Przepis na placuszki z cukinii i ziemniaków krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, szczypiorek, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, duża miska

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, razem ze skórką.

W misce wymieszaj cukinię i ziemniaki z mąką, jajkiem i przyprawami.

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Porcje ciasta wykładaj na patelnię i smaż z dwóch stron do zarumienienia (ok.7 min z każdej strony).

Usmażone placuszki podawaj polane sosem jogurtowo czosnkowym.

Smażone placuszki z cukinii i ziemniaków podane z jogurtem i koperkiem.
Placuszki z cukinii i ziemniaków
Koszt przygotowania dania
4.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
531 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Placuszki z cukinii i ziemniaków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach z cukinii i ziemniaków

Placuszki z cukinii i ziemniaków to świetna alternatywa i bardziej urozmaicona wersja tradycyjnych dla polskiej kuchni placków ziemniaczanych. Są bardzo smaczne, pożywne i sycące, dlatego z dużym prawdopodobieństwem, po ich zjedzeniu uczucie najedzenia będzie się długo utrzymywało, dzięki czemu jakiekolwiek podjadanie między posiłkami może ulec sporemu ograniczeniu. Jednocześnie kotlety z cukinii i ziemniaków są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się dla osób odchudzających się. To również świetny pomysł na obiad lub kolację dla dzieci, które mogą uczestniczyć w całym procesie ich przygotowywania.

Przepis na placki z cukinii i ziemniaków jest bardzo prostu, stosunkowo szybki i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Co więcej ciasto na placuszki możesz jednorazowo przygotować w większej ilości i pozostałą porcję wykorzystać na obiad kolejnego dnia - ciasto spokojnie możesz odstawić do lodówki na 24 godziny. Co będzie potrzebne do przygotowania placuszków? Oczywiście ziemniaki, cukinia, a także mąka, jajka, przyprawy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek. Najlepiej wykorzystać mąkę razową lub pełnoziarnistą, ponieważ jest ona zdecydowanie zdrowsza i zawiera więcej witamin i składników mineralnych, w porównaniu do “zwykłej, białej mąki”. Jak przygotować placuszki z cukinii i ziemniaków? Ziemniaki należy umyć obrać i zetrzeć na tarce. To samo należy zrobić z cukinią, jednak najlepiej jej nie obierać i zostawić ze skórką - dzięki temu zachowa więcej wartości odżywczych, placuszki będą też bardziej kolorowe. Z tartych warzyw wystarczy odcisnąć nadmiar soku, przełożyć je do miski, dodać mąkę, jajka oraz przyprawy, wymieszać…. i gotowe! Ostatnim etapem jest oczywiście smażenie porcji ciasta na patelni z rozgrzaną oliwą do zarumienienia z obu stron. Ciekawą opcją jest też przygotowanie placuszków z gotowanymi ziemniakami - gotowane ziemniaki wystarczy rozgnieść i wymieszać z tartą cukinią. W takiej formie będą równie pyszne, jednak konsystencja będzie nieco inna.

Placki świetnie smakują z serem feta, który możesz dodać bezpośrednio do ciasta, lub pokruszyć go i posypać usmażone placuszki. Możesz przygotować też placki z cukinii i ziemniaków z sosem jogurtowo-ziołowym lub jogurtowo-czosnkowym.

Wartości odżywcze placuszków z cukinii i ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(570g)
Energia (kalorie)
93.30 kcal
531.83 kcal
Białko
3.90 g
22.23 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.50 mg
Brak danych dla: jajko, jogurt naturalny.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach z cukinii i ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(570g)
Węglowodany
13.53 g
77.15 g
Węglowodany przyswajalne
11.78 g
67.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
9.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(570g)
Tłuszcz
2.93 g
16.70 g
Tłuszcze nasycone
0.82 g
4.65 g
Tłuszcze nienasycone
2.11 g
12.05 g
Tłuszcze jednonasycone
1.64 g
9.37 g
Tłuszcze wielonasycone
0.47 g
2.68 g
Cholesterol
35.84 mg
204.31 mg

Witaminy w przepisie na placuszki z cukinii i ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(570g)
Witamina A
18.17 µg (mcg)
103.59 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
1.29 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina C
13.62 mg
77.65 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
1.98 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
2.42 mg
Retinol
15.57 µg (mcg)
88.72 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.69 mg
Niacyna
0.87 mg
4.94 mg
Foliany
21.17 µg (mcg)
120.64 µg (mcg)
Beta karoten
32.04 µg (mcg)
182.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z cukinii i ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(570g)
Sód
28.61 mg
163.07 mg
Potas
321.77 mg
1834.11 mg
Wapń
44.07 mg
251.20 mg
Fosfor
94.07 mg
536.20 mg
Magnez
25.69 mg
146.42 mg
Żelazo
0.84 mg
4.79 mg
Cynk
0.61 mg
3.47 mg
Miedź
0.09 mg
0.51 mg
Mangan
0.34 mg
1.93 mg
Brak danych dla: jajko, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z cukinii i ziemniaków 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z cukinii i ziemniaków

Lista alergenów dla placuszków z cukinii i ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania placuszków z cukinii i ziemniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
150 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Ziemniaki młode
250 g
3 sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Jogurt naturalny
75 ml
1/2 opakowania
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
36.80
Jak oceniasz przepis na placuszki z cukinii i ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.3% osób