Przepis na chrupiące placki z cukinii krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.

Cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą.

Smaż na patelni z rozgrzaną oliwą do zarumienienia z obu stron.

Placki z cukinii podane z koperkiem
Chrupiące placki z cukinii
Koszt przygotowania dania
5.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
269 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Chrupiące placki z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chrupiących plackach z cukinii

Chrupiące placki z cukinii to idealny pomysł na zdrowy, przepyszny obiad dla całej rodziny. Co więcej, przygotowanie placków jest bardzo szybkie i proste. Oczywiście, danie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako lekka kolacja lub bardziej sycący podwieczorek. Tarte placki z cukinii są pyszne, niskokaloryczne, a jednocześnie pełne witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. To więc idealny pomysł na posiłek dla osób odchudzających się, ale również dla wszystkich dbających o swoje zdrowie i wysoką jakość spożywanych posiłków. Koniecznie przeczytaj nasz przepis do końca i dowiedz się jak zrobić chrupiące placki z cukinii, a gwarantujemy, że zostaną one w Twojej kuchni na długo.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tych chrupiących placków z cukinii? Oczywiście głównym i obowiązkowym składnikiem jest świeża cukinia. Będziesz potrzebować także mąki, jajek, ulubionych przypraw oraz dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin. W szczególności polecamy mąkę razową lub pełnoziarnista, która jest zdrowsza i bogatsza w witaminy i składniki mineralne, w porównaniu do “zwykłej, białej mąki”. Jako przyprawy świetnie sprawdzą się natka pietruszki lub świeży koperek, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany, majeranek, jednak to jakich użyjesz i w jakich ilościach powinno być zależne wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.

Cukinię wystarczy umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jak usmażyć placki z cukinii? Najzdrowsze i najmniej kaloryczne placuszki to te smażone na patelni z funkcją smażenia beztłuszczowego. Placuszki można smażyć także na zwykłej patelni wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Czas smażenia nie jest długi, ważne natomiast aby placki smażyć z dwóch stron, do wyraźnego zarumienienia.

Chrupiące placki z cukinii świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub jogurtowo-czosnkowym, a także posypane serem feta lub serem kozim.

Wartości odżywcze chrupiących placków z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
103.62 kcal
269.40 kcal
Białko
4.57 g
11.89 g

Węglowodany w chrupiących plackach z cukinii

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
7.85 g
20.40 g
Węglowodany przyswajalne
7.17 g
18.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.75 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
6.20 g
16.12 g
Tłuszcze nasycone
1.74 g
4.53 g
Tłuszcze nienasycone
4.46 g
11.59 g
Tłuszcze jednonasycone
3.59 g
9.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
2.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
78.69 mg
204.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chrupiące placki z cukinii

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
40.58 µg (mcg)
105.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
12.05 mg
31.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.86 mg
2.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
33.85 µg (mcg)
88.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.50 mg
Niacyna
0.82 mg
2.14 mg
Foliany
37.25 µg (mcg)
96.85 µg (mcg)
Beta karoten
80.77 µg (mcg)
210.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chrupiące placki z cukinii

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
35.73 mg
92.90 mg
Potas
214.67 mg
558.15 mg
Wapń
24.12 mg
62.70 mg
Fosfor
77.00 mg
200.20 mg
Magnez
17.42 mg
45.28 mg
Żelazo
1.07 mg
2.78 mg
Cynk
0.57 mg
1.48 mg
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Mangan
0.18 mg
0.47 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących placków z cukinii 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrupiących plackach z cukinii

Lista alergenów dla chrupiących placków z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chrupiących placków z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
350 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Mąka pszenna typ 550
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na chrupiące placki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób