Przepis na chrupiące placki z cukinii krok po kroku
- Cukinia 350 g 1 duża sztuka
- Mąka pszenna typ 550 40 g 4 łyżki
- Jajko 2 szt.
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
Cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą.
Smaż na patelni z rozgrzaną oliwą do zarumienienia z obu stron.
Często zadawane pytania
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii bez jajek
-
Dietetyczne placki z cukinii
-
Placki z cukinii

(liczba kalorii)
Chrupiące placki z cukinii - cechy przepisu
Więcej o chrupiących plackach z cukinii
Chrupiące placki z cukinii to idealny pomysł na zdrowy, przepyszny obiad dla całej rodziny. Co więcej, przygotowanie placków jest bardzo szybkie i proste. Oczywiście, danie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako lekka kolacja lub bardziej sycący podwieczorek. Tarte placki z cukinii są pyszne, niskokaloryczne, a jednocześnie pełne witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. To więc idealny pomysł na posiłek dla osób odchudzających się, ale również dla wszystkich dbających o swoje zdrowie i wysoką jakość spożywanych posiłków. Koniecznie przeczytaj nasz przepis do końca i dowiedz się jak zrobić chrupiące placki z cukinii, a gwarantujemy, że zostaną one w Twojej kuchni na długo.
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tych chrupiących placków z cukinii? Oczywiście głównym i obowiązkowym składnikiem jest świeża cukinia. Będziesz potrzebować także mąki, jajek, ulubionych przypraw oraz dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin. W szczególności polecamy mąkę razową lub pełnoziarnista, która jest zdrowsza i bogatsza w witaminy i składniki mineralne, w porównaniu do “zwykłej, białej mąki”. Jako przyprawy świetnie sprawdzą się natka pietruszki lub świeży koperek, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany, majeranek, jednak to jakich użyjesz i w jakich ilościach powinno być zależne wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.
Cukinię wystarczy umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jak usmażyć placki z cukinii? Najzdrowsze i najmniej kaloryczne placuszki to te smażone na patelni z funkcją smażenia beztłuszczowego. Placuszki można smażyć także na zwykłej patelni wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Czas smażenia nie jest długi, ważne natomiast aby placki smażyć z dwóch stron, do wyraźnego zarumienienia.
Chrupiące placki z cukinii świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub jogurtowo-czosnkowym, a także posypane serem feta lub serem kozim.
Wartości odżywcze chrupiących placków z cukinii
Energia i białka
(260g)
Węglowodany w chrupiących plackach z cukinii
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy w przepisie na chrupiące placki z cukinii
(260g)
Składniki mineralne w przepisie na chrupiące placki z cukinii
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chrupiących plackach z cukinii
Lista alergenów dla chrupiących placków z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko