- Cukinia 300 g
- Cebula 100 g
- Marchewka 100 g
- Ziemniaki średnie 150 g
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna typ 550 50 g
- Olej rzepakowy 30 ml
Przepis na placki warzywne krok po kroku
Cebulę, marchewkę, ziemniaki umyj i obierz.
Cukinię umyj i razem z resztą warzyw zetrzyj na tarce.
Dopraw solą i pieprzem i zostaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.
Do warzyw dodaj mąkę oraz jajka.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta.
Nakładaj na patelnie, formując placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.

-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Informacje dietetyczne - placki warzywne
Wartości odżywcze placków warzywnych
Codziennie powinno spożyć się minimum 400 g warzyw.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach warzywnych
Lista alergenów dla placków warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Więcej informacji na temat placków warzywnych
Placki warzywne to szybki i łatwe rozwiązanie, jeśli szukasz smacznego pomysłu na obiad. Nasz przepis na placki warzywne wykonasz w mniej niż pół godziny.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić placki warzywne to uspokajam, że to bardzo prosty przepis i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. W pierwszym kroku umyj i obierz marchewki, ziemniaki i cebulę. Zetrzyj warzywa na tarce. Do tego zetrzyj cukinię w skórce. Warzywa posól i popieprz i zostaw na około 15 minut, by warzywa zmiękły i puściły sok. Odsącz warzywa i dodaj do nich jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelnie z rozgrzanym olejem nakładaj łyżką masę, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Takie danie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Mimo tego, że placuszki są smażone, to przez swój skład są bardzo fit. Takie wegetariańskie placki warzywne będą świetnym pomysłem na wegetariańskie danie.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Szacunkowy koszt przygotowania placków warzywnych
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023