Placki z cukinii pieczone

Opublikowano: 02.04.2021 r., 11:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na kolorowym talerzu ułożone jeden na drugim leżą placki z cukinii pieczone. Udekorowane są kleksem śmietany oraz natką pietruszki. W oddali widać pojemniczek z sosem oraz gałązki zielonej pietruszki.
Placki z cukinii pieczone
Placki z cukinii pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na dodatek do dania obiadowego, przekąskę lub ciepłe danie na imprezy rodzinne. Świetnie smakuje z sosami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
177 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia 1 średnia sztuka (250 g)
  • Ziemniaki późne 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na placki z cukinii pieczone krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Ziemniaki obierz ze skórki i umyj.

Cukinię i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na chwil, aby warzywa puściły wodę. Po tym czasie wylej jej nadmiar z warzyw.

Marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do warzyw.

Do miski z warzywami wbij jajko i wymieszaj dokładnie masę warzywną.

Dobraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Otrzymaną masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj małe placki i piecz w piekarniku do momentu ich zarumienienia (około 10-15 minut, w zależności od grubości placków).

Placuszki możesz podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.

Jak oceniasz przepis na placki z cukinii pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat placków z cukinii pieczonych

Placki z cukinii pieczone bez mąki to dietetyczne placuszki idealne na obiad dla dzieci i dorosłych. Świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska do pracy lub do szkoły. Przepis na te pyszne placuszki jest bardzo prosty i nie wymaga od Ciebie doświadczenia kulinarnego. Pewnie zastanawiasz się jak upiec placki z cukinii? Startą cukinię, marchewkę, ziemniaki i cebulkę musisz połączyć z jajkami kurzymi, na blaszce uformować placki jakiej chcesz wielkości, wstawić je do piekarnika i piec do momentu, aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości placuszków. Im bardziej grube i duże będą tym dłużej musisz piec te fit kotlety z cukinii. Danie to świetnie sprawdzi się jako połączenie z sosem pomidorowym z kurczakiem. Do przygotowania tych smacznych fit placków z kabaczka i marchewki potrzebujesz: 1 cukinii, 2 ziemniaków, 1 dużej marchewki, 1 małej cebuli, 1 jajka do złączenia masy oraz przypraw (soli, pieprzu i majeranku).

Placki ziemniaczano-cukiniowe dostarczą nam korzystnych składników mineralnych i witamin, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie. Cukinia użyta do przygotowania potrawy ma delikatny smak, dlatego aby nadać wyrazistości plackom należy dodać wyrazistych przypraw lub podać je z sosem, który przełamie ich delikatny smak. Cukinia jest również warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdza się jako składnik diety redukcyjnej.

Podsumowując placki cukiniowe z piekarnika to idealny pomysł na szybki obiad, przekąska lub posiłek do pracy. Placki możesz spożywać z różnymi sosami, mogą stanowić bazę pod placek po węgiersku. Ich zastosowanie w jadłospisie można wykorzystać na wiele sposobów. Jest to danie idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nie posiada w swoim składnie produktów zawierających gluten. Placki z cukinii możemy zaliczyć również do diety wegetariańskiej, ponieważ w swoim składnie zawiera tylko warzywa i jajko. Doskonale sprawdzą się w diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne (należy wtedy odpowiednio dobrać do nich sos: np. sos pomidorowy lub sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego).

Alergeny w plackach z cukinii pieczonych

Lista alergenów dla placków z cukinii pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z cukinii pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
50.59
177.06
Białko (g)
2.27
7.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
8.82
30.88
Węglowodany przyswajalne (g)
7.16
25.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
5.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
0.94
3.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
1.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.51
1.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
1.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.75
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.02
101.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
193.69
677.91
Witamina B6 (mg)
0.19
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.24
Witamina C (mg)
13.72
48.01
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.55
Witamina E (mg)
0.27
0.94
Retinol (µg (mcg))
12.48
43.69
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Ryboflawina (mg)
0.09
0.32
Niacyna (mg)
0.68
2.39
Foliany (µg (mcg))
21.82
76.38
Beta karoten (µg (mcg))
1805.67
6319.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
30.58
107.04
Potas (mg)
302.33
1058.14
Wapń (mg)
22.10
77.35
Fosfor (mg)
54.60
191.09
Magnez (mg)
17.11
59.87
Żelazo (mg)
0.58
2.02
Cynk (mg)
0.36
1.27
Miedź (mg)
0.07
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukinii pieczonych 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukinii pieczonych

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
14.50