Przepis na placki ziemniaczane z cukinią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Do miski zetrzyj na dużych oczkach ziemniaki, cebulę i cukinię.

Wbij jajko, wsyp mąkę i dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.

Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj na nią łyżką ciasto, formując małe placki.

Smaż po 4 minuty z każdej strony, by były złociste.

Placki ziemniaczane z cukinią podane na talerzu z widelcem i kleksem jogurtu.
placki ziemniaczane z cukinią
Koszt przygotowania dania
5.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
371 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Placki ziemniaczane z cukinią - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach ziemniaczanych z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią to świetny wybór na obiad czy kolację. Będą świetnym urozmaiceniem klasycznej wersji, gdyż dodają jej więcej koloru i smaku. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne latem i jesienią. Świetnie komponują się z pyszną surówką, czy podane z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią jest bardzo prosty, nie różni się zbytnio od klasycznej wersji. Jedyna różnica to dodatek cukinii do całości. Dzięki temu placki są bardziej chrupiące, smaczniejsze, ale również lżejsze. Zastąpienie części ziemniaków cukinią sprawia, że nie będą tak ciężkostrawne, więc mogą gościć w diecie osób o wrażliwym żołądku. Cukinia to niezwykle zdrowe warzywo, dlatego warto dodawać go częściej do codziennego menu. Jest niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdza się nawet w diecie osób odchudzających się . W dodatku jest skarbnicą naprawdę wielu witamin, dzięki czemu jest niezwykle wartościowym warzywem. To świetne źródło głównie witamin A, C, K, a także tych z grupy B, w tym kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza również sporo potasu, który jest bardzo ważny do właściwego działania układu mięśniowego i serca. Oprócz tego jest niezwykle delikatna dla układu pokarmowego i lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości luteiny wzmacnia również wzrok. pomimo tak wspaniałego działa, nie gości jednak w diecie zbyt często. Warto to zmienić właśnie z pomocą tego przepisu, gdyż jest w nim zmieszana razem z ziemniakami, przez co jej smak nie jest aż tak wyczuwalny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią, by były naprawdę pyszne i niezwykle chrupiące, to ta receptura wspaniale się sprawdzi. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków i cukinii mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(238g)
Energia (kalorie)
155.98 kcal
371.24 kcal
Białko
2.28 g
5.43 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych z cukinią

Na 100g
Na porcję
(238g)
Węglowodany
12.07 g
28.74 g
Węglowodany przyswajalne
10.54 g
25.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
3.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(238g)
Tłuszcz
11.18 g
26.60 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
2.53 g
Tłuszcze nienasycone
10.12 g
24.07 g
Tłuszcze jednonasycone
7.13 g
16.96 g
Tłuszcze wielonasycone
2.99 g
7.11 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
21.42 mg
50.99 mg

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane z cukinią

Na 100g
Na porcję
(238g)
Witamina A
12.36 µg (mcg)
29.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.98 mg
33.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina E
0.11 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
9.21 µg (mcg)
21.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.71 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.94 µg (mcg)
45.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
38.18 µg (mcg)
90.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane z cukinią

Na 100g
Na porcję
(238g)
Sód
15.68 mg
37.31 mg
Potas
307.32 mg
731.42 mg
Wapń
17.91 mg
42.62 mg
Fosfor
54.90 mg
130.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.79 mg
44.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
1.43 mg
Cynk
0.33 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z cukinią 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z cukinią

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków ziemniaczanych z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
360 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 360 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób