Przepis na placek z cukinią krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 1850 450 g
  • Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
  • Jajko 5 szt.
  • kakao niesłodzone 20 g 2 łyżki
  • Mleko 2% 125 ml 0,5 szklanki
  • erytrytol 120 g
  • Cukinia 500 g 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia 3 g 0,5 łyżeczki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, szklana miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Na garnku z ciepłą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i podgrzewaj wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.

Jajka ubij ze słodzikiem i mlekiem.

Dodaj do jajek czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Cukinie zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Ciasto wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 C przez około 50 minut.

3 kawałki placka z cukinią na białym, prostokątnym talerzu.
placek z cukinią
Koszt przygotowania dania
21.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
136 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
41

Placek z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku z cukinią

W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać z jej walorów, kiedy tylko mamy na to ochotę. Poza jej smakiem ma ona także wiele innych zalet. Jedną z nich jest niska zawartość kalorii. W 100 g cukinia zawiera jedynie 17 kcal, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Dla osób zdrowych także jest to istotne, ponieważ unikając gwałtownego spadku cukru we krwi, jesteś w stanie ustrzec się przed napadami głodu, a to sprawi, że łatwiej będzie Ci utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadmiernych kilogramów.

Kolejną zaletą cukinii jest jej długi czas przechowywania — nawet 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że robisz to we właściwy sposób. Najlepiej przechowywać cukinię w chłodnym miejscu, w temperaturze około 6-10 stopni Celsjusza, czyli na przykład w szufladzie na warzywa i owoce znajdującej się w lodówce.

Cukinię jest ciekawym warzywem także ze względu na jej wszechstronne wykorzystanie. Możesz znaleźć przepisy na najróżniejsze potrawy z użyciem cukinii. Idealnie pasuje do wytrawnych posiłków, takich jak placki z cukinii, zapiekanki, leczo, smażona cukinia w cieście, a także do dań na słodko, np. w formie ciasteczek z cukinią lub ciasta cukiniowego.

Powyższy przepis na placek z cukinią jest bardzo łatwy i świetnie sprawdzi się jako smaczne ciasto dla dzieci, czy też na imprezę. Wystarczy wymieszać składniki na ciasto czekoladowe i dodać do niego startą cukinię.

Żeby to pyszne ciasto czekoladowe z cukinii było zdrowsze, przygotujemy je z mąki razowej oraz ze słodzikiem. Oczywiście możesz też zrobić placek z cukinią na białej mące i cukrze, wybór należy do ciebie. Jest to bardzo dobre ciasto dla osób, które lubią wilgotne i czekoladowe ciasta. Dokładną instrukcję jak zrobić placek z cukinią znajdziesz na górze strony.

Wartości odżywcze placka z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (76g)
Energia (kalorie)
179.36 kcal
136.32 kcal
Białko
7.71 g
5.86 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Węglowodany w placku z cukinią

Na 100g
Na porcję (76g)
Węglowodany
33.24 g
25.26 g
Węglowodany przyswajalne
28.96 g
22.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (76g)
Tłuszcz
5.24 g
3.98 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.35 g
2.55 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek z cukinią

Na 100g
Na porcję (76g)
Witamina B6
0.16 mg
0.13 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.13 mg
Brak danych dla: erytrytol, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.12 mg
Brak danych dla: erytrytol, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
1.38 mg
Brak danych dla: erytrytol, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
27.44 µg (mcg)
20.85 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z cukinią

Na 100g
Na porcję (76g)
Sód
31.99 mg
24.31 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Potas
298.18 mg
226.62 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń
48.97 mg
37.22 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor
192.10 mg
145.99 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez
64.45 mg
48.98 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo
2.09 mg
1.59 mg
Brak danych dla: mleko 2%, erytrytol.
czytaj dalej
Cynk
1.53 mg
1.16 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
0.21 mg
Brak danych dla: mleko 2%, erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z cukinią 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z cukinią

Lista alergenów dla placka z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania placka z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
450 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 450 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kakao niesłodzone
20 g
2 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Mleko 2%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Erytrytol
120 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Cukinia
500 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Proszek do pieczenia
3 g
0,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Liczba porcji:
Razem
45.10
Łączny koszt
21.08
Jak oceniasz przepis na placek z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób