Przepis na placki z cukinii fit krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, patelnia beztłuszczowa

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.

Cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą.

Smaż na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z obu stron.

Placki z cukinii fit podane z jogurtowym sosem.
Placki z cukinii fit
Koszt przygotowania dania
4.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Placki z cukinii fit - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z cukinii fit

Placki z cukinii fit to świetna, mniej kaloryczna, bardziej odżywcza i urozmaicona wersja tradycyjnych dla domowej polskiej kuchni smażonych placków ziemniaczanych. Idealne na obiad lub lekką kolację. Są niezwykle smaczne, pożywne i sycące, dlatego z pewnością posmakują każdemu. Co więcej, z dużym prawdopodobieństwem, po ich zjedzeniu uczucie przyjemnej sytości będzie utrzymywało się przez długi czas, co może zmniejszyć ochotę na podjadanie między posiłkami. Placuszki same w sobie są niskokaloryczne, jest to więc idealne danie dla osób odchudzających się, borykających się z problemem nadwagi, czy otyłości. To również świetny pomysł na obiad lub kolację dla dzieci, które mogą czynnie uczestniczyć w ich przygotowywaniu.

Przepis na placki z cukinii fit jest bardzo prosty, szybki i niewymagający profesjonalnego sprzętu ani zdolności kulinarnych. Z pewnością sobie z nim poradzisz. Co będzie potrzebne, aby przygotować zdrowe kotlety z cukinii fit? Oczywiście głównym i obowiązkowym składnikiem jest świeża cukinia, dodatkowo potrzebne będą mąka, jajka, przyprawy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin. Najlepszym wyborem będzie mąka razowa lub pełnoziarnista, która jest zdecydowanie zdrowsza i bogatsza w witaminy i składniki mineralne, w porównaniu do “zwykłej, białej mąki”. Dodatkowo, placki z cukinii można przygotować także z kabaczka, z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub papryki, a także tartej marchewki.

Jak przygotować dietetyczne placki z cukinii? Cukinię wystarczy umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką, wymieszać z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą. Placuszki można smażyć na patelni z funkcją beztłuszczowego smażenia lub przygotować placki pieczone z piekarnika. W obu wersjach wyjdą przepyszne. Bardzo ważne jest, aby obróbka termiczna uwzględniała najmniejszą możliwą ilość dodanego oleju, ponieważ, znacząco zwiększa on kaloryczność całego posiłku.

Placki z cukinii fit świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub jogurtowo-czosnkowym.

Wartości odżywcze placków z cukinii fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
81.44 kcal
203.60 kcal
Białko
4.40 g
11.01 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z cukinii fit

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.66 g
16.64 g
Węglowodany przyswajalne
5.31 g
13.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
3.35 g
Sacharoza (cukier)
0.06 g
0.14 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.75 g
1.87 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.97 g
2.42 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia
3.47 g
8.67 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.47 g
11.17 g
Tłuszcze nasycone
1.41 g
3.53 g
Tłuszcze nienasycone
3.05 g
7.63 g
Tłuszcze jednonasycone
2.29 g
5.72 g
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
1.91 g
Cholesterol
81.84 mg
204.60 mg

Witaminy w przepisie na placki z cukinii fit

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
42.20 µg (mcg)
105.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina C
12.53 mg
31.32 mg
Witamina D
0.44 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Witamina E
0.65 mg
1.61 mg
Retinol
35.20 µg (mcg)
88.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.44 mg
Niacyna
0.63 mg
1.58 mg
Foliany
29.78 µg (mcg)
74.45 µg (mcg)
Beta karoten
84.30 µg (mcg)
210.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki z cukinii fit

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
37.00 mg
92.50 mg
Potas
234.86 mg
587.15 mg
Wapń
25.58 mg
63.95 mg
Fosfor
91.58 mg
228.95 mg
Magnez
23.46 mg
58.65 mg
Żelazo
0.87 mg
2.18 mg
Cynk
0.66 mg
1.66 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Mangan
0.37 mg
0.93 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii fit 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z cukinii fit

Lista alergenów dla placków z cukinii fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków z cukinii fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
350 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na placki z cukinii fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób