodko 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z cukinii na słodko

Lista alergenów dla placka z cukinii na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania placka z cukinii na słodko

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt grecki pełnotłusty
40 g
3.60
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
75 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Cukier wanilinowy
12 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Proszek do pieczenia
2 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.80
Jak oceniasz przepis na placek z cukinii na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób