Przepis na placek z cukinią krok po kroku
- Mąka pszenna typ 1850 450 g
- Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
- Jajko 5 szt.
- Kakao niesłodzone 20 g 2 łyżki
- Mleko 2% 125 ml 0,5 szklanki
- Erytrytol 120 g
- Cukinia 500 g 2 sztuki
- Proszek do pieczenia 3 g 0,5 łyżeczki
Na garnku z ciepłą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i podgrzewaj wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.
Jajka ubij ze słodzikiem i mlekiem.
Dodaj do jajek czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Cukinie zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Ciasto wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C przez około 50 minut.
Często zadawane pytania
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii bez jajek
-
Dietetyczne placki z cukinii
-
Placki z cukinii

(liczba kalorii)
Placek z cukinią - cechy przepisu
Więcej o placku z cukinią
W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać z jej walorów, kiedy tylko mamy na to ochotę. Poza jej smakiem ma ona także wiele innych zalet. Jedną z nich jest niska zawartość kalorii. W 100 g cukinia zawiera jedynie 17 kcal, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Dla osób zdrowych także jest to istotne, ponieważ unikając gwałtownego spadku cukru we krwi, jesteś w stanie ustrzec się przed napadami głodu, a to sprawi, że łatwiej będzie Ci utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadmiernych kilogramów.
Kolejną zaletą cukinii jest jej długi czas przechowywania — nawet 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że robisz to we właściwy sposób. Najlepiej przechowywać cukinię w chłodnym miejscu, w temperaturze około 6-10 stopni Celsjusza, czyli na przykład w szufladzie na warzywa i owoce znajdującej się w lodówce.
Cukinię jest ciekawym warzywem także ze względu na jej wszechstronne wykorzystanie. Możesz znaleźć przepisy na najróżniejsze potrawy z użyciem cukinii. Idealnie pasuje do wytrawnych posiłków, takich jak placki z cukinii, zapiekanki, leczo, smażona cukinia w cieście, a także do dań na słodko, np. w formie ciasteczek z cukinią lub ciasta cukiniowego.
Powyższy przepis na placek z cukinią jest bardzo łatwy i świetnie sprawdzi się jako smaczne ciasto dla dzieci, czy też na imprezę. Wystarczy wymieszać składniki na ciasto czekoladowe i dodać do niego startą cukinię.
Żeby to pyszne ciasto czekoladowe z cukinii było zdrowsze, przygotujemy je z mąki razowej oraz ze słodzikiem. Oczywiście możesz też zrobić placek z cukinią na białej mące i cukrze, wybór należy do ciebie. Jest to bardzo dobre ciasto dla osób, które lubią wilgotne i czekoladowe ciasta. Dokładną instrukcję jak zrobić placek z cukinią znajdziesz na górze strony.
Wartości odżywcze placka z cukinią
Energia i białka
(76g)
Węglowodany w placku z cukinią
(76g)
Tłuszcze
(76g)
Witaminy w przepisie na placek z cukinią
(76g)
Składniki mineralne w przepisie na placek z cukinią
(76g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placku z cukinią
Lista alergenów dla placka z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%