Placki z cukinii

placki z cukinii

Cukinia jest bardzo zdrowym i pysznym warzywem – ponoć im młodszą cukinię się spożywa, tym jest ona smaczniejsza. Warzywo idealnie nadaje się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Poza tym zawiera również potężną ilość cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Ze względu na ogromne walory smakowe, przyrządzić można z cukinii wiele ciekawych i pożywnych potraw.

Najciekawsze przepisy w temacie placki z cukinii

Przepisy w temacie placki z cukinii

Placki z cukinii – przepisy na proste i smaczne smarowidła z cukinii

Cukinia jest jednym z najsmaczniejszych warzyw, które można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Potrawy z cukinii dobre są zarówno dla dzieci i dorosłych, jak i dla niemowlaka – oczywiście pod warunkiem, że warzywo zostanie poddane wcześniej odpowiedniej obróbce. Jak zrobić pyszne placki z cukinii? Który przepis na cukiniowe placuszki jest naprawdę dobry? Sprawdź najciekawsze pomysły na szybkie i dobre dania z cukinią oraz dowiedz się więcej o właściwościach tego warzywa.

Placki z cukinii – przepis na pyszne i szybkie placuszki cukiniowe na obiad

Skąd pochodzi cukinia? Najważniejsze informacje na temat polskiej cukinii

Cukinia wlicza się do rodziny dyniowatych. Popularne warzywo pochodzi z Meksyku, ale uprawiano je również w innych częściach Ameryki Południowej – właśnie po tamtej stronie globu po raz pierwszy doceniono właściwości odżywcze cukinii. Polska nazwa „cukinia” pochodzi jednak nie od meksykańskiego, a od włoskiego słowa „zucchina” – oznacza dynię, co zgadza się z informacją o przynależności cukinii do rodziny dyniowatych. Cukinię uprawia się przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, jednak w Polsce również da się bezproblemowo hodować to warzywo. Cukinia przybyła do naszego kraju ze słonecznej Italii – stąd też właśnie przejęliśmy jej nazwę i przechrzciliśmy na język polski. Co ciekawe, w Polsce również mamy naszą rodzimą odmianę tego warzywa i jest nią żółto-pomarańczowa cukinia Atena Polka F1.

Polska cukinia jest warzywem, które doskonale nadaje się do ozdabiania potraw, a także komponowania jej z innymi zagranicznymi odmianami cukinii. Co wyróżnia naszą polską cukinię na tle pozostałych rodzajów? Otóż Atena Polka F1 ma bardzo plenne młode owoce i lubi tworzyć gęste rośliny z bardzo zielonymi liśćmi. Hodowcy cukinii mówią, że warzywo dość wcześnie plonuje i dojrzewa długo – do momentu, aż przychodzą pierwsze przymrozki. Gdy cukinia osiągnie wielkość minimum 20 centymetrów, wówczas jak najbardziej nadawać się będzie do spożycia. Cukinia Atena Polka F1 jest bardzo smaczna i dostarczyć może do organizmu wiele cennych składników odżywczych – zwłaszcza witaminę C, której każdy z nas przecież bardzo potrzebuje. Cukinię można bez większego problemu wyhodować w przydomowym ogródku. Nie masz pojęcia o uprawie warzyw? Nie martw się! Odmiana Atena Polka F1 jest odporna na choroby, na które większość roślin z rodziny dyniowatych zwykle zapada.

Zastosowanie i właściwości cukinii. Z czym zjeść smażone placki z cukinii?

Cukinia to warzywo, które po odpowiedniej obróbce termicznej może być podawane zarówno dla niemowlaka, jak i dla dzieci w wieku przedszkolnym, młodzieży czy dorosłych. Serwować można ją w wersji pieczonej, smażonej, grillowanej, duszonej, konserwowej albo zupełnie na surowo. Z czym podawać cukinię? Najlepiej, gdy jest to sos z dodatkiem soku z cytryny lub innymi wyrazistymi dodatkami (np. do placków z cukinii zrobić można dip z jogurtem, czosnkiem i parmezanem). W cukinii naprawdę dobre jest to, iż ma ona uniwersalny smak – właśnie z tego powodu wykorzystywać można warzywo na wiele rozmaitych sposobów. Cukinia wybornie smakuje w formie zup-kremów, deserów, makaronów i lecza. Doskonale komponuje się też z domowymi zapiekankami i ciastami.

Dlaczego warto jeść cukinię? Otóż nie tylko świetnie smakuje, ale też może dostarczyć do organizmu mnóstwo cennych składników odżywczych. Warzywo ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, więc powinno się wcielić je do jadłospisu i jeść nawet 3 razy w tygodniu. Specjaliści od żywienia zgodni są co do tego, że cukinia ma zdecydowanie więcej minerałów i witamin niż każde inne warzywo z rodziny dyniowatych. Warto wobec tego podawać rodzinie cukinię na obiad, zwłaszcza że ma mnóstwo witaminy A i C, a także witaminy z grupy B. Regularne jedzenie cukinii pozwoli podnieść odporność organizmu, usprawnić funkcjonowanie układu nerwowego i poprawić trawienie. Jako że wszystkie te witaminy nie lubią się z wysoką temperaturą, warto przyrządzać cukinię w skórce. Oprócz witamin cukinia ma też dużą ilość żelaza, sodu, wapnia, fosforu, jodu i potasu.

Co można zrobić z cukinii? Przepisy na smażone placki z cukinii i inne dania

Co warto wiedzieć o cukinii? Właściwości cukinii, o których nie słyszałeś!

Cukinia wyróżnia się małą zawartością tłuszczu i niewielką ilością kalorii. Jeżeli aktualne jesteś na diecie, możesz śmiało sięgnąć po warzywo – w 100 g cukinia zawiera bowiem tylko 15 kcal! Poza tym warto pamiętać, że cukinia ma też w sobie dużo potasu, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Warzywo jest lekkostrawne, więc długo nie zalega w żołądku. Specjaliści od żywienia zalecają jedzenie cukinii jednak nie tylko osobom będącym na diecie redukcyjnej, ale też polecają włączyć ją do diety przeciwnowotworowej. Według naukowców cukinia może przyczynić się bowiem do zminimalizowania ryzyka zachorowania na raka trzustki, jelita grubego, żołądka czy jamy ustnej.

Masz problemy z nadkwaśnością, zgagą albo wrzodami żołądka? Pamiętaj, że cukinia działa nie tylko łagodząco (bo jest lekkostrawna), ale też alkalizująco, zapobiegając zakwaszaniu organizmu. Po jej spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi, więc jedzenie cukinii polecane jest również chorym na cukrzycę albo tym, którzy są w grupie ryzyka zachorowania na tę przypadłość. Warto jeść cukinię nie tylko w formie duszonej czy pieczonej, ale też chrupać świeże pestki cukinii – one również wykazują działanie przeciwnowotworowe. Jedzenie cukinii wzmocni organizm i sprawi, że lepiej będzie on funkcjonował.

Jak przechowywać cukinię? W jaki sposób ją kupować?

W sklepie powinieneś zwrócić uwagę na to, aby wybierać cukinie nie dłuższe niż 30-centymetrowe. Te poniżej 20 centymetrów mogą być niestety jeszcze niedojrzałe. Powierzchnia warzywa powinna być pozbawiona plam. Nie może być też w żadnym stopniu uszkodzona. Cukinia musi być ciężka – im będzie więcej ważyć, tym lepsza będzie w smaku. Najsmaczniejsze są młode cukinie. Zwróć uwagę na to, w jaki sposób przechowywana jest cukinia w sklepie. Jeżeli jej sąsiadami są jabłka, pomidory lub awokado, kupiona stamtąd cukinia może zacząć szybko się psuć.

Jeśli cukinia jest świeża, możesz trzymać ją w lodówce na dolnej półce. Nie ma problemu, by przeleżała w ten sposób 8-10 dni. Ważne jednak, aby temperatura w lodówce była ustawiona wówczas maksymalne do 10 st. C. Konieczne też, aby było w niej sucho. Niestety większość lodówek nie zapewnia cukinii odpowiednich warunków do przechowywania. Wobec tego specjaliści od uprawy tego warzywa upierają się, iż nie powinno się trzymać cukinii w lodówce – np. w spiżarce w bezpiecznym miejscu, z dala od innych warzyw i owoców.

Przepisy na cukinię – z czym podawać to pyszne, wartościowe warzywo?

Cukinię używa się powszechnie w kuchniach na całym świecie. Spożywa się ją w Bułgarii, gdzie cukinię podaje się z jogurtem w formie smażonych kwiatów. We Francji mieszkańcy zachwycają się ratatouille z cukinią, a w Turcji omletem mücver. Polacy wykorzystują cukinię głównie do zup-kremów, zapiekanek, a także do placków. Jak zrobić placki cukiniowe? Najpierw zaopatrz się w cukinię startą na tarce, mąkę ziemniaczaną, parmezan, czosnek (przeciśnięty przez praskę), jajko, oliwę oraz przyprawy (pieprz i sól).

Cukinię startą na grubych oczkach posyp solą i odsącz ją z nadmiaru wody. Odciśnij cukinię i wymieszaj w dużym naczyniu z mąką ziemniaczaną, parmezanem, jajkiem i czosnkiem. Dopraw tak przygotowaną masę do smaku. Następnie uformuj niewielkie placki i wrzucaj je po kolei na dobrze rozgrzaną olejem patelnię. Placki z cukinii należy smażyć z obu stron na złoto. Najlepiej smakują one z jogurtem naturalnym albo śmietaną. Niektórzy preferują też domowy sos czosnkowy.

Jak zrobić zupę krem z cukinii? Przydatne wskazówki

Cukinię możesz spokojnie jeść razem z pestkami – zawierają one bowiem mnóstwo cennych dla organizmu właściwości, dlatego nie powinno się ich wydłubywać. Nie obieraj też cukinii ze skórki! Zawiera ona mnóstwo cennych wartości odżywczych i chroni warzywo przed utratą witamin w procesie obróbki termicznej. Jednym z najsmaczniejszych dań, jakie można zrobić z cukinii, jest krem. Będzie to propozycja doskonała zarówno na pożywny obiad, jak i lekkostrawną kolację. Zupa rozgrzeje, a także nasyci. Niektórzy jedzą ją z groszkiem ptysiowym, inni z domowej roboty grzankami. Aby przygotować zupę krem, naszykuj sobie cukinię, bulion drobiowy, masło, czosnek, cebulę, oliwę z oliwek, śmietanę i przyprawy do smaku.

Najpierw pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną masłem patelnię. Zeszklij cebulę i dodaj do niej dwa ząbki czosnku, wcześniej koniecznie przepuszczonego przez praskę. Możesz chwilę podsmażyć całość, a następnie zacząć dusić oba składniki. Pokrój cukinię w równą kostkę i dorzuć ją cebuli z czosnkiem. Staraj się co chwilę mieszać całość. Po kilku minutach zalej bulionem zawartość patelni, dopraw do smaku (najlepiej pieprzem i solą), gotuj przez 30 minut i podawaj saute, z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Chłodnik z cukinii – prosty i smaczny przepis

Chłodnik z cukinii to świetny sposób na domowy obiad. Najlepiej smakuje podawany latem, kiedy dni są ciepłe – wówczas danie przyjemnie orzeźwia i jednocześnie syci. Chłodnik to lekkostrawna potrawa, pełna cennych dla organizmu witamin oraz składników odżywczych. Do jego przygotowania potrzebować będziesz cukinii, ogórka szklarniowego, jogurtu naturalnego i greckiego, czosnku, koperku, szczypiorku, oliwy z oliwek i przypraw do smaku.

Pokrój drobno cukinię, szczypiorek, koperek i ogórek – oczywiście przemywając wcześniej całość pod bieżącą wodą. Podgrzej oliwę w naczyniu, dodaj czosnek, a później ogórek i cukinię. Duś składniki 5-7 minut. Wystudź warzywa i dodaj do nich jogurt grecki oraz jogurt naturalny. Na koniec opraw całość zieleniną i schowaj wystudzony chłodnik do lodówki przynajmniej na godzinę. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto