Placek z cukinii na słodko

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:35 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z cukinii na słodko podany z owocami
Placek z cukinii na słodko
Przepis na placek z cukinii na słodko to super pomysł na śniadanie dla dzieci. Taki placek podany ze śmietaną i musem owocowym to idealne rozwiązanie na przemycenie warzyw do diety dzieci.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
205 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia (600 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (75 g)
  • Cukier wanilinowy (12 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, miska, ręcznik papierowy

Przepis na placek z cukinii na słodko krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Miąższ owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru wody.

W dużej misce umieść wszystkie składniki (prócz oleju) i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj przygotowane ciasto łyżką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz.

Smaż z obu stron, aż placuszki będą rumiane.

Placuszki przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na placek z cukinii na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat placka z cukinii na słodko

Przepis na placek z cukinii na słodko to super pomysł na śniadanie dla dzieci. Taki placek podany ze śmietaną i musem owocowym to idealne rozwiązanie na przemycenie warzyw do diety dzieci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek z cukinii na słodko, to już pokazuje nasz sprawdzony przepis. Na początku cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Miąższ owiń ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru wody. W dużej misce umieść wszystkie składniki (prócz oleju) i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj przygotowane ciasto łyżką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron, aż placuszki będą rumiane. Placuszki przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Te pyszne placuszki to dobre rozwiązanie, jeśli brakuje Ci pomysłu na zaskakujące śniadanie.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia dla dzieci, już po 6. miesiącu życia.

To smaczne warzywo koniecznie powinno na stałe zawitać w Twojej diecie.

Alergeny w placku z cukinii na słodko

Lista alergenów dla placka z cukinii na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placka z cukinii na słodko

na 100g gotowej potrawy

Cukinia to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
102.84
205.67
Białko (g)
4.00
7.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.58
21.15
Węglowodany przyswajalne (g)
9.88
19.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.16
10.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
8.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
5.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
2.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.09
94.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
1.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.52
71.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
25.67
51.33
Potas (mg)
237.08
474.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.35
68.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.83
165.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.57
35.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.50
0.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z cukinii na słodko 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z cukinii na słodko

Koszt składników
24.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt grecki pełnotłusty
40 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
75 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Cukier wanilinowy
12 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Proszek do pieczenia
2 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.80